En lektion om Mitokondrier – nøglen til et langt og sundt liv.

Forlæng dit liv med træningDer er ingen tvivl om at træning er sundt på rigtig mange måder, både fysisk og mentalt. Der er dog en effekt, som opnåes via træning, som overskygger alle andre. Nøgleordet er Mitokondrier. Jeg vil i denne artikel forsøge at forklare hvad Mitokondrier er, hvilken effekt træning har på dem og hvorfor træning kan give dig mange år ekstra at leve i. Det er super vigtig viden for alle mennesker, så læs med.

Mitokondrier: Dine cellers primære energikilde

Mitokondrier er dine cellers kraftværk – Mitokondrierne producerer og leverer energi til alle kroppens celler hvor ilt er tilstede, dvs. alle kroppens aerobe celler.
Energien fra mitokondrierne leveres via det der kaldes ATP-syntesen. ATP er altså cellernes direkte og primære energi – uden ATP vil din krop ikke fungere.
Jeg har forsøgt at illustere processen her:

Mitokondriernes opgave  
Når dine mitokondrier er velfungerende, så er hele din krop velfungerende.
Med alderen begynder dine Mitokondrier at “fejle” og din krop går i forfald: Tab af muskelmasse, Tab af hår osv. Det du skal forstå er altså at der er en direkte sammenhæng mellem dine mitokondriers funktionalitet og din krops sundhed. Når du bliver gammel og din krop begynder at forfalde, så skyldes det groft sagt reduceret mitokondrie-funktionalitet.
Som du nok kan regne ud nu, så vil en kur mod reduceret mitokondrie-funktionalitet faktisk være en kur mod alderdom og derfor give et væsentligt længere liv til os alle. Jeg må skuffende fortælle at en sådan kur ikke eksisterer, men der er dog ting som tyder på at det kan ske. Forskere har fundet ud af at ved at tilfører mus store mængder resveratrol, kan de forlænge musenes liv med op til 30% fordi det “booster” mitokondrierne. Resveratrol findes faktisk i rødvin, dog ikke i mængder som kan gøre en forskel levetidsmæssigt.
Der er derimod andre ting du kan gøre for at vedligeholde dine mitokondrier:

Mitokondrierne elsker vægte og høj puls

Der er lavet flere uafhængige undersøgelser som alle viser at fysisk aktivitet er guf for dine mitokondriers funktionalitet og fungerer som direkte “vedligehold”.
Det du får ud af træning er altså mere velfungerende mitokondrier som holder sig i topform i længere tid, hvilket vil sige du inddirekte forlænger dit eget liv og undgår sygdom.
Kan du finde en bedre grund til at træne?
– Hvis du kan, så giver jeg en rejse med alt-inklusiv til Hawaii for dig og 10 venner.

Min pointe med artiklen er at give dig endnu en grund til at træne. Personligt kan jeg ikke forstå hvorfor der stadig findes folk som ikke dyrker nogen form for motion, når der er så uendeligt mange grunde til at lette røven og komme i gang. Jeg håber den her artikel har belyst en af grundende.

God træning!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (25 votes cast)
En lektion om Mitokondrier – nøglen til et langt og sundt liv., 4.3 out of 5 based on 25 ratings