Der er ingen tvivl om at træning er sundt på rigtig mange måder, både fysisk og mentalt. Der er dog en effekt, som opnåes via træning, som overskygger alle andre. Nøgleordet er Mitokondrier. Jeg vil i denne artikel forsøge at forklare hvad Mitokondrier er, hvilken effekt træning har på dem og hvorfor træning kan give dig mange år ekstra at leve i. Det er super vigtig viden for alle mennesker, så læs med.
Mitokondrier: Dine cellers primære energikilde
Mitokondrier er dine cellers kraftværk – Mitokondrierne producerer og leverer energi til alle kroppens celler hvor ilt er tilstede, dvs. alle kroppens aerobe celler.
Energien fra mitokondrierne leveres via det der kaldes ATP-syntesen. ATP er altså cellernes direkte og primære energi – uden ATP vil din krop ikke fungere.
Jeg har forsøgt at illustere processen her:
Når dine mitokondrier er velfungerende, så er hele din krop velfungerende.
Med alderen begynder dine Mitokondrier at “fejle” og din krop går i forfald: Tab af muskelmasse, Tab af hår osv. Det du skal forstå er altså at der er en direkte sammenhæng mellem dine mitokondriers funktionalitet og din krops sundhed. Når du bliver gammel og din krop begynder at forfalde, så skyldes det groft sagt reduceret mitokondrie-funktionalitet.
Som du nok kan regne ud nu, så vil en kur mod reduceret mitokondrie-funktionalitet faktisk være en kur mod alderdom og derfor give et væsentligt længere liv til os alle. Jeg må skuffende fortælle at en sådan kur ikke eksisterer, men der er dog ting som tyder på at det kan ske. Forskere har fundet ud af at ved at tilfører mus store mængder resveratrol, kan de forlænge musenes liv med op til 30% fordi det “booster” mitokondrierne. Resveratrol findes faktisk i rødvin, dog ikke i mængder som kan gøre en forskel levetidsmæssigt.
Der er derimod andre ting du kan gøre for at vedligeholde dine mitokondrier:
Mitokondrierne elsker vægte og høj puls
Der er lavet flere uafhængige undersøgelser som alle viser at fysisk aktivitet er guf for dine mitokondriers funktionalitet og fungerer som direkte “vedligehold”.
Det du får ud af træning er altså mere velfungerende mitokondrier som holder sig i topform i længere tid, hvilket vil sige du inddirekte forlænger dit eget liv og undgår sygdom.
Kan du finde en bedre grund til at træne?
– Hvis du kan, så giver jeg en rejse med alt-inklusiv til Hawaii for dig og 10 venner.
Min pointe med artiklen er at give dig endnu en grund til at træne. Personligt kan jeg ikke forstå hvorfor der stadig findes folk som ikke dyrker nogen form for motion, når der er så uendeligt mange grunde til at lette røven og komme i gang. Jeg håber den her artikel har belyst en af grundende.
God træning!
31 kommentarer til “En lektion om Mitokondrier – nøglen til et langt og sundt liv.”
Troels
Jeg skal skaffe mig den Hawaii tur!
God artikel, synes du har skrevet hyppigt på det sidste. Har sgu lært mere om biologi i dine artikler, end jeg har i timerne. Keep on the good work!:)
navertypem
…Et kort men godt liv, er bedre end et langt og dårligt.
der…
Giv mig min Hawaii tur!
Troels
Men er det dårligt at være i form? ;)
Nej, en bedre grund er: Man lever lykkeligere når man er i form. Det er bedre at være lykkelig, end det er at leve længe.
Host så op med den tur, Lasse :P
Lasse Kjær
Troels og Navertypem:
Juryen har voteret… Desværre er ingen af jeres forslag blevet accepteret.
Lasse
Troels
Tsk…Hvad er det for en jury? :)
navertypem
Nu tager jeg sgu selv afsted så! Pakker kufferten med kompas og en “abtronic X Tv shop edition”….”til baller og næse”. Sååå det bår´i jollen og derudaf!
Troels
God tur.
Husk at send os et postkort.
Simon Nordahl
Tjah er enig med Troels, længden af livet har langt fra lige så stor betydning som kvaliteten af det. Så for mig er den bedste grund til at træne: Du får det bedre med dig selv, det giver mere selvtillid, du får mere energi og du bliver meget MEGET gladere. Træning har haft utrolig stor betydning for mig i mit liv. Jeg har været ramt af en depression for et ½ år siden, og jeg var derfor ikke i stand til at træne. Det var der jeg kom til at indse hvor stor en betydning træning har for mig mentalt. På de værste dage under min depression, var jeg fuldstændig nede, kunne ikke røre mig ud af sengen, spise, snakke eller noget som helst. Da depressionen begyndte at tage, mærkede jeg stadigvæk ikke de store forandringer, men da jeg så begyndte at træne kom der store forbedringer meget hurtigere! Jeg kunne mærke forbedringerne med det samme efter hvert træningspas. Så lang historie kort. Træning kan altid løfte dit humør, hvis ikke meget så i det mindste lidt! Så uanset hvor dårligt du har det så tving dig selv til at træn, træn TRÆN!
Lasse Kjær
Simon:
Tak for din kommentar.
Sådan skal det sgu gøres. Hvor er det fedt træning har hjulpet dig på den måde. Super inspirerende.
Lasse
Lundique
Så vidt jeg ved, så påvirker vægtløftning kun i ret lille grad ens aerobe kapacitet, da det firkantet sat op kræver, at man når “steady-State”. Når vi løfter vægte, foregår det i de fleste tilfælde kun i meget få sekunder. Her er det altså de anaerobe processer(uden ilt) som spiller en rolle.
Lundique
hov fik ikke hele min besked med.
Det vil være væsentligt, at tage et kig på glykolysen (spaltning af glykogen) samt hvordan musklen får energi ved spaltning af KreatinFosfat.
Troels
Jeg kom til at tænke på at de røde muskelfibre indeholder flere mitokondrier end de hvide. Betyder det så at folk med mange røde muskelfibre lever længere end folk med mange hvide? Selvfølgelig forudsat at de begge er raske, dyrker lige meget motion, spiser korrekt, osv.
Lasse Kjær
Hej Troels.
Du kommer sgu altid med sådan nogle gode spørgsmål :)
Jeg må nok være dig svar skyldigt, men det er da helt klart noget vi skal finde ud af. Det vil jo så faktisk betyde at marathonløbere lever betydeligt længere end 100-meter sprintere. Jeg tror dog ikke det kan sættes sådan op, men jeg er ikke sikker.
Lasse
Troels
Hej Lasse
Først og fremmest tak for rosen – jeg tror dog også at jeg må se mig skyldig for at have leveret en del dumme spørgsmål på siden, men det er vel det.
Jeg tror egentlig at det vigtiste er at være i all-round god fysisk form. Både for at få en varieret træning, for at være “normen” (Lidt groft sagt, ja) overlegen uanset hvilken disciplin du kommer ud for, men også for at leve længere. Jeg tvivler virkelig stærkt på om marathon løbere nu også er så sunde som det burde se ud som om, udfra deres ekstremt aktive livsstil.
Lige et andet lille plus ved træning: Det tab af højde som mange oplever når de bliver gamle, kan hindres eller ihvertfald minimeres ved hjælp af – ja, den samme fantastiske metode igen – TRÆNING!
Lasse Kjær
Der findes ikke dumme spørgsmål Troels, med mindre man spørger om ting, hvor svaret står skrevet på samme side.
Men jeg er helt enig. En allround fysik er nok vejen til en længere og mere overskudsrigt liv. En god kombination af muskelmasse, styrke, lav fedtprocent, funktionalitet og et godt kredsløb.
Det med højden vidste jeg faktisk ikke. Skyldes det at man bliver i stand til at holde en mere neutral rygrad/god holdning i flere år?
Lasse
Troels
Legemshøjden falder med alderen, fordi der sker vævsforandringer, bl.a. en afkalkning i skelettet. Det medfører, at skelettet falder lidt sammen. Dette er specielt et problem for kvinder. Fysisk træning kan modvirke afkalkningen
fra: http://www.sst.dk/publ/publ2000/Motion_styrker_livet/CLEAN.HTM#kap05
lisa
Den er ok men den kunne godt haveindeholdet mere om mitokondrier!!!…
Skuffende
Troels
Lisa:
Nu er din kommentar jo rettet mod Lasse, og jeg vil derfor ikke prøve at svare på hans vegne, blot komme med mit eget input:
Fitness-blog.dk er en side om træning og kost, og selvom de to emner i mange tilfælde har et tæt sammenspil med biologi, fysiologi og anatomi, er det irelevant for selve bloggen’s formål at komme dybere ned i de aspekter, end hvad der lige er associaseret med træning.
Jeg synes personligt at Lasse har gjort et godt stykke arbejde, for selvom han ikke kommer med den helt store biologiske udredning, får han beskrevet nok om mitokondrierne, til at få sit budskab frem – at træning forlænger dit liv.
Jeg prøver på ingen måde at benægte din mening, jeg vil bare gerne give min til kende.
Lasse Kjær
Lisa:
Tak for din kommentar.
Jeg er da ked af at skuffe dig. Du skal dog huske på at jeg ikke har nogen relevant uddannelse eller andet, som kan hjælpe mig med at beskrive Mitokondrierne på et “dybere” niveau. Jeg skriver mine artikler ud fra 4-5 års års praktisk (træning af mig selv og andre) og teoretisk erfaring (masse af bøger, artikler og debatter), som kommer af min lidt fanatiske passion for emnet (træning og sundhed). Det er det eneste jeg kan skrive en artikel ud fra og hvis det ikke er videnskabeligt nok, så er det nok ikke her på Fitness Blog du bliver tilfreds.
Lasse
Nicolai
GENIALT!!
kirsten brenøe
Hej Lasse.
Hvad pokker vil du gøre, hvis du har en medfødt mitokondriedefekt, konstante neurogene smerter og gummimuskler? Den onde cirkel er faktisk umulig at bryde, så vidt jeg som gammel diætist kan se, men hører gerne, hvad du føler for denne problemstilling. Har selvfølgelig forsøgt mig med stilfærdig genoptræning, men så vælter jeg helt og kan ikke klare hverdagen som “eneboer”.
Hilsen fra Kibren.
kirsten barsøe
hej Lasse
Så findes kosttilskudet.
Det frigives til handel i DK februar 2011.
Vil du høre mere så kontakt mig.
mvh kirsten barsøe
Lasse Kjær
Hej Kirsten.
Jeg har ikke kvalifikationerne til at hjælpe dig, da jeg ingen kendskab har til din “sygdom”. Det beklager jeg!
Hvis du har fundet kosttilskud som kan hjælpe dig, er det selvfølgelig en meget glædelig nyhed.
Lasse
kirsten barsøe
hej Lasse
Jeg må forklare mig bedre.
Kosttilskudet som aktiverer Mitokondrierne til :muskler,hjerne og hjerte er produceret.
De bliver frigivet i DK.fra februar næste år.
Vi er nogle som allerede får dem,og vi har fantastiske resultater.
Hvis du er interesseret så skriv.
mvh Kirsten Barsøe
Nour
Tak for indlægget virkelig godt forklaret især det med mitokondrier har forstået det meget bedre :) nu har jeg ikk læst dine andre indlæg men ser frem til det..
Nadia
hey heey jeg har et spørgsmål ,
du siir at mitro. de arbejder under aerobt med ilt ..
men de elsker tunge vægte osv ? nu når man træner hårdt er det jo anaerobt? hva har mitro. af gør med det?
jeg fik forståelsen for at der kommer fler i kroppen jo mere kredsløbs træning man laver ?? hvordan forstås den :D?
er det alt form for motion der aktivere mitro eller nogen bestemte former?
håber at gøør svar tilbage !
Graham
Selvfølgelig har en sund livsstil, med motion og god varieret kost indvirkning på dine mitokondrier, men set i et lidt større perspektiv så har det ingen effekt.
At bruge mitokondrierne som en grund til at dyrke motion, er i samme målestokforhold som at påstå at hvis man holder vejret i 2 min. dagligt, så bidrager man til et bedre klima grundet mindre CO2 udledning.
Det var bedre at finde en løsning på hvorfor at celledeling til tider går i selvsving (cancer) er det evt. mitokondriernes overskuds energi der trigger det.
susan frank
Jeg fandt din side da jeg søgte yderligerer oplysninger om mitokondrier, idet jeg lige har læst en artikel på scleroseforeningens hjemme side hvor en læge har en artikel om sund kost og styrketræning der havde forbedret hendes livs kvalitet med sclerose betydeligt. Jeg blev bestyrket af din artikel, jeg er sikker på at lægen såvel som dig har ret i jeres antagelser. Jeg mener jeg er et levende bevis for jeres påstande idet jeg siden november 2011 har styrketrænet (hårdt) og gået fra nogenlunde sund kost til ren sclerosekost, dvs. kun kød fra ikke 4 benede dyr, ingen brød, pasta, ris eller kartofler. Lidt extra sund olie på maden, proteiner får jeg som hvide, brune ,og grønne bønner, samt kik-ærter. så spiser jeg alt det frugt og grønt jeg kan. Resultatet taler for sig selv; jeg har fået rank holdning sikre gang stærke/forøget muskelmasse , mine spasmer er fuldstændig forsvundet, min træthed (før 3 gange hvil på sofaen hver dag) er forsvundet, så længe jeg kan, fortsætter jeg på denne vej for jeg har alt at vinde og intet at tabe.
Torben Kristensen
Hej Lasse Kjær.
Under min megen surfen på nettet, er jeg stødt på din artikel skrevet d. 4 feb 2010 om “mitokondrier”
Det er faktisk en spændende artikel.
Hvor har du læst om det??.
Jeg har efterfølgende lavet lidt research om disse mitokondrier, og har set noget virkelig banebrydende.
Kunne måske være interresant folk her.!!
Mhv Torben
Kristian Bradsted
Hej Torben
Jeg har overtaget redaktørjobbet fra Lasse. Tænker du at skrive et gæsteindlæg om mitokondrier og energiomdannelse?
Du skal være velkommen til at skrive en mail til mig.
klaus frimodt
Hej Spænende læsning!
Trænede hulemænd og kvinder?
Nej vel-Men dybt ios alle,sidder jager generne m.m
Vi er simbelthen ikke bygget til at sidde på vores flade.
Nogen er bedre til det end andre,-)
Tror vi alle har det bedst – når vi er igang med nået vi ka li og holder af.
Frihed er godt – men for megen af den,får os til at gå ned.Så træning kan mange ting!
Jeg går selv ledig(1år) nu,og der er træning altså super!!!
God træning derude!