Succes med løbetræning fra start

Fik du læst den første artikel om løbetræning? Her får du anden del, som handler om hvordan du undgår de typiske begynderfejl:

Du, jeg og de fleste andre styrketræner for at holde kroppen fit, men det kan være svært at holde fedtprocenten nede. Sommeren er lige rundt om hjørnet, så hvorfor ikke fokusere på at opnå en lavere fedtprocent. Jeg vil her give dig en guide til at undgå brølere og opnå succes med din løbetræning fra start.

Typiske fejltagelser ved løbetræning

Når man starter på noget nyt, vil man altid begå brølere. Ved at søge information om fjenden, kan man undgå de væsentligste fejltagelser. Her kommer kort om de 5 hyppigste fejltagelser ved start af løbetræning.

1) Du er og bliver aldrig som Hercules

66% af den danske befolkning mener de er ”bedre” end gennemsnittet. Kan det lade sig gøre? Det er godt at have en tro på sig selv, men man kan også blive overambitiøs. Du tænker formentlig at du har brug for at tabe dig rigeligt inden sommeren og at du derfor må være ambitiøs. Du ender med at blive for ambitiøs. Er du den entusiastiske type, som de fleste af os er når det kommer til træningen, skal du lige huske at dele dit mål med 2, så har du en målsætning, der er ambitiøs, men samtidig mulig at opnå.

2) Udnyt din systematiske kvindementalitet

Det maskuline køn består af et X og et Y kromosom, hvorimod kvinden kun har XX kromosomer. Brug dit X-kromosom. Med andre ord må du finde din indre kvinde frem og bryde din flyvske træning. Tilføj systematik og planlægning. Har du nogensinde set en atlet opnå en topplacering inden for hvilken som helst sportsgren uden systematisk opbygning af træningsprogrammer?

3) Sammenlign løbetræning med styrketræning

Tankegangen bag løbetræning og styrketræning er i store træk meget sammenlignelige. Når du går ned for at styrketræne, laver du så altid det samme, 7 dage i ugen, 365 dage om året? Svaret er nej. Du tager nye øvelser, laver dekonditionering, øger vægten for at opnå progression osv. De samme princippet gør sig gældende inden for løbetræning. Se hvordan du skal opbygge et løbeprogram her.

4) Du kan kun ramme forkert

Du skal lave dig en målsætning – i hvert fald hvis du vil have mest mulig ud af din træning. Den skal være konkret lige som med nytårsforsætter. Jeg vil løbe 5 kilometer på 25 minutter om 8 uger. Det er håndgribeligt og konkret. Hvis du laver en fair estimation, der fortæller dig at om 8 uger kan du løbe 5 kilometer på 22 minutter, så sig at målsætningen er 25 minutter.

Hvilken følelse er rarest: a) du siger din ven at dit mål er 22 minutter, og 8 uger senere spørger din ven hvordan det gik hvortil du må svare at det tog 24 minutter, men det var også fordi du fik en mindre skade og droppede 2 træningspas, eller b) du siger at du vil gerne kunne løbe 5 kilometer på 25 minutter om 8 uger, og efter 8 uger kan du fortælle at du faktisk klarede det på 24 minutter. Hvilken situation vil du helst stå i?

5) Jo hurtigere jeg starter, desto hurtigere kommer jeg i mål (undervurderet effekt)

Du tager fejl. At ligge hårdt ud fra start er en meget stor fejltagelse inden for løbetræning. Det gælder både din løbetræning, men også til en konkurrence hvor du skal løbe så hurtigt som muligt. Eliteløbere vil under et maratonløb løbe de sidste 21 kilometer hurtigere end de første 21 kilometer. Men hvordan kan de det? De sparer kræfter. Ligger du for hårdt ud fra start, bliver du hurtigt udmattet. Skal du løbe 5 kilometer er du udmattet efter 1 kilometer og de resterende 4 kilometer bliver et sandt helvede. Du forbinder løb med en dårlig ting.

Do the opposite. Start stille og roligt ud. Hold igen selv om du har energi til at løbe hurtigere. Øg hastigheden stille og roligt. Selvfølgelig må det godt gøre ondt at løbetræne, og det kommer det også til hvis du er ambitiøs, men smerten skal gerne forbindes med en positiv oplevelse, som du opnår når du kommer i mål. Hvorfor anstrenge sig selv mere end nødvendigt?

Udnyt det potentiale der ligger i løbetræning. Løb ikke kun på løbebånd, løb i naturen. Løbetræning er blandt de sportsgrene hvor du forbrænder absolut mest energi. En tommelfingerregel siger at for hver 1 kilometer du løber, forbrænder du din vægt i kcal. Løber du 5 kilometer, forbrænder du 400 kcal hvis du vejer 80 kg. Det er hurtigt, nemt og for det meste bekvemt. Held og lykke med din løbetræning!

Du kan stille spørgsmål her, og jeg skal gerne hjælpe!

Hvis du er tvivl om du har det rigtige par løbesko, som passer til dig, så har jeg også lavet en guide om hvordan du vælger løbesko, der passer til dig her.

Artiklen er skrevet af: Navn: Jens Jakob Andersen

Alder: 25 år

Om: Jens Jakob er passioneret løber og har trods sin unge alder allerede gennemført Copenhagen Marathon. Derudover er han medejer af webshoppen Runrepeat.com