Vægttab uden tab af muskelmasse (Video)

Jeg har modtaget en mail fra Jacob, der spørger til hvordan han bevarer sin muskelmasse, nu når han skal til at tabe sig frem til sommeren. Jacob har igennem styrketræning opbygget muskelmasse, og vil blandt andet gerne vide om crossfit og stenalderkost er vejen frem. Se mit svar i videoen herunder.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Jacobs spørgsmål lyder således:

Jeg har trænet et fullbody program i godt 6 måneder. Har fået opbygget en god muskelmasse, synes jeg selv. Jeg har hele tiden spist godt og meget, hvilket har gjort at jeg også har taget en smule på udover muskler. Det kunne jeg godt tænke mig at tabe igen, uden at tabe for meget muskelmasse. Kan det lade sig gøre?

Jeg overvejer at skifte til Crossfit el. lignende, evt. suppleret med 1 gangs styrketræning om ugen. Samtidig med at gå over til stenalderkost.

Ønsket er at bliver mere trimmet og sommerklar. Er det en brugbar mulighed?”

Svar:

Ja, det er muligt at tabe sig og samtidig bevare størstedelen af sin muskelmasse, men dine overvejelser omkring et skifte af træningstype og diæt er nødvendigvis ikke det mest hensigtsmæssige.

Crossfit kan være en fremragende træningsform, særligt hvis der holdes fokus på korrekt teknik og variationen i træningen. Mange forbinder crossfit med meget intensive og hårdere træningspas, og det er det oftest også. Men det kan også være at løbe 5 km eller lave tunge styrkeløft med 5 minutters pause i mellem sæt af 1 – 3 gentagelser. Crossfit er krydstræning for størst mulig funktionelt udbytte. I forhold til muskelvækst eller bevarelse af en stor muskelmasse, er det nødvendigvis ikke den bedste løsning.

Der er skrevet og sagt meget om stenalderkost, og for mange kan det være en rigtig god løsning, at spise efter stenalderkostens principper eller en tilpasset version, hvis man ønsker at tabe sig eller leve sundere. Men for dig og dit mål om at bevare din muskelmasse er dette heller ikke den bedste løsning.

Hvorfor crossfit og stenalderkost ikke er de bedste løsninger for dig vil jeg forklare nu. Det afhænger selvfølgelig af dit fysiske udgangspunkt (særligt din mængde af muskelmasse) og din nuværende kost – 2 faktorer, som jeg ikke kender til. MEN jeg oplever ret tit personer, som har brugt en masse tid og en masse hårdt arbejde på at tage muskelmasse på. Når det så kommer til tiden, hvor de gerne vil tabe noget af det overskydende fedt, som er kommet på i processen, så ændrer de på en masse ting. Styrketræningen skiftes ud med kredsløbstræning og kosten ændres radikalt.

Dette er en sikker vej til at miste størstedelen af den muskelmasse, som man har arbejdet så hårdt for at opbygge!

Kroppen reagerer på hvad du udsætter den for. Så hvis du styrketræner og indtager rigeligt med næringsstoffer og energi, så vil du tage muskelmasse på. Omvendt, hvis du så stopper styrketræningen, og begynder at dyrke en masse kredsløbstræning og ikke indtager alt den energi, som kroppen har brug for. Så skal kroppen nok selv finde resten af den nødvendige energi – det tager den fra din krop. Det gælder både fedt og muskler, som kan laves til energi. Og hvis du ikke længere stimulerer dine muskler via styrketræning, så ser kroppen ikke nogen ide i at bibeholder alt den dødvægt, som det jo bliver, når man dyrker kredsløbstræning.

Mit råd er derfor at du bør forsætte med din træning, som du plejer og blot skære ned for energi indtaget stille og roligt. Du ved i øjeblikket hvad du har og hvad der virker for dig. Så det letteste og den sikreste måde at bevare din muskelmasse under et vægttab er, at forsætte som du plejer med styrketræningen og med din nuværende kosten. Du skal bare spise lidt mindre og begynde at skære ned for sådan noget som tilbehøret (pasta, ris, kartofler osv.). Skær stille og roligt ned for det og hold øje med din vægt. Taber du dig mere end ½ kg om ugen, så er det for drastisk.

Held og lykke med det.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (9 votes cast)
Vægttab uden tab af muskelmasse (Video), 4.2 out of 5 based on 9 ratings