Det er alt for længe siden at jeg har udgivet en artikel her på siden og det beklager jeg selvfølgelig. Vi skal have gang i siden igen og jeg har flere forskellige ideer til artikler, konkurrencer osv, men for at starte det hele igen har Christian og jeg valgt at skrive en omgang
KOTOK om kropshævninger (også kendt som chinups/pullups). Hvis du har prøvet at træne kropshævninger over en længere periode, så ved du hvilken positiv effekt det kan have på både din styrke og masse – har du omvendt ikke prøvet at træne kropshævninger, så er det på tide du kommer i gang. Læs med videre..
I denne udgave af KOTOK vil vi som sagt beskæftige os med træning af kropshævninger, og særligt hvordan man går fra at have besvær med at lave en enkelt pullup til at kunne præstere mange gentagelser i en af de, efter min mening, fedeste øvelser, som af nogle også bliver kaldet overkroppens squat.
Kropshævninger træner primært den den brede rygmuskulatur ved navn Latissimus Dorsi men indkludere også en hel del assisterende muskler. Indenfor træningsverden bruges kropshævninger bla. i den danske konkurrence Atheltic Fitness, hvorfra vi har bragt hele to interviews med henholdvis Anders Borrisholt Rasmussen og Mohamed-Ali Aziz Ali. I Athletic Fitness skal atleterne udover bodybuilding poses også vise deres fysiske kunnen i bla. maks antal kropshævninger. Efter min mening burde kropshævninger være en fast del af træningen hos os alle på lige fod med dødløft, squat og bænkpres osv.
Hvad er pull-ups og chin-ups?
Forskellen på pullups og chinups er grebet, og selvom nogle til hudløshed vil påstå anderledes, vil vi i denne artikel bruge følgende grebsdefinition:
Pullups – overhåndsgreb, håndflader vender væk fra dig.
Chinups – underhåndsgreb, håndflader vender ind i mod dig.
Disse to er selvfølgelig begge variationer af den samme lodrette trækbevægelse, forskellen er at man ved chinups mere aktivt kan bruge sin bicepsmuskulatur til at trække sig op og mange vil derfor i starten være stærkere i chinups end i pullups.
Af andre variationer kan der nævnes: mixed grip pullups, towel pullups, fatbar pullups, kipping pullups osv. Nogle af disse variationer vil blive forklaret senere i denne udgave af KOTOK.
Fordele ved kropshævninger:
– Opbygning af muskelmasse
– Styrke
– Grebsstyrke – det er altid en god ting at få forbedret sin grebsstyrke, og det vil man få ved at lave kropshævninger, mange vil opleve at det er grebet der giver op først og ikke ens primære trækstyrke fra ryggen.
– Carryover – Ved at blive stærk i denne bevægelse vil man også opleve en styrkefremgang i den modsatte bevægelse så som military presses.
Jeg kan ikke lave ÉN eneste kropshævning, hvad gør jeg?
Det er slet ikke unormalt ikke at være i stand til at kunne lave en kropshævning, der kan være mange faktorer så som vægt/styrke forhold eller manglende skuldermobilitet.
Hvis du ikke er i stand til at tage én kropshævning pga manglende styrke kan du prøve en af følgende metoder:
Elastikker/bands – Kan benyttes som vist på DENNE video eller med begge fødder/knæ i elastikken. Hvis ikke man gider købe en stor elastik kan man også anvende cykelslanger til sine bandassisted pullups.
Assisted pullups – Få en person til at sætte et par hænder i ryggen af dig så kan vedkommende hjælpe ved at skubbe dig opad og derved fjerne noget af belastningen.
Negative pullups – Hop og op brems på vej ned.
Forøgelse af maksimale repetitioner
En af de bedste metoder til at forøge sit maksimale antal kropshævninger er Pavels ladder, en metode som vi har omtalt mange forskellige steder her på sitet og som vi nu vil forklare grundigt så du ikke behøver kigge alle vores kommentarer igennem for at finde information om Pavels ladder.
Pavels Ladder eller "Pavels stige" er et system som gør at du langsomt, men sikkert vænner dig til at gennemføre flere og flere gentagelser. Pavels Ladder er optimalt at køre sammen med en træningsmakker eller bare en tilfældig person i centeret, som også har lyst til at træne kropshævninger. Kort sagt handler det hele om at I skal bygge gentagelserne op over sæt. Du starter f.eks. med at tage én gentagelse, hvorefter din makker følger trop. Når han er færdig tager du to gentagelser og han følger igen trop. Sådan fortsætter I indtil I når et stadie hvor I begge, ikke længere er i stand til at klare flere gentagelser, hvorefter I så bare starter forfra med et nyt sæt helt fra bunden. Jo færre gentagelser i kan klare, des flere sæt skal i køre. Med det mener jeg at hvis i ligger på et niveau hvor i kun når til 4 gentagelser og derefter må starte forfra, så bør i minimum kører 8 sæt. Kommer i derimod op på f.eks. 10 gentagelser hver, så ville jeg personligt stoppe efter 3. eller 4. sæt.
Korrekt udførelse af en kropshævning
Ligesom med alle andre øvelser, er det vigtigt at du udfører dine kropshævninger rigtigt – både for at undgå skader, men også for at udnytte det fulde potentiale som ligger gemt i øvelsen. En ting som er meget vigtig at understrege og som jeg ofte ser undgået, er at kropshævninger skal køres hele vejen op. Der er en tendens til at mange kun kører op sådan at hagen er over stangen, hvor du faktisk SKAL op og have solid kontakt med brystet på stangen. Kort sagt skal du så langt op som du overhovedet kan, hver gang! Vi har prøvet at støve nogle film frem som viser en nogenlunde perfekt teknik i henholdsvis chin-ups og pull-ups:
Chinups:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Az3wzg7vTWU[/youtube]
Pullups:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BHSaiX4bNdk[/youtube]
Kom nu bare i gang
Kropshævninger kan køres i centeret, i haven, på arbejdet, ja faktisk alle steder hvor du kan finde et sted at hive dig selv op. Det vil altså sige at du ikke har nogen undskyldning for ikke at træne kropshævninger, men der er vel heller ikke rigtig nogen grund til ikke at træne dem, når de nu er så styrke- samt masseforøgende som de er. Og hvis du mangler motivation til at komme igen med træningen så se de her videoer:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TLCWMVkMLSs&feature=fvw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YtqW2SYYxP0&feature=player_embedded[/youtube]
God træning derude – Stil endelig spørgsmål til os, vi er klar til at besvare dem alle!
19 kommentarer til “KOTOK#3 – Kropshævninger, træning og variationer”
Jonas
Chinups aktivere biceps. Er der så nogen fordel i at lave Pullups, hvis afstanden mellem hænderne er den samme?
ChristianG
Pullups har en lidt bedre carryover til at bidrage til styrken til presøvelser end chinups har, og så er pullups lidt mere “funktionelt” anlagt, hvis du skal over en mur så har du ikke mulighed for at lave underhåndsgreb. Og pullups aktivere sådan set også biceps, aktiveringsforskellen på pullups og chinups ifht biceps er ikke helt vildt stor.
Mads
Hvad fanden laver ham i video nummer 3? :D
Casper
Er der stor forskel i hvordan pullups rammer alt efter hvor bredt du holder. Hvad er fordelen og ulemper fra bred til smal.
Skal man altid køre max reps med egenkropsvægt. Hvad med at bruge vægtbælte f.eks og kører 5×5???
Thomas
Godt at se at lysten til at skrive er vendt tilbage. :) Tak skal du have, og god artikel!
Lasse Kjær
Mads: Det et rent show-off :)
Casper: Der er en lille forskel, da du blandt andet ændrer på din Range of Motion. Personligt holder jeg i cirka skulderbredde, nogen gange lidt bredere. Det er det som fungerer bedst for mig.
Det er helt klart en god ide at bruge vægtbælte, ligeså snart du er blevet for stærk til bare at køre med kropsvægt.
Thomas: Selv tak! Christian har dog været en stor hjælp til den her artikel.
Skuffen
Hej Lasse
Godt at have dig tilbage, så vi kan nasse lidt på din viden igen. Fantastisk blog i øvrigt. Du har flair for kommunikation og formidling. Glæder mig til at læse meget mere i kommende tid. Håber, at du ka stå for forventningspresset. ;) Fedt!
Lasse Kjær
Hej Skuffen(?) :)
Det er også godt at være tilbage. Der er ingen tvivl om at jeg gerne vil have skrevet en masse nye brugbare artikler, problemet ligger dog i at jeg ikke altid ved hvad jeg skal skrive om. Så hvis du har en ide til hvad næste artikel kan handle om, så må du meget gerne skyde løs!
Lasse
Casper
Kan kun tilslutte mig rosen. Lyder hjemmeside. Lad mig prøve med nogen ideer.
Kettlebell artikle kunne være mulighed. Her tænker jeg flere ting. 1. Basis omkring kettlebell. 2. konditionstræning kettlebell, hvor og hvornår. Kan det gøres mellem ens styrketræningsdage samme dag???. 3. og det kan jeg ikke finde på nettet træningsprogram som kombinere kettle og basis styrketræningsøvelser.
Artikle omkring hvordan man kombinere styrketræning og konditræning optimalt. f.eks styrketræning 3 dage om ugen løb eller andet resten. Skal det være samme dag. God ide at kombinere styrk og løb lige bagefter osv..
Kost. Her tænker jeg på hvordan man opnår en god fordøjelse. Mange mennesker har dårlig fordøjelse og udnytter ikke den mad de spiser godt nok.
Zink og magnesium tilskud. Mange mennesker som træner har underskud af disse. hvorfor er det godt og vigtig.
Dødløft artikle. Hvordan trænes det bedst. Nogen mener den skal køres som sæt andre kun som single. hvad synes du..
Du kunne tage fat på andre basis øvelser som overhead sqaut pitols jerks snatch.
Ny forsvandlingsprogram
Nye spændende træningsprogrammer.
har du brug for flere ideer:-)
Casper
Lyder=super:-)
ChristianG
Kettlebell artikel er in the works faktisk, jeg skal bare lige have lidt fri til at få den skrevet. :)
Daniel
Hvad med at få lavet et forum her på siden, så vi ikke udelukkende diskutere og snakker om Lasses artikler, men kan komme med input selv.
Troels
Endelig kom der endnu en artikel. Det er dejligt at der kom lidt gang i siden igen, efter 2½ månedes stilstand :D
Jeg vil også lige smide et par enkelte ideer op, så må vi se om i kan bruge det til noget.
1. En artikel omkring træning af antagonister (fx. træne bryst og ryg samme dag, fordele og ulemper)
2. Decideret styrketræning. Men Lasse var der ikke en gæsteartikel omkring det på vej?
3. Træning for fart.
4. Diverse former for diæter o.l. Bl.a. keto-diæten, og ville du ikke også opdatere carb-cycling artiklen?
Casper: Der er allerede en dødløft artikel :D https://fitness-blog.dk/d%C3%B8dl%C3%B8ft-126/
Lasse: Er du kommet hjem til Danmark igen? Og næste du snakker med Andreas, kan du så ikke lige spørge ham hvor han var på ferie henne? For jeg er 99% på at jeg spottede ham på en campingplads ved den franske riviera :P
Nå, for lige hurtigt at vende tilbage til artiklen, så synes jeg at i endnu engang har fået skrevet en god og infomativ artikel, som jeg synes lægger op til lidt konkurrence, ligesom den sidste. Men det er nu bare min egen fortolkning :P
Stor ros til jer begge herfra.
Troels
Lasse Kjær
Hej Troels.
Godt at høre fra dig igen :)
Det er super skidt at siden har stået stille rent indholdsmæssigt, de sidste par måneder, men jeg regner stærkt med at få lavet om på det nu! Første skridt er det her afsnit af KOTOK. Derudover har jeg også et par andre indlæg på vej, og du skal have tak for dine forslag. Christian brygger også lidt på en artikel om kettlebell træning, som han ved en masse om!
Mht. til artiklen om styrketræning, så har du helt ret i at den er på vej, men vi har haft svært ved at beslutte hvordan den skal opbygges i forhold til mængde af teori vs. mere praktiske eksempler.
Og ja, jeg er kommet godt hjem til Danmark igen, tak. Jeg er ret sikker på at Andreas pt. er i Frankrig, men jeg ved ikke præcis hvor. Jeg tror dog på dig, når du siger du har set ham – han er normalt ikke til at tage fejl af :)
Lasse
PS. Har du noget spændende træningsrelateret at skrive om, så skal du være velkommen. Skrive, det kan du jo!
Andreas
Hej Troels !
Ja jeg var i syd Frankrig i et par dage under min ferie nærmere bestemt sant raphael hvis det skulle hjælpe. Kan ikke lige huske hvad campingpladsen hed, men håbe det hjalp. :)
Troels
Camping Esterel, skulle jeg mene :)
Andreas
Det er nemlig fuldstændig korrekt. Beklager det overflødige spæk. Det er ved at være nede på et anstændigt nu. Man er vel på ferie! :)
Troels
Hehe, nu så jeg dig kun en gang, oppe i baren mens der var TdF, od der kunne jeg ikke umiddelbart se noget spæk, men du var nu langt større end jeg havde forventet.
Emil R
Nu hvor i snakker om nye artikler, kunne jeg godt tænke mig en artikkel omkring at cutte!
Er meget imponeret af dine andre artikler, og har aldrig fået resultater som nu..
Jeg går dog og frygter når jeg skal til at cutte, at jeg kommer til at smide for meget muskelmasse.
Er det noget du kunne bikse sammen, ved du har viden omkring det ;)
Hilsen
Emil Rasmussen..