Bodybuilding: Dekonditionering

Dekonditionering er et vigtigt og meget brugbart princip når vi snakker optimal hypertrofi. Først og fremmest skal det slås fast at dekonditionering skal bruges i forbindelse med Bodybuilding, altså vægttræning hvor målet næsten udelukkende er muskelvækst. Grunden til det kommer jeg tilbage til, nu først min egen forklaring på hvad dekonditionering egentlig er.

Når vi træner efter muskelvækst belaster vi musklerne og vores centralnervesystem via forskellige øvelser, hvorefter vi håber at denne belastning vil forårsagde muskelvækst.
I løbet af et/en træningsprogram/cyklus, er det vigtigt at vi stiger i kilo i de forskellige øvelser. F.eks. er det vigtigt at vi i bænkpres stiger når det er muligt, eller når vores program dikterer vi skal stige.
Lad os sige vi starter vores program med at træne bænkpres med 5 sæt x 5 reps(gentagelser) med 100 kg. Det er rimelig hårdt de første par gange, men alligevel er vi nødt til at stige i styrke, sådan så vi efter et par træninger kan stige til mere, 105 kg måske. Grunden til det er vigtigt at vi stiger i kilo er at vores krop vænner sig til belastningen på 100 kg – Kroppen konditionere sig til vægten og når de er fuldt konditioneret forsvinder vækstpotientialet ved den givne vægt på 100 kg. Men så er det heldigt at vi hurtigt bliver stærkere og kan stige i kilo. At stige i vægt på den måde kaldes progression.
Problemet er bare at det kan være svært at blive ved med at stige med en “ordentlig” vægt efter de første 5-7 uger. Hvad gør vi så efter 8 uger, hvor det ikke længere er muligt at stige tilpas hver eneste uge i alle øvelser? Det nytter jo ikke noget at starte på et nyt program, hvor belastningen/volumen er lavere i starten, end den vores muskler er konditioneret til. – Det er her du skal benytte dig af dekonditionering !

Hvad går dekonditionering så ud på?

Du dropper træningen fuldstændig i 5-6 dage. Dvs. at du i de dage ikke vægttræner overhovedet – Du slapper af, men sørger stadig for at spise ordentligt. I løbet af de 5-6 dage smider kroppen sin konditionering automatist. Altså den glemmer hvilken belastning den er vant/konditioneret til og efter de 5 dage er det igen muligt for dig at vokse med en belastning på 100 kg. Kan du følge ideen? Ved at dekondtionere efter endt programcyklus er det igen muligt at skabe vækstpotentiale i alle øvelser fra dag 1 i den nye cyklus.

Dekonditionering er en mulighed, som jeg mener alle bodybuildere(at træne efter muskelvækst) på lavt og højt niveau burde benytte sig af. Vi ønsker at få mest muligt ud af vores træning, at skabe det største vækstpotentiale hver eneste gang vi træner og derfor er dekonditionering et super “trick”!
Og nej, du mister ikke muskelmasse ved at holde en uge fri fra træning, men det handler stadig om at få nok at spise og især protein er vigtigt at få med i maden, fordi det sørger for at vi kan holde på muskelmassen.

Når det kommer til styrketræning, altså hvor målet er styrke og ikke muskelvækst, er dekonditionering ikke helt så godt. Ved en uges dekonditionering mister du din topstyrke. Det drejer sig dog om en meget lille procentdel af din samlede styrke. I muskelvækst sammenhæng er det ligemeget fordi det hurtigt kommer igen, men når det gælder styrkeløft osv. har det en vis betydning og derfor benytter man sig i de kredse, typisk af det vi kalder “Deload”, som jeg vil komme ind på en anden gang.

Jeg håber at i via denne korte artikel, har fået en idé om hvad dekonditionering er og hvorfor du bør benytte dig af det, hvis du træner efter muskelvækst.

Spørgsmål og andre kommentarer er som altid meget velkomne!

Lasse

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Bodybuilding: Dekonditionering, 5.0 out of 5 based on 3 ratings