Sådan vælger du den rigtige løbesko

LøbSom tidligere konkurrenceløber ved jeg hvor vigtigt det er at træne i gode løbesko. De seneste år har der været en del tumult omkring valg af løbesko, og om man overhovedet skal bruge løbesko. Jeg giver her min guide til hvordan du vælger de rigtige løbesko for dig.

Hvad afgør hvad en god løbesko er?

Hvilken sko du vælger afhænger primært af følgende 3 ting:

  1. Hvilket underlag løbetræner du på?
  2. Hvor meget træner du?
  3. Hvilken løbestil har du?

Der er andre parametre, som jeg ikke har taget med. Men disse er de 3 vigtigste.

1. Underlag

Alfa og omega er hvilket underlag du løbetræner på. Der er forskel på om du løber på de danske stier, på grus eller på løbebånd. Du skal altid vælge dine sko primært efter underlaget. Det er for mig at se en kæmpe misforståelse først at se på løbestilen.

Langt de fleste træner på asfalt og større grusstier. Jo hårdere et underlag du træner på, desto kraftigere støddæmpning skal du som udgangspunkt have.

En ting er støddæmpningen. Noget helt andet er sålens opbygning. Jo fladere og mere stabilt et underlag du har, desto mindre mønster skal du have i sålen. Det kan sammenlignes med bildæk. Kører du offroad, skal du have kraftigere tern.

Du kan her finde et overblik over de forskellige typer af underlag der findes. Bliv inspireret og prøv noget nyt og varier derved meget gerne hvilket underlag du træner på. Du kan eksempelvis cykle til stranden og løbe barfodet langs vandkanten.

2. Træningsmængde

Træningsmænde kan dekomponeres til: mængde x intensitet. Mængde er din samlede træningsmængde og måles i distance eller tid – fx 30 kilometer. Intensitet er hvor hårdt du har presset dig selv i form af gennemsnitlig puls. Du behøver ikke måle disse to komponenter, men du bør være opmærksom på hvordan din kombination af dem er. Jeg har personligt ofte trænet lav mængde men høj intensitet. Hvilken kombination, som du vælger, har betydning for dit valg af sko.

Løbetræner du ofte, bør du nøje overveje typen af løbesko du bruger. Personligt skifter jeg mellem 3-4 par sko alt efter træningstypen. Til intervaltræning og konkurrencer bruger jeg eksempelvis altid et par lette sko frem for de tunge mængdetræningssko.

3. Løbestil

Der findes 3 typer af løbestil:

  • Pronation (kaldes også overpronation)
  • Neutral (normal pronation)
  • Supination (kaldes også underpronation)

Det er vigtigt at du finder ud af hvilken løbestil du har. Din løbestil afspejles i hvordan din fodafvikling foregår fra du rammer underlaget til du har lavet dit afsæt.

Langt størstedelen pronerer.  Det betyder at du falder indad.

Du kan i videoen herunder se hvordan det ser ud, når man enten overpronerer, pronerer eler underpronerer:

[youtube width=”510″ height=”286″]http://www.youtube.com/watch?v=jJ5u1FYgFAs[/youtube]

Sko du ikke skal løbetræne i

Jeg ved mange går i fitness i Nike Free. De er lækre at have på, der er god ventilering og så er de smarte. Det virker nærtlæggende at tage dem på til en løbetur. Desværre er Nike Free langt fra gode løbesko.

Nike Free har en alt for blød støddæmpning. Umiddelbart tænker man at jo mere støddæmpning desto bedre. Desværre kan støddæmpning nemt lede til skader, hvis den er for blød eller hård.

Udover Nike Free anbefaler jeg ikke at bruge indendørssko til løbetræning. Det er sko under kategorien badmintonsko, tennissko, håndboldsko.

En lille tur skader ikke

Løber du kun en gang i ugen, er det fint at træne i Nike Free eller indendørssko. Bliver det mere, skal du have anskaffet dig et par rigtig løbesko.

Natural running vs tradionelle løbesko

Der har været en kæmpe debat om hvor vidt natural running er bedre end traditionel løbestilsanalyse. Der er ingen tvivl om at mange løbere lander meget tung og kan få meget ud af at træne løbestil.

Når det er sagt, anbefaler jeg ikke nybegyndere at rode sig ud i natural running og barfodsløb. Det er meget belastende for din krop og du får utrolig nemt skader. Vil du gerne have den naturlige løbefornemmelse kan du træne barfodet i sand eller på blødt græs som alternativ.

Eksempler på valg af løbesko

Lad mig være helt konkret og komme med forslag til løbesko alt efter din kombination af underlag, træningsmængde og løbestil.

Jeg vil igang med løbetræning

Det er min overbevisning at nybegyndere bør anskaffe sig en løbesko med god stødabsorbering, der kan håndtere selv det hårdeste underlag. Er du nybegynder er der dog ingen grund til at købe de dyreste løbesko – gå efter value for money, som efter min erfaring typisk ligger omkring 1000 kroner for et par sko.

  • Har du pronation, vil jeg anbefale dig Asics GT.
  • Er du neutral eller supinerende vil jeg anbefale dig Nike Air Pegasus.

Begge sko kan bruges til alt fra gang til marathonløb. De er begge to gode begynder løbesko.

Jeg er erfaren og leder efter en allround løbesko

Vil du gerne træne på grus, græs, asfalt og sand, skal du have fat i én allround løbesko, som du kan bruge til forskellige underlag. Hvis du træner mere end 20 kilometer ugentligt vil jeg anbefale dig en af disse sko frem for de to tidligere nævnte til begynderen.

  • Pronation – vælg Brooks Pure Cadence
  • Neutral/supination – vælg Inov8 Trailroc 245 (denne sko er dog lidt i retning af natural running, men er ideel til varieret underlag)

Jeg vil blive hurtigere

Er du på udkig efter hurtigere tider, skal du gå efter en sekundær løbesko, som du kan bruge sammen med dine primære mængdetræningsløbesko. Disse sko bruger du til din intervaltræning, tempoture, fartleg og konkurrencer. Jeg elsker personligt at træne i lette løbesko.

  • Med pronation, vil jeg anbefale Adidas Adizero Tempo
  • Med neutral/supination, vil jeg anbefale Asics DS Racer (har jeg personligt rigtig gode erfaringer med)

Q&A: Hurtige spørgsmål om valg af løbesko

Hvor længe holder løbesko?

Typisk 800 kilometer. Dog afhænger det af: din løbestil, din vægt, valg af underlag, træningstype og skoen. Lette løbesko holder ofte kortere tid.

Jeg har fået en skade. Er det pga. mine løbesko?

Det er svært at sige. Oftest oplever jeg at løbere får skader pga. overtræning, for intensiv træning eller decideret forkert træning. Det er faktisk sjældent selve løbeskoene som gør skaden. Det sker selvfølgelig.

Jeg har fået en skade. Hvordan finder jeg ud af hvad jeg skal gøre?

Runnersworld har lavet en fremragende oversigt over de 7 hyppigst forekomne skader. Jeg vurderer at der er mere end 95% sikkerhed for at det er én af de 7 skader du har fået.

Skal jeg have flere par løbesko?

Hvis du træner mere end 30 kilometer ugentligt anbefaler jeg at du bytter mellem 2 par løbesko. Grunden til dette er, at du på den måde belaster din fod på forskellig vis. Du træner din fodmuskulatur. Det gør dig mere stabil.

Hvilken størrelse skal jeg bruge?

Typisk skal du købe løbesko ½-1 nummer større end dine hverdagssko. Selv bruger jeg 42 i normale sko og i de fleste mærker bruger jeg 42½ og 43. Nogle mærker – eksempelvis Inov8 – er lidt store i størrelserne. Er du i tvivl om valget af størrelse, kan du tage et kig på min størrelsesguide, som tager højde for dette.

Må jeg vaske mine løbesko?

Ja, men gør du det mange gange går de i stykker. Typisk står der i skoene at de ikke må vaskes. Det kan du dog sagtenst gøre. Det slider dog lidt ekstra på skoen.

Jeg håber at denne artikel gav dig et indblik i hvordan du bør vælge dine næste løbesko. Der er mange forestillinger og religioner inden for valg af løbesko – jeg tror på den videnskabelige tilgang. Har du spørgsmål kan du bruge kommentarfeltet. Alternativt kan du fange mig på jensjakobandersen.dk.

 
Om Jens Jakob
Jeg er tidligere konkurrenceløber med en 5km tid på 15:58 (3:19 min/km). I dag er jeg mindre fokuseret på faktiske tider (hænger nok sammen med at jeg er blevet langsommere), men værdsætter oplevelserne i gode løbeture. Jeg elsker at løbetræne uden puls, tid eller distancemåler. Jeg er tidligere medejer af RunForest og driver i dag iloebesko.dk, som er min guide til valg af løbeudstyr.