Det kan være svært at hitte ud af det med æg og kolesterol. Før i tiden mente man, at for mange æg i høj grad påvirkede kolesteroltallet og dermed risikoen for hjerte-karsygdom. Nu har piben dog fået en anden lyd, og et æg om dagen siges at være sundt!
Hvad indeholder æg egentlig af næringsstoffer, hvad er kolesterol helt præcist, hvad bruges det til i kroppen? Og hvad med kolesteroltallet og det dersens HDL og LDL? Dette er emner, som jeg i denne artikel vil se nærmere på.
Vores nye gæsteskribent, Jens Lund, har skrevet den her, skide gode, artikel om sammenhængen mellem æg og kolesterol. Du kan læse mere om Jens nederst i artiklen. Alle mennesker kan lære meget af den her artikel, det handler bare om at holde tungen lige i munden og suge viden til sig. Jens har ordet her fra:
Næringsindholdet i et almindeligt æg
Et æg vejer ca. 60 gram og indeholder, bortset fra C-vitamin, alle essentielle næringsstoffer i mere eller mindre grad. Udover at være en god proteinkilde er æg også en god kilde til B12-vitamin og mineralet selen. Æg har også et fornuftigt indhold af de fedtopløselige vitaminer A, D og E, de vandopløselige v
itaminer riboflavin og niacin samt mineralerne fosfor, jern, zink og jod. Disse mikronæringsstoffer findes næsten udelukkende i blommen. Kolesterolindholdet i et almindeligt æg er på ca. 250 mg som også findes i blommen (1). En fuldstændig oversigt over næringsstofferne, fedtsyrerne og aminosyrerne i et æg kan findes i fødevaredatabanken.
Kolesterols fysiologiske funktioner
Kolesterol, som tilhører en gruppe af lipider (fedtstoffer) som kaldes steroider, har flere vigtige fysiologiske funktioner (4):
– Kolesterol indgår i cellemembranerne som omgiver kroppens forskellige celler. Kolesterols funktion er her at regulere styrken og sikre stabilitet.
– Kolesterol er udgangspunkt for dannelsen af galdesalte som har betydning for optagelsen af fedt.
– Ud fra kolesterol danner kroppen også køns- og binyrebarkhormoner (f.eks. testosteron, østrogen og kortisol) samt D-vitamin.
Kolesterol er altså livsnødvendigt, men det er ikke et essentielt næringsstof, idet kroppen selv er i stand til at danne det ud fra stoffet acetyl CoA (et molekyle som indgår i energistofskiftet). Dannelsen af kolesterol kan lade sig gøre i de fleste af kroppens celler, men langt størstedelen af produktionen finder sted i lever- og tarmceller. Dagligt danner kroppens celler ca. 1000 mg kolesterol, hvilket er 3-4 gange så meget som man får via en normal dansk kost. Kroppens egen dannelse af kolesterol reguleres effektivt, således at et højt indtag via kosten medfører, at cellernes produktion nedsættes og omvendt hvis indtaget gennem kosten er lavt. Nogle personers kolesteroltal reagerer dog betydeligt på indtag af kolesterol, hvorfor disse bør være opmærksomme på deres indtag af kolesterol gennem kosten (3).
Optagelsen og metabolismen af kolesterol
Kolesterol og andre lipider opløses dårligt i vand, og da kroppen består af ca. 60 % vand er det nødvendigt at finde en løsning på dette problem for at transportere disse stoffer effektivt rundt til cellerne. Derfor transporteres kolesterol og andre fedtstoffer i vandopløselige partikler kaldet lipoproteiner, og der findes forskellige typer lipoproteiner:
– VLDL (Very Low Density Lipoprotein)
– IDL (Intermediate Density Lipoprotein)
– LDL (Low Density Lipoprotein)
– HDL (High Density Lipoprotein)
I gennemsnit optager vi 40 – 50 % af det kolesterol, vi får gennem kosten, og en høj indtagelse af kolesterol gennem kosten nedsætter mængden som optages (jo mere man indtager, desto mere udskilles via fäces). Selve optagelsen sker i tyndtarmen, hvor kolesterol bindes sammen med en fedtsyre, så der dannes en kolesterolester. Disse pakkes, sammen med triglycerider, ind i partikler kaldet chylomikroner som føres via lymfen til blodet. På vej rundt i kroppen, spaltes noget af chylomikronernes indhold af triglycerider fra. Dette sker især i fedt- og muskelvæv som så enten lagrer eller forbrænder fedtsyrerne. Chylomikronerne med deres resterende fedtindhold returnerer til leveren, hvor de optages.
I leveren dannes VLDL-partikler som transporterer de samme stoffer som chylomikronerne. VLDL-partiklernes opgave er at transportere lipider rundt til kroppens celler, og i takt med at VLDL-partiklerne passerer muskel- og fedtvæv fraspaltes mere og mere triglycerid. Dette medfører, at VLDL-partiklerne bliver mindre og omdannes til IDL-partikler. Ca. 50 % af IDL-partiklerne optages i leveren, mens resten fortsætter rundt i blodet og afleverer yderligere triglycerider til vævene. På denne måde omdannes de sidste 50 % af IDL-partiklerne til LDL-partikler. LDL-partiklernes opgave er at levere kolesterol til de celler som f.eks. skal bruge det til dannelsen af hormoner eller D-vitamin. Leveren kan både optage LDL- og IDL-partikler, men har dog nemmest ved at optage IDL, hvorfor LDL-partiklerne flyder rundt i blodet i meget længere tid end IDL.
Er der for mange LDL-partikler i blodet til at leveren kan nå at optage dem, kan de blive nedbrudt, hvorved deres indhold af kolesterol frigives til blodet. Dette kan medføre kolesterolaflejringer i blodkarrene og senere blodpropper. LDL kaldes af denne grund ”det lede kolesterol”.
HDL dannes i leveren og i tarmen og er mindre end de andre lipoproteiner og har et lavt indhold af kolesterolestere. Dets funktion er at opsamle overskydende kolesterol fra blodet og transportere det tilbage til leveren, hvorfor HDL også betegnes ”det herlige kolesterol” (4, 5).
HDL og LDL er altså to forskellige partikler som har til opgave at transportere kolesterol rundt i kroppen. HDL og LDL findes ikke i fødevarer, men blodets indhold af disse partikler påvirkes af kosten fedtsammensætning. Mættet fedt menes at øge kolesterolindholdet i levercellerne, hvilket nedsætter leverens evne til at optage LDL som så igen medfører, at LDL-kolesterolniveauet i blodet stiger. De flerumættede marine fedtsyrer (dvs. fedt fra fisk) har derimod den modsatte effekt (5).
Kolesteroltallet?
Når man taler om kolesteroltallet, er der ikke blot tale om blodets totale indhold af kolesterol (total kolesterol), men også om indholdet af LDL- og HDL-kolesterol. Vi så før, at det herlige HDL-kolesterol fjerner kolesterol fra blodet, mens det lede LDL øger risikoen for blodpropper, og Hjerteforeningen har følgende anbefalinger for raske personer (2):
Samlet kolesterol på 5,0 mmol / liter
HDL-kolesterol over 1,0 mmol / liter
LDL-kolesterol under 3,0 mmol / liter
Det er altså godt at have et højt indhold af HDL og et lavt indhold af LDL i blodet.
Hvad siger forskningen?
Man ved, at indtaget af kolesterol påvirker kolesteroltallet (total kolesterol og LDL-kolesterol) i langt mindre grad end indtaget af fedt (6) og der ses en klar tendens i de store videnskabelige studier.
Et studie, som undersøgte sammenhængen mellem indtagelsen af æg og hjerte-karsygdom omfattende 9734 personer mellem 25 og 74 år fandt, at indtagelse af mere end 6 æg ugentligt ikke øgede risikoen for hjerte-karsygdom og død. Dog øgede det risikoen hos diabetikere (7).
I et omfattende Japansk studie fandt man, at indtagelse af æg næsten dagligt ikke øger risikoen for hjerte-karsygdomme (9) og et tredje stort studie af midaldrende mænd og kvinder fandt heller ingen sammenhæng mellem indtagelsen af æg og udviklingen af hjerte-karsygdomme. Dette studie er udført at nogle af verdens førende ernæringsforskere og viser, at indtag af op til 7 ugentlige æg ikke er skadeligt (8).
Konklusion – Du kan roligt spise æg
Vi har set, at kolesterol er et livsnødvendigt stof, som kroppen dog selv er i stand til at danne. Det bruges bl.a. til dannelse af hormoner og transporteres rundt i blodet vha. lipoproteinpartikler. Et æg indeholder ca. 250 mg kolesterol og er en næringsrig fødevare og især en god kilde til protein, B12-vitamin og selen, men også andre mikronæringsstoffer. Disse mikronæringsstoffer findes især i blommen.
Normalt tilpasses kroppens egen kolesteroldannelse meget effektivt efter indtagelsen gennem kosten, og indtaget af mættet fedt er langt værre for blodets indhold af kolesterol end selve indtaget af kolesterol. Er man sund og rask og ikke har diabetes eller forhøjet kolesteroltal, kan man uden bekymringer spise et æg om dagen. Æg kan altså sagtens være en del af en sund livsstil og selvom blommen indeholder meget kolesterol, skal man ikke undgå den, da den jo er rig på essentielle næringsstoffer.
Referencer:
(1) Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet: Fødevaredatabanken version 7.01, æg, hele, rå: http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0340
(2) Hjerteforeningen, Kend dit kolesteroltal: http://www.hjerteforeningen.dk/alt_om_hjertet/kolesterol/kend_dit_kolesteroltal/
(3) J. Alexander m.fl: Nordic Nutrition Recommendations 2004, Nordic Council of Ministers, 2004.
(4) M. Lieberman & A. D. Marks: Mark’s basic medical biochemistry, 3. udgave, Lippincott Williams and Wilkins 2009.
(5) Jens Bremer: Biokemi og molekylærbiologi, 2. udgave, Nucleus, 2005.
(6) Harvard School of Public Health, The Nutrition Source, Eggs and Heart Disease: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/eggs/index.html
(7) Qureshi, Al m.fl.: Regular egg consumption does not increase the risk for stroke and cardiovascular diseases, Med Sci Monit, 2007.
(8) Hu FB m.fl.: A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women, JAMA, 1999.
(9) Nakamyra Y m.fl.: Egg consumption, serum total cholesterol concentrations and coronary heart disease incidence: Japan Public Health Center-based prospective study, Br J Nutr, 2006.
Artiklen er skrevet af: Navn: Jens Lund – Uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – Stud.scient i Biokemi på Københavns Universitet – Blogger videnskabeligt om kost, sundhed og kroppens biologi på Sund Science |
25 kommentarer til “Æg og kolesterol – Hvordan er det nu lige?”
Søren U.
Interessant læsning.. Tak for det… Jeg er glad for æg, men har altid holdt lidt igen af ren og skær frygt for forhøjet kolesterol. Er 7 æggeblommer og 12-14 æggehvider ugentligt for meget, hvis du skal sige din mening?
Jens Lund
Æggehviden indeholder intet kolesterol, så vær ikke nervøs for den. Jeg ser ikke noget problem i at spise 7 æggeblommer om ugen, sålænge du ikke lider af sukkersyge eller har forhøjet kolesterol i familien.
Frank
Hvis i kunne tænke jeg at læse mere – om især lav kulhydrat/høj fedt-protein og kolesterol så kik fordi denne side; http://www.marksdailyapple.com/cholesterol/
Hansen
Kanon gæsteartikel. Jeg anede ikke der var så mange sunde ting indeni sådan en æggeblomme.
andreas
Fed artikel :D
Er 15 æg ugenligt så også sundt?
Nathja
heeey kanon artikel bar gået og ventet på at der kom en om æg :)
men synes ikke jeg kan finde nogen steder , om æggehvider , hvad indeholder de og kan man spise løs a dem uden at tænke over det påvirker noget osv ? der det KUN æggeblommen man skal ta forbehold for i det hele taget .
du skriver at et æg vejer 60 gram , hva så med en æggehvide? hvor mange æg med kun æggehvider går til 100 gram ?
MvH nathja :)
Jens Lund
Andreas: Tak skal du have. 15 æg om ugen er måske lige i overkanten, men det kan sagtens være at dit kolesteroltal ikke reagerer på det. Det kan kun en blodprøve hos lægen give svar på. Men som skrevet, så spiller andre faktorer i kosten en langt mere betydeligt rolle for kolesterolet i blodet, så hvis man spiser sundt (masser af fibre, lavt indtag af mættet fedt og godt med fede fisk) så burde man nok kunne spise 2 æg dagligt.
Nathja: Tak skal du have. Her kan du se hvad æggehvide indeholder af næringsstoffer: http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0341
Hviden består hovedsageligt af vand og protein samt lidt vandopløselige vitaminer og mineraler. Intet kolesterol. Så længer man ikke spiser æggehvider rå, kan man bare spise løs. Man skal selvfølgelig aldrig overdrive:)
Mht. vægten må jeg være dig svar skyldig..
Nathja
heeey tusind tak for svaret ! :D meget fornemt ..
kan så fortælle dig at en æggehvide vejer ca 30-35 gram i et æg. det variere selvfølgelig nogen gange hvis ægget er giga :D. :). så ved det ihvertfald det nu, til en anden god gang.
mVH Nathja
andreas
Okay, tror lige jeg skal ha en blodprøve så ;)
Jens Lund
Nathja: Ok:)
Andreas: Jeg kan forestille mig at det er for egen regning. Men under alle omstændigheder er det jo en god idé at kende sine værdier:)
Jeppe
Rigtig god artikel Jens. Den må aflive en del myter sådan!
Jens Lund
Tak skal du have Jeppe..
Andreas
Hej Lasse.
Kan ikke lige finde et bedre sted at poste mit spørgsmål så nu må det blive her. Jeg er det jeg ville kalde cannabis-nyder. Jeg nyder at ryge en joint eller to om eftermiddagen når jeg er færdig med dagens opgaver (læs ryger kun EFTER træning.) Jeg har undersøgt de skadelige virkninger generalt og er klar over at det ville være sundere at lade vær. Jeg er aktivt med i den politiske debat omkring legalisering osv så jeg har ikke brug for en moralprædike. Ligeledes har jeg efterhånden røget så længe at ting som ædeflip og lign. er ikke ting jeg får af at ryge, blot en general følelse af afslapning. Jeg vil bare gerne høre om du har hørt/læst nogen steder hvilke virkninger det har at ryge et par joints.
Jeg vil sige at for mit vedkommende er det rart at slappe helt af i kroppen efter træning og det gør jeg bedst med en joint og min recovery-shake :) Jeg håber du vil hjælpe på trods af mit nok lidt a-typiske spørgsmål.
Mvh
Andreas
Jens Lund
Politikken bragte forleden en artikel om dette emne:
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5417898/Eksperter-Det-er-en-myte-at-%C3%A6g-er-usundt
Michael
Det er en rigtig god og uddybende artikel.
Efter min forståelse af artiklen, så kan man roligt spise et helt æg om dagen, og man kan også godt tilsætte lidt ekstre æggehvider?
Og godt nok nævnes der, at blommens usunde del er det fedt den indeholder, men hvis man har en aktiv hverdag, så forbrænder man vel denne mængde igen, så det ikke bliver skadeligt?
Du virker som en gut med styr på sagerne Jens, så hvad med at skrive en artikel om kostfibre, især fra korn, og den debat der er kommet med, at det egentig ikke er så sundt som diætister gør det til; at det kan være med til at ødelægge ens fordøjelse (sådan har jeg forstået det).
Forfatteren bag The Primal Blueprint, Mark Sisson, har skrevet en artikel om dette; http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-grains/
Måske du ville være så venlig at læse den igennem og give din mening med i debatten.
På forhånd tak
Jens Lund
Hej Michael. Ja, æggehviden indeholder blot protein, vand og lidt salte. Intet problem der.
Debatten om korn, low carb, paleo osv. er utrolig spændende. Fornylig var jeg til to forelæsninger i selskab for ernæringsforskning omkring gluten, cøliaki og type I diabetes. Det satte nogle tanker igang omkring gluten. Jeg har også debatteret emnet heftigt på min egen blog og på bloggen tanker om kost (www.kostbloggeren.blogspot.com). Jeg vil meget gerne skrive en artikel, men det kræver en masse læsning af rapporter, studier o.lign. først, og lige for tiden sidder jeg med mit bachelorprojekt, så det må blive i det nye år:)
Michael
Super, så gør jeg sådan.
Ja, det er nemlig rigtig spændende! – jeg er begyndt at interessere mig en del for kost, motion og kroppen i det hele taget.
Jeg må vist til at kigge din blog igennem og se, hvad du har skrevet om.
Selvfølgelig skal du fokusere på dit projekt, og jeg kan vist godt vente til næste år, med at læse om det. Inden da har jeg måske også nået at anskaffe mig de nye bøger om anatomi og fysiologi og bogen du nævnte på din blog om ernæring. Så er jeg nok lidt bedre rustet til at kunne forstå, hvad du snakker om ;)
Men det lyder lækkert, at du gider!
JT
Rart de gamle myter om æg, så småt er ved at dø ud. Så mangler vi bare at videnskaben finder ud af at mættet fedt heller ikke er skadeligt, men det tager nok sin tid før det sker.
Tina Andersen
Halløj.
Hvordan er symptomerne på for højt kolesteroltal ?
Altså uden at få taget en blodprøve ?
Jens Lund
Man kan ikke mærke om man har forhøjet kolesteroltal.
Hanne
Hej Jens Lund
Det her er vist en gammel tråd men jeg håber at du svarer alligevel.
Mine spørgsmål:
Er der en sammenhæng mellem stofskiftesygsom (lavt stofskifte) og forhøjet kolestrol?
Jeg er kvinde 45 år. Har fået en stofskiftesygsom og i den forbindelse taget 25 kg på over relativ kort tid. Er medicineret men er endnu ikke stangeret og stiger stadig i medicin (det blev konstateret for ca 1+ år siden. Jeg har så også fået virkeligt forhøjet kolestrol (det dårlige) lægen siger at det er arveligt og at jeg kan ikke ændre på kosten for at nedbringe det. Er der en sammenhæng og mener du at jeg kan ændre på nogen ting mht kosten?
Jette Kristensen
Hej.
Kolesterol tal for folk med sukkersyge,hvad skal de ligge på ?
Kristian Bradsted
Hej Jette
Fra diabetes.dk:
“Personer med diabetes bør stræbe mod særligt lave tal for at undgå de skadelige fedtstoffer i blodet.
Totalkolesterol bør ligge under 4,5 mmol/l
LDL bør ligge under 2,5 mmol/l”
Jette Kristensen
Hej Kristian ,
Mange tak for svar
Mvh Jette
Katja Lauritsen
Er der nogen der ved hvor man kan få lavet en apolipoprotein b blodprøve i Danmark? Min læge kan ikke tage den, men de har taget kolesterol blodprøverne. Har skrevet til https://betterlabs.dk/ for at høre dem, og de er ved at undersøge det for mig. Men andre bud ville være meget velkomne.
KH