En måned i Thailand: Forfærdelige fitnesscentre og 5 kilo tabte muskler

I februar 2016 havde jeg fornøjelsen af en måned i nordthailandske Chiang Mai med min forlovede.

Formålet med rejsen var at have det sjovt, arbejde som digital nomade og opleve mere af Thailand.

Men det var også et mål ikke at komme hjem mindre end jeg tog afsted.

Jeg har trænet et par gange om ugen fast i et par år. Ikke på højt niveau, men højt nok til, at jeg har det godt og at jeg ville blive ked af at komme lettere hjem end jeg tog afsted.

Mine intentioner var gode. Jeg var villig til at bruge penge på fitness og god mad. Og jeg ville gerne dedikere tid.

Men ikke alt gik, som jeg gerne ville det.

Dette er beretningen om mit thailandske fitness-mareridt – kom ikke og sig, du ikke var advaret forud for en rejse til Sydøstasiens perle!

thailand-kort

Jeg har rejsesøgemaskinen billigeflybilletter.dk. I foråret 2016 var jeg ude at rejse verden rundt. I Thailand havde jeg en hel måned – det her er min beretning fra landet til skræk og advarsel. Hvis du vil gøre mig kunsten efter, finder du flybilletter til Bangkok her.

Fitness i Thailand – Et overblik

Vi glemmer nogle gange, at Danmark er et i-land af dimensioner, når det kommer til fitness og træning.

Jeg bor i København, og med et (langt) stenkast kan jeg ramme flere fitnesscentre fra min bopæl. Jeg arbejder 100m fra FitnessDK, der har hjemme i samme bygning.

Det er virkeligt nemt og billigt at træne i Dnamark. Det indser du straks, når du kommer uden for rigets grænser og til Thailand.

I Thailand er situationen nemlig en anden:

Fitnesscentrene er fortsat få. De minder mere om eksklusive loger end fitnesscentre. Hvor jeg trænede var der hver dag gæster der kom iklædt sportstøj for at læse avisen og drikke helsevand – sikkert også for at tjekke ind på Facebook. Men det var i hvert fald ikke for at træne.

En herboende amerikaner bekræftede mig i, at der i Thailand er status forbundet med at være tilknyttet et fitnesscenter. Det er fortrinsvis noget for rige mennesker. Den øverste klasse. Du bliver praktisk taget et med (den delvist udenlandske) elite, når du er medlem af et fitnesscenter.

Det hænger sammen med prisen.

Et månedsabonnement koster fra 4-800 kroner i Thailand. Jeg trænede på et 5-stjernet resort for 700 kroner, og det var ikke engang vildt dyrt dernede.

Udsigten fra Ratilanna-resort, hvor vi trænede - den var bedre end fitness-udstyret.
Udsigten fra Ratilanna-resort, hvor vi trænede – den var bedre end fitness-udstyret.

Hvis du sammenholder det med en minimumsløn på 6000 baht – cirka 1.200 kroner – for en stor del af thai’erne, forstår du hvorfor der er status involveret i fitnesstræning i Sydøstasien. Thailand er ikke alene her.

Proteinmangel og lette vægte

Nuvel – lad os sige, du har fået adgang til et fitnesscenter i Thailand.

Hvad kan du forvente?

I et par bullet points:

  • Håndvægtene går op til 25 kilo (min lokale fitnessDK: 46 kg)
  • Bænken til bænkpres er for kort, hvis du som jeg er 1.88m høj – ingen bænkpres til dig
  • Squat-racks er ikke populære i den her del af verden
  • Dødløft eksisterer bare ikke
  • Til gengæld er cross-trainers og brystmaskiner in

Hvis du er vant til det enorme udvalg fra FitnessWorld og FitnessDK bliver du skuffet.

Meget skuffet.

I min måned i Thailand kunne jeg primært træne skulder, triceps og isolerede benøvelser – her var der faktisk vægte, og de var ikke for lette.

Det kan jeg leve med i en måned, men det diskvalificerer det meste af Thailand som et sted, jeg ville ønske at bo i et halvt år.

De manglende vægte er heller ikke eneste problem.

Det er svært at opdrive protein.

Du kan godt finde pulver – men proteindrikke, jeg er glad for at bruge mange penge på i Danmark, er ikke en ting. Maden er generelt proteinfattig, for kød er dyrt, mens ris og nudler er billige. Hvis du vil dække dit behov, skal det primært ske gennem pulver, og det er fra mærker, du aldrig har hørt om i Danmark (og som jeg ikke stoler på).

Kreatin kunne jeg ikke opdrive i landet.

Dårlig mave

Kød er dyrt. Du spiser rigtigt mange nudler og ris. Det gør det svært at tage på i vægt.
Kød er dyrt. Du spiser rigtigt mange nudler og ris. Det gør det svært at tage på i vægt.

Mit største problem var dog ikke de lette vægte eller manglende proteindrikke (selvom de to ikke er uvæsentlige).

Nej – jeg fik en slem omgang dårlig mave i Thailand.

Jeg kan læse mig til på Reddit, at det ikke er unormalt for vesterlændinge, der opholder sig mange måneder i Asien. Vi udskifter nogle bakterier i vores tarme.

For mig betød det 3 dage i sengen og på toilettet, hvor jeg tabte 5 kilo. Det lykkes mig ikke at samle dem op igen. Fordi jeg havde haft et par sygedage i januar i Las Vegas, endte mine 2 måneder rundt om jorden med at koste mig næsten 15 % af min kropsvægt (!!!).

Steroideferier til Phuket og Pattaya

Hvis du Googler Thailand og styrketræning, vil du ikke bruge lang tid på at finde ud af, landet er særligt kendt for steroideferier.

Steroider i Thailand er ulovlige, men særligt på feriemekkaerne Phuket og Pattaya er de nemme at opdrive. Vesterlændinge tager på 1 måned lange ferier – for dit visum udløber efter 30 dage – og kører steroider ind. De kommer 15 kilo tungere hjem end da de tog afsted.

Jeg så ikke noget af det i Chiang Mai – men det virker som et udbredt problem særligt på festabe-steder Phuket.

Mine anbefalinger

Tilfældig motorcykel ved træningscenteret i Chiang Mai.
Tilfældig motorcykel ved træningscenteret i Chiang Mai.

Thailand er et fantastisk land at rejse i. Også selvom du gerne vil træne.

Men:

  • Hvis du har plads, så tag dit eget proteinpulver med
  • Hav som mindset at træningen på din rejse handler om vedligeholdelse og ikke udbygning af muskelmasse
  • Og tilgiv thai’erne for at være 30cm kortere end dig, for bænkene er korte og vægtene er lette for en ægte dansk viking

God fornøjelse!

No votes yet.
Please wait...