Sund mad på SU – hvordan?

Lever du af rugbrødsmadder eller pasta med ketchup? Synes du det er for dyrt at købe sund mad? Hvis du, som mange andre, ikke synes sund mad og SU hænger sammen, er der hjælp at hente her.

Artiklen er skrevet af Tine Aun som læser Ernæring og Sundhed.
Læs med videre for at få alle de gode råd..

Kan det lade sig gøre at spise sund mad på SU?

Det kan sagtens lade sig gøre at leve af sund mad selvom du er på SU. Det kræver blot at du planlægger lidt. Det er faktisk muligt at spise sundt for ca. 1000 kr. om måneden, hvis du er bevidst når du handler og laver mad. Brug rådene nedenfor i din dagligdag, og det vil gavne både din pung og din krop.

Sådan får du råd til sund mad på SU

Planlægning:

Selvom planlægning tager lidt ekstra tid, vil det komme dig til gode i sidste ende. Det kan være en god idé at lave en madplan for ugen, så du ved hvad du skal handle ind. På den måde får du ikke købt en masse du ikke skal bruge. Når du har en madplan kan du nøjes med at handle 1-2 gange om ugen i stedet for hver dag. Man får typisk altid købt noget ekstra med som man ikke har brug for, når man handler hver dag.
Der er også penge at spare hvis du kigger efter tilbud, f.eks. en stor pakke kylling. Hvis størrelsen på din fryser tillader det, kan du fryse kødet ned i portioner, så det er nemt at tage op når du skal bruge det.

Lav en indkøbsseddel:

Når du har planlagt hvad du skal spise, kan du lave en indkøbsseddel. Hvis du holder dig til sedlen når du handler, undgår du at bruge penge på impulskøb. På den måde sparer du også penge på den cola og det slik der lige fristede da du gik igennem butikken. Alle de penge du sparer på unødvendige (og sikkert usunde) køb, kan du bruge på sunde madvarer som lækker frugt.

Råd når du handler:

 • Hold dig fra færdigretterne.
  Selvom det er lig med hurtig aftensmad, er de både dyre og usunde.
 • Køb ikke ind på tom mave.
  Hvis du er sulten når du handler, bliver du meget lettere fristet af de usunde sager. Du kommer altså lettere til at købe noget der ikke stod på din indkøbsseddel.
 • Drop de kendte mærker.
  De er typisk dyrere end de ukendte mærker. Tit er produkterne lavet samme sted – det er kun navnet du betaler for. Så husk at kigge på de nederste hylder. Ofte bliver de dyre mærker lagt lige i øjenhøjde, så det er dem kunderne nemmest ser.
 • Det er helt i orden at købe frosne grøntsager og frugt.
  De er ligeså sunde som de friske, og det kan gøre arbejdet i køkkenet lidt nemmere de dage du ikke har meget tid. F.eks. er frosne grøntsager godt i en kødsovs og frosne bær kan bruges til en lækker smoothie.

Lav store portioner:

Der er flere fordele ved at lave store portioner. For det første har du også til næste aften, så du er fri for at lave mad dagen efter. Du kan også fryse en portion ned til en anden aften. Det kunne f.eks. være en portion kødsovs (med grøntsager selvfølgelig) eller en sund pastasalat.
For det andet kan du bruge resten til madpakke, f.eks. pastasalat eller alm. salat. Det bliver hurtigt for dyrt hvis du skal købe din frokost hver dag.

Andre eksempler på retter du kan lave store portioner af og enten gemme til næste aften, tage med på madpakke eller fryse ned er: Frikadeller, kyllingesalat, wok, kogt kylling og lasagne og meget meget mere, da fantasien næsten er det eneste der sætter grænser.

Tøm køleskabet:

Sørg for at du ikke smider en masse mad ud når ugen er omme. Hvis du har rester af grøntsager f.eks. peberfrugt, kan du skære det i tern og fryse det ned. På den måde har du nogle grøntsager til en wok en anden gang.

Tip:
Der findes en hjemmeside, hvor du kan indtaste det du har tilbage i køleskabet, og få forslag til opskrifter med netop de ingredienser.
Prøv det på: http://www.opskrifter.dk/Toem-koeleskabet.149.0.html

Andre hjemmesider hvor du kan finde sunde opskrifter er:

Lav en madklub:

Det kan være en god idé at aftale med nogle venner at spise sammen f.eks. en gang om ugen på skift. For det første er det billigere at lave større portioner. For det andet er det jo altid hyggeligt at spise sammen med sine venner. I kan også afprøve nogle nye spændende opskrifter og evt. lave maden i fællesskab.

Sunde, billige opskrifter

Jeg har skrevet en del af mine gode opskrifter ned, på sundt og billigt mad, som du kan bruge hvis du vil.
Du kan hente dem lige hér!

Hvis du har nogle gode opskrifter du gerne vil dele, så må du selvfølgelig meget gerne skrive dem i en kommentar herunder artiklen.

Afrunding

Jeg håber artiklen og opskrifterne har inspireret dig til at leve af sund muskelopbyggende mad, som er nemt at lave og billigt at købe. Det kan sagtens lade sig gøre at spise sundt, også selvom du lever af SU.

Har du gode tips til en sund livsstil på SU, så vil jeg meget gerne høre fra dig i en kommentar. Du er selvfølgelig også velkommen til bare at kommentere artiklen.


Artiklen er skrevet af:

Navn: Tine Aun

Beskæftigelse:
Tine studerer Ernæring og Sundhed i Århus.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (17 votes cast)
Sund mad på SU - hvordan?, 3.9 out of 5 based on 17 ratings