Som du nok ved, så er dit proteinindtag en utrolig afgørende faktor, for hvorvidt du får succes med din træning eller ej. Jeg får rigtig mange spørgsmål angående protein, og specielt omkring hvor meget protein vi egentlig har brug for. Derfor vil jeg i denne artikel, en gang for alle, forklare og vise hvor meget protein jeg mener du bør indtage og fra hvilke kilder du kan få proteinet.
Læs med og bliv klogere på protein.
Hvad er protein og hvor meget har jeg brug for?
Protein er det vi kalder et makronæringsstof. Protein tjener mange formål i din krop, men vigtigst af alt i træningssammenhæng, vedligeholder og opbygger det muskelmasse. Når du tilfører din krop protein bliver det meget hurtigt en del af det vi kalder proteinsyntesen. Proteinsyntesen er den proces som nedspalter protein til en lang række aminosyrer, som herefter bliver brugt til at bygge muskelvæv. For at opbygge en stærk og muskuløs krop er det vigtigt at du giver din proteinsyntese optimale betingelser og her er et fornuftigt proteinindtag en rigtig god start.
Du kan ganske enkelt ikke bygge muskelmasse hvis du ikke får nok protein.
Et protein består af omkring 20 forskellige aminosyrer. Disse aminosyrer kan herefter dels op i essentielle og ikke essentielle aminosyrer. Ud af de 20 forskellige aminosyrer er der 9 som betegnes som essentielle. At en aminosyre er essentiel betyder at kroppen ikke selv kan producere denne og at du derfor skal have den ind i systemet via mad. Vil du gå dybere i biologien, så vil jeg anbefaler dig at læse dette opslag.
Så meget protein har du brug for:
Der er voldsom diskussion om hvor meget protein vi som menneske har brug for. Denne diskussion kører særligt på hvor meget protein du har brug for, når du vægttræner.
Der er slet ingen tvivl om personer som udsætter deres krop for hård fysisk træning, har et væsentligt højere proteinbehov end en person som ikke bruger sine muskler til andet end det mest nødvendige.
Jeg ser hele den her debat om protein som en opdeling i lejre, og jeg vil nu komme med min subjektive tolkning af denne opdeling:
Lejr A, mener at protein er overvurderet og at langt de fleste kun har brug for cirka 1 gram protein pr. kg kropsvægt, hvilket vil sige en mand på 90 kg, som træner seriøs vægttræning i sin fritid, kun har brug for cirka 90 gram protein dagligt. Samme lejr mener at proteintilskud (f.eks. proteinpulver) er fuldstændig unødvendigt og direkte spild af penge for alle undtagen elite sportsfolk. Beboerne i denne lejr er typisk ernæringseksperter og andre veluddanede folk, som aldrig nogensinde har trænet efter forøget muskelmasse eller styrke. Det er ganske enkelt folk som har læst en masse bøger, men aldrig testet deres eget proteinbehov i praksis.
Lejr B, mener omvendt at protein er undervurderet og at det er meget vigtigt at du tilgodeser kroppens proteinbehov – hellere for meget end for lidt så at sige.
Denne lejr hælder typisk til reglen om at du bør indtage minimum 2 gram protein pr. kg kropsvægt dagligt. Det vil altså sige at samme mand på 90 kg, nu skal indtage minimum 180 gram protein dagligt. Det høje proteinindtag sikre, i følge lejren, din krop gode vækstbetingelser, mens det også gør at du kan skabe et kalorieoverskud uden at indtage alt for meget kulhydrat og/eller fedt. Denne lejr mener også at proteinpulver kan være en hjælp for mange, så længe det kun bliver brugt som tilskud til en i forvejen fornuftig kost. Beboerne i denne lejr er typisk ernæringseksperter som har afprøvet tingene i praksis og folk som har opnået rigtig gode fysiske resultater, og som derfor ved hvor stor en rolle det daglige proteinindtag spiller.
Konklusion: Som du måske kan fornemme, så er jeg mest enig med Lejr B. Jeg ser ikke mig selv som indbygger i lejren, men jeg mener at Lejr A ofte glemmer at der findes folk som faktisk træner rigtig seriøst for at opnå en større og stærkere fysik, men uden at være decideret elite sportsfolk. Jeg mener og tror ikke at 2 gram protein pr. kg kropsvægt skader og jeg synes det er godt at være på den helt sikre side. Det er dumt at spilde vækstpotentiale, fordi du ikke får nok protein indenbords i løbet af dagen.
Så hvis du vil lytte til mig, så vil jeg ligesom Lejr B, anbefale et dagligt proteinindtag på
omkring 2 gram protein pr. kg kropsvægt, til alle som træner nogenlunde seriøst med målet om at udvikle deres fysik.
Derudover mener jeg også at proteinpulver er et brugbart kosttilskud, som mange kan have gavn af, så længe man forstår at bruge det med fornuft.
Hvorfra får jeg alt denne gode protein?
Du kan få protein gennem rigtig mange forskellige fødevarer (næsten alle), men der er selvfølgelig nogen der er bedre end andre. Det kan være svært, for de fleste, at vurdere hvilke proteinkilder der er bedst, så der er heldigvis opfundet nogle redskaber som hjælper os med at udvælge de bedste kilder.
– Koncentrationen af protein: Dette punkt siger lidt sig selv, men jeg nævner det lige alligevel. En fødevare med 20 gram protein pr. 100 gram er selvfølgelig at foretrække rent proteinmæssigt fremfor en fødevare med 4 gram protein pr. 100 gram. Når du skal op og ramme 2 gram protein pr. kg kropsvægt, så er det en god ide at spejde efter fødevarer med et højt proteinindhold.
– Biological Value (Biologisk værdi): Et proteins biologiske værdi (BV) indikerer hvor godt proteinet optages og udnyttes af kroppen. For at have en fast målestok har man valgt at bruge æg som index 100. Protein fra æg har en udnyttelsesprocent på 90-95%, men er altså blevet givet 100 i BV. En proteinkilde kan altså derfor godt have en BV på over 100, hvis kilden er “bedre” end æg.
– Chemical Score (Kemisk pointtal): Et proteins kemiske pointtal indikerer proteinets aminosyrer profil. Som skrevet tidligere, så findes der 9 essentielle aminosyrer, som du har meget brug for og som kroppen ikke selv kan danne ud fra andre næringsstoffer. Derfor er det selv sagt meget vigtigt at gå efter proteinkilder, som indeholder alle disse 9 essentielle aminosyrer, i så høj koncentration som muligt. Et højt kemisk pointtal betyder altså at proteinet har en optimal sammensætning af alle essentielle aminosyrer.
– PDCAAS: Forkortelsen står for Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score og er, efter hvad jeg har forstået, en kombination af proteinets biologiske værdi og kemiske pointtal. Metoden er rimelig ny og vurderes af mange som den bedste vurderingsmetode proteinkilder, da den altså både vurderer hvor effektivt proteinet optages i kroppen samt hvordan proteinets aminosyrer profil ser ud. Den højest muligt karakter på PDCAAS skalaen er 1.
Da mange eksperter opfatter PDCAAS som den mest komplette vurdering af proteinkilder, er det selvfølgelig også denne karakterskala jeg vil vise frem i dag. Jeg har udvalgt nogle bestemte fødevarer og fundet deres PDCAAS karakter, sådan at du kan få et indtryk af hvilke proteinkilder du bør gå efter.
Fødevarer: | PDCAAS værdi: |
Mælk | 1 |
Æg | 1 |
Valleprotein (koncentrat) | 1 |
Kaseinprotein (koncentrat) | 1 |
Oksekød | 0.92 |
Kylling | 0.91 |
Tun i vand | 0,90 |
Frugt | 0.76 |
Grøntsager | 0,73 |
Pasta | 0,35 |
* Jeg kan ikke garantere at ovenstående tabel er 100% korrekt, da værdierne er fundet andetsteds, da jeg selvfølgelig ikke selv er i stand til at foretage en PDCAAS vurdering af de forskellige fødevarer.
Tabellen viser altså er du proteinmæssigt bør gå efter animalske proteinkilder fremfor vegetabilske, og så viser den selvfølgelig også at proteintilskud i form af valle- og kasein koncentrat har en optimal værdi.
Kunne det bruges?
Jeg håber at artiklen har givet dig en bedre forståelse for protein generelt og for hvor meget protein du har brug for. Jeg har skrevet artiklen som en kombination af fakta og min subjektive holdning. Jeg siger ikke at minimum 2 gram protein pr. kg kropsvægt er det eneste rigtige, men det er nu engang det jeg vil anbefale til folk som tager deres træning seriøst. Her til sidst vil jeg komme med nogle afsluttende råd, til hvordan jeg mener du bør sammensætte din kost sådan rent proteinmæssigt:
– Sørg for at indtag en god mængde protein i alle måltider. Hvis du skal have f.eks. minimum 190 gram protein dagligt, så giver det et gennemsnit på 32 gram protein pr. måltid.
– Har du problemer med at ramme dit ønskede proteinindtag, så kan en proteinpulver shake være til stor hjælp og fungere fint som et mellemmåltid sammen med et stykke frugt.
– Protein er særligt vigtigt og “brugbart” for din krop umiddelbart efter et hårdt træningspas. Derfor skal du sørge for at have en proteinkilde klar til indtagelse efter du har trænet. Jeg har skrevet mere om det emne her.
Du kan se en færdiglavet kostplan hvor der er sørget for et godt proteinindtag her.
Husk også at protein ikke er alt. Hvis du vil have resultater og leve et sundt liv, så er det selvfølgelig også vigtigt at du har styr på dit indtag af kulhydrat, fedt, vitaminer, mineraler osv.
Smid meget gerne en kommentar til artiklen med dit syn på hele den her proteindebat.
Hvis du tilfældigvis kender PDCAAS værdien på kængurukød, så må du også meget gerne lige smide den i en kommentar.
30 kommentarer til “Protein: Dit proteinbehov skåret ud i pap”
Rasmus
Hey :D
Hvad er din baggrund for at skrive alle disse artikler? :D
ChristianG
https://fitness-blog.dk/hvem-er-vi/hovedet-bag-bloggen/
Lasse Kjær
Hej Rasmus.
Tak for din kommentar.
Min baggrund er at jeg igennem de sidste 4-5 har haft en kæmpe interesse i hvordan vores krop fungerer og hvordan man udvikler den på en optimal måde. Jeg er det man vil kalde autodidakt og har altså ingen relevant uddannelse eller andet i den stil. Jeg bliver klogere for hver artikel jeg skriver og for hvert svar jeg giver, så samtidig med at jeg kan hjælpe andre med deres træning, så udvikler jeg også min egen viden konstant.
Derudover har jeg selvfølgelig meget praktisk erfaring, både med brug af mig selv som forsøgskanin, men også via træning af andre.
Lasse
Thomas
Super god forklaring, så lærte vi da det :D, jeg lidt nysgerrig om hvor mange gram protein man ka optage per 3. time f.eks?
Mange siger 25gram, andre siger 35gram osv, og jeg lidt forvirret der, jeg spiser et måltid hver 3. time + 1 shake med 21g protein (150kcal)
Mads
Hej Lasse
Jeg plejer at tage weight gainer efter træning, da det er en god blanding af protein og kulhydrat. Men pengepungen er lidt flad for tiden, så jeg må holde mig til at købe proteinpulver.. Hvilken kulhydrats kilde kunne bruges efter træning? Og hvor vigtig er kulhydrat efter træning? Jeg mener, det er vel proteinet som starter det muskelopbyggende arbejde, hvor kulhydrat “blot” tilfører kroppen energi? en energi, som man vel kan få i løbet af dagens andre måltider? Eller har kulhydrat efter træning også en direkte muskelopbyggende effekt?
Troels
Thomas: Det med proteiner pr. måltid, er der nogle myter om, og vi har tidligere diskuteret det på kosttilskuds artiklen tror jeg det var. Facitet var vist at der var en grænse, men den lå nærmere på 60-70 gram, end 25-35 gram. Siden der ikke er den store sandsynlighed for at du kommer derop, er der vist ikke rigtigt blevet forsket i det, og det er heller ikke noget du bør tænke meget over.
Mads: Andre kilder kunne fx. være nogle riskiks eller en banan.
Troels
dennis beck
heey lasse nu tager jeg jo en weight gainer shake efter hver træning kan det så blive formeget vis jeg os begynder og bruge protein pulver til mellem måltider
Lasse Kjær
Thomas: Jeg ved ikke hvor meget protein du kan optage hver 3. time. Jeg tror faktisk ikke rigtig der nogen som helst der ved det. Men personligt tror jeg sagtens man kan bruge +30 gram protein pr. måltid, uden at det er “spild”.
Lasse
Lasse Kjær
Mads: Som Troels skriver kan du istedet for kulhydratpulver bruge bananer og andre hurtige kulhydratkilder.
Kulhydrat er vigtigt, fordi din krop er meget åben overfor næring umiddelbart efter træning, og derfor er det et oplagt tidspunkt hvor du kan få opfyldt dine energidepoter på en meget effektiv måde. Kulhydrat har ikke en direkte muskelopbyggende effekt, men en insulinreaktion fremprovokeret af kulhydrat kan være gavnlig i optagelsen af andre næringsstoffer (protein). Derudover skal du jo også ramme et kalorieoverskud for at opbygge muskelmasse, så det skader bestemt ikke at få lidt kcal i form af kulhydrat efter træning.
Dennis Beck: Det kommer an på hvordan din normale kost ser ud. Hvis du får dit proteinbehov dækket med almindeligt mad og en shake efter træning, så er det selvfølgelig ikke nødvendigt at bruge proteinpulver i løbet af dagen. Så du skal igang med at finde ud af hvor meget protein du får i løbet af dagen, og om der er brug for tilskud.
Lasse
Thomas Jessen
Hey Lasse :)
Jeg vil lige høre, om man kan “nøjes” med at tage proteinpulver i stedet for WG lige efter et træningspas?
– Thomas
Kevin
Hej Lasse,, fin artikel. Kunne godt savne at du skrev noget om bønder, da de også er en god protein kilde. Udover det savner jeg at du måske skriver hvad der kan ske hvis man indtager for meget protein. Jeg har selv i en periode indtaget “FOR” meget protein, som har generet mit mavesystem.
Lasse Kjær
Hej Thomas :)
Det kan du sagtens, men du skal stadig have noget kulhydrat. Det kan du så få i form af en banan eller andet i den stil, men det er selvfølgelig lidt mere bøvlet, frem for bare at have det hele i en shake.
Lasse
Lasse Kjær
Hej Kevin.
Tak for din kommentar!
Bønder er en udemærket proteinkilde, helt sikkert. PDCAAS værdien er dog ikke meget højere end 0,7, tror jeg ikke. Ved du hvad den præcist ligger på?
Der er også mange andre gode proteinkilder, som jeg ikke har nævnt.
Hvor højt var dit proteinindtag, da det blev “for meget”? Jeg ved ikke nok om konsekvenserne ved et for højt indtag, til at jeg kunne skrive om det desværre. Men jeg tror ikke du får problemer med 2 gram pr. kg kropsvægt, hvis du har en sund og rask krop.
Lasse
dennis beck
ok tak lasse :)
Martin
Hvad er det der gør at bønder er en bedre kilde til protein end folk med andre erhverv?
;-D Undskyld…
Lasse Kjær
Martin: Humor skal der være plads til, også dårlig humor ;)
Lars
Hej Lasse
meget mange/meget æg, kød, frugt, pasta osv. man ca skal spise om dagen for at få ca 160g protien om dagen??
på forhånd tak
Lasse Kjær
Hej Lars.
Det kan du hurtigt selv finde ud af, ved at kigge på de forskellige fødevarers varedeklaration. Jeg ved jo ikke hvor meget du vil spise af hver enkelt fødevare osv.
Ellers kan du nok også danne dig et indtryk af det her, hvor jeg har opstillet et eksempel på en kostplan for muskelvækst.
Lasse
Michael
For at få kulhydrater kan man lige koge en portion pasta og spise den til sin shake. Det tager jo ingen tid at lave, og så kan det også spises koldt. Det kan også blandes med fx tun, så man også får proteiner med i form af fast føde. – selvom flydende kost vist var bedst?
Kevin
Kan anbefale et æble og en shake i stedet for Michael :)
John
Det siges,at Æg er det bedste protein, hvordan skal man indtage Ægget, skal det koges eller skal det indtages som rå
for at virke bedst som protien.
De der proteiner | maluejohanneamelia
[…] […]
Karsten Holm
Jeg har fundet den helt perfekte proteindrik!. Det er en kombination af hurtige valleproteiner, og langsomme Kaseinproteiner i et mængde forhold der svarer til det naturlige indhold i mælk. Desuden er der tilsat sukkerstoffer også lavet ud fra naturlig mælk.
Og det helt fantastiske er at den koster nærmest ingenting.
300ml Proteindrik koster ca. 3kr. og så er det økologisk ovenikøbet!!
Og hvad er navnet på denne fantastiske drik , vil i så sikkert gerne vide. Send 100kr. til….nej det er gas.
Her kommer navnet.
Mælk.!
Fås også med tilsat sukker og dejlig kakaosmag.
hvis du vil ha ekstra protein i kan du købe en milkshake i aldi til 5.95 det er kakaomælk tilsat valleprotein PRÆCIS som i alle de opreklamerede dyre små drikke du køber allevegne. ))
Jønsson
Karsten> du kan da overhovedet ikke sammenligne proteinindholdet i en shake med det i mælk….
Tag nu f.eks. det jeg tager
Per Serving (30g):
Protein 24,6
Energy 496.5 (kj) 118 (kcal)
Carbohydrates 1,8
(Of which naturally occurring sugars: 1,8)
Fat 2,0
Minimælk indeholder 3,5g protein PR LITER….ergo skal du altså drikke noget der ligner 7 liter mælk for at få den samme mængde protein som i en shake….pøj pøj med at ramme 180g protein hvis det er målet…:-D…
Kristian Bradsted
Hej Karsten og Jønsson.
Jeg tillader mig lige at blande mig. :-)
Minimælk indeholder faktisk omkring 3,5g protein per 100 ml, dvs. ca. 35g protein per liter, hvilket ville være en fin mængde efter træning.
I forhold til Karstens kommentar, så kan man diskutere for og imod at købe de proteinshakes, som sælges i diverse fitness centre (jeg går ud fra at det er disse, som Karsten hentyder til). Fordelen ved alm. mælk kunne fx. være at man undgår de kunstige søde- og tilsætningsstoffer, som der ofte er i færdiglavede proteinshakes.
Omvendt så kan det være ret upraktisk at rende rundt med 1 liter mælk, når man skal til træning. Den skal ligge i tasken på vej til træning og under træning, hvilket sammenlagt godt kan snige sig op på 2 timer, for mange. Lunkent mælk fra kartonen er ikke så lækkert.
Men det er igen et spørgsmål om smag og behag, samt hvordan ens træning rent praktisk fungerer.
Jønsson
Jeg vil også gerne trække min kommentar tilbage igen, efter at have nærstuderet en mælk i supermarkedet…hæhæ…det er 3,5 pr. 100ml….dvs. 35 pr. liter, som du ganske rigtigt skriver…så er vi nede på 5 liter mælk om dagen, for at opnåe de 180..det er stadig mange liter, men ikke helt så mange som de 7 liter mælk til én shake, jeg først kom til at sige….hehe…
den tager jeg gladeligt på mine skuldre…undskyld…:-)
Niko
Ville bare lige sige, det med at indtage for meget protein, det danner nogle giftige stoffer i maven, hvor man så risikerer at få noget bøvl med maven . Men kort sagt bliver det bare enten skidt/ pruttet ud af systemet/ kroppen… ;) så hvis man få rigeligt med protein gennem sin kost er det næsten lige meget med alle de shakes men indtager, dog vil jeg stadig anbefale 1 Shake lige efter træning.;)
Michael
Vil hører dig om, Ærteprotein,
Jeg laver alt mad selv fra bunden, og bruger Ærteprotein i den, eks i frikadeller i stedet for hvedemel. For og får et højt protein indhold. Er det forkert. ?
Men tænker også det må være godt og bruge hvis man skal tabe sig, da det ikke er nogen kulhydrater i, ?
Eller hvis man godt vil lave proteinbar med højt protein indhold, ?
Angelina
Hej
Jeg er begyndt at spise mere grønt og kan ikke tåle komælk og spiser 1 æg om dagen og fisk et par gange om ugen. Lidt fed fisk og lidt mager fisk. Så spiser jeg en halv advocado om dagen og en håndful nødder. Jeg dyrker ikke noget særlig motion. Går nogle ture og lidt motion til armene med elastik bånd.😊.
Hvor meget protein skal jeg mon have pr dag ? Jeg spiser kun i 6 timer dagen. Det har jeg det godt med. Start med brunch kl.11. Slutter kl. 16.
Tak. Godt nyt år.
Leyla
Så lige inden jeg sendte min kommentar afsted – at du havde spurgt i januar 18 og ikke 19 – så lidt forældet svar 🤦♀️ Men nu kommer det alligevel..
Hej Angelina.
Dit protein indtag kommer an på, hvad du skal bruge det til.
Hvis du ikke træner men bare vil spise en “normal” mængde protein så skal du regne med min 80 g protein om dagen – man anbefaler faktisk kun (jeg mener det er) 0,83 g protein pr dag pr kg kropsvægt – så hvis man vejer 100g så skal man spise 83 g protein om dagen mens man kun skal spise 58,1 g om dagen hvis man vejer 70 kg – men da det kan være rigtig sundhedsskadeligt at få for lidt protein så anbefaler man 80g pr dag som minimum.
– selv om man vejer en hel del så er 80g nok til at det ikke længere er farligt.
Hvis du ønsker at opbygge din muskelmasse så er de 1,5-2,5 g protein pr dag pr kg kropsvægt den ønskede mængde – man da du skriver at du ikke rigtig træner så er det nok ikke det du ønsker..
Hvis du ønsker at tabe dig så er et højere protein indtag også at foretrække – da protein holder dig mæt i længere tid og du derved spiser mindre – i det tilfælde er 1-1,5 g protein pr kg du vejer en god mængde – generelt bør 10-20% af din kost være protein.
Ønsker du bare at holde din vægt og ikke øge muskelmasse men bare holde dig på den rigtige side så er vi tilbage til de min. 80g protein pr dag – eller 1-1,5 g protein pr kg kropsvægt – alt afhængig af, hvad du vejer..
Det er lidt svært at svare helt præcis på, da du ikke skriver noget om grunden til dit spørgsmål eller dit ønske med det – men hold dig over 80g pr dag og ellers som skrevet her😊