Konditionstræning / Cardio Træning

Konditionstræning også kaldet cardio er et kendt fænomen for de fleste.
Alle ved hvad det er. Alle har prøvet det. Men er det nu også så vigtigt som alle eksperter siger? Svaret er enkelt og klart: JA!
Konditionstræning kan deles op i forskellige formål. Nogle dyrker konditionstræning for at holde sig i god form og opnå generelt velvære. Nogle gør det i kampen for at rasle de sidste 10 kg fedt af kroppen. Nogle dyrker det som en sport. Og så er der nogen der bare godt kan lide udfordringer.

I denne artikel vil jeg forklare det basale ting omkring konditionstræning.Konditionstræning / Cardio træning

Hvorfor er det så sundt?

Konditionstrænings påvirker hjerte-kar systemet. Det forårsager tilpasninger i lungerne og ens maksimale iltoptagelse forbedres synligt! Det er det man kalder ”god kondition”.
Konditionstræning eller cardio træning forbedrer også kroppens evne til at danne nye små blodkar rundt omkring hjertet. Det kalder man kapillarisering. Og jo bedre kroppens kapillarisering er, jo bedre arbejder ens muskler. Og derfor er konditionstræning også rigtig godt i forbindelse med styrketræning, bodybuilding og alt andet sport hvor musklerne skal yde meget.

Det er sundt, men hvorfor er det godt i forbindelse med vægttab?

Når du konditionstræner, bruger kroppen en masse energi. Den energi skal den få et sted fra og det er her at vægttab kommer ind i billedet. Man omregner energi i kalorier. De fleste der har været lidt inde i vægttabsverdenen ved at hvis man vil tabe sig, kræver det at man ligger i kalorieunderskud. Der findes flere tusinde forskellige slankekure, nogen bedre end andre, men hvis man ikke ligger i kalorieunderskud er det underordnet hvor god en kur man er på eller hvor mange grønsager og grøn te man indtager.

Kalorieunderskud betyder at man forbrænder flere kalorier i løbet af dagen end man indtager via mad og drikke. Altså at man enten spiser meget lidt eller sørger for at kroppen bruger mere energi end man spiser. Det er meget forskelligt hvor stort et kalorieunderskud man skal ligge i. Det afhænger af ens fedtprocent og hvor mange kilo man ønsker at tabe. Til normalt overvægtige mennesker vil jeg anbefale et underskud på 300-500 kalorier pr. dag. Jo større underskud, des hurtigere går vægttabet. Men hvis man ligger med et meget stort underskud, kan det være svært at holde vægten når man har tabt sig.

Det første man skal gøre er at finde sit ligevægtsindtag. Det er det kalorierindtag, som gør at vi holder vores vægt. Altså at den hverken stiger eller falder. Det gøres ved at måle alt hvad man spiser i nogle dage og dermed se hvor mange kalorier der skal til, for at holde sin vægt. Forestil dig at dit ligevægtsindtag er 2000. Lad os sige du indtager 4 måltider á 500 kalorier om dagen. Det giver 2000 kalorier sammenlagt om dagen. Og vores mål er at ligge 300 kalorier i underskud. Lad os sige vi forbrænder 1700 kalorier via. Vores normale hverdag med arbejde osv. Det er fint, men vi mangler stadig 600 kalorier for at opnå det ønskede underskud. Det er her konditionstræning kommer ind i billedet. Hvor mange kalorier vi forbrænder ved forskellig slags konditionstræning afhænger af rigtig mange ting, f.eks. intensivitet, vægt osv. Men en times hårdt løb, hvor man virkelig presser sig selv, skulle gerne kunne klare de resterende 600 kalorier. Det er ikke alle mennesker der har tid til at løbe en time hver eneste dag, men så er der ikke andet for end at spise mindre de dage, da man så ikke behøves at forbrænde så mange kalorier via. f.eks. løb.

Hvor ofte skal jeg dyrke konditionstræning?

Det er meget svært at sige. Og det afhænger meget fra person til person. Det kommer meget an på om vi snakker om en bodybuilder der skal tabe de sidste gram fedt inden konkurrence eller om en mand på 170 kg, som gerne vil ned på 100 kg.
Jeg plejer at sige 2-3 gange om ugen i en halv til en hel time. Du kan godt træne hver dag, men i starten vil jeg anbefale at der mindst går 48 timer mellem hver træning, da kroppen lige skal vænne sig til den nye livsstil.

Det vigtigste er at intensiviteten er helt i top! Altså hvor man virkelig presser sig selv helt ud. Det er der udbyttet er bedst efter min mening. Og så kan man godt glemme alt om fedtforbrændingszoner osv.

Du kan godt træne hver dag, men i starten vil jeg anbefale at der mindst går 48 timer mellem hvert løb f.eks. da kroppen lige skal vænne sig til den nye livsstil.

 Her kan du læse mere om konditionstræning!

Som altid er alle kommentarer, spørgsmål osv, velkomne hér på fitness-blog.dk! :)