Jeg har gennem årene fulgt og observeret rigtig mange nybegyndere.
De har alle haft ønsket om en mere muskuløs krop til fælles. En fejl som disse nybegyndere (men også rigtig mange øvede) begår absolut oftest er; “Den halve gentagelse”!
Læs med videre for at finde ud af hvad det er og hvorfor den halve gentagelse bør undgåes.
Det skal understreges at dette indlæg er meget subjektivt og jeg skriver udfra mine egne teorier og erfaringer, derfor er det ikke en facitliste, men et indlæg om hvorfor jeg mener at fuld bevægelse/full range of motion er obligatorisk hvis dit hypertrofipotentiale skal udnyttes.
Undervurder aldrig den fulde bevægelse!
Vi kender det alle sammen; Følelsen af at løfte tungt og få beundrende blikke fra de andre i centeret. Så hvorfor ikke snyde lidt for at virke stærkere end du i grunden er? LAD VÆRE!
Jeg ser oftest drenge og mænd, som skal imponere deres venner og føler det er nødvendigt at snyde en smule for at opnå dette.
Fuld bevægelse i alle øvelser er utrolig vigtigt og en vigtig faktor i kampen for optimal muskelvækst. Når jeg mener fuld bevægelse(på engelsk Full range of motion), så mener jeg at du f.eks. i bænkpres kører stangen fra startposition, helt ned og rører brystet kort, for derefter at presse den tilbage til startposition. At du i squat bevæger din røv så langt mod gulvet som muligt, selvom det er den hårde udvej. Sådan gælder det for alle øvelser; At fører belastningen hele vejen fra det ene punkt til det andet, selvom det kræver at du er nødt til at smide lidt vægtskiver af stangen.
Der findes ikke noget mere ironisk og humoristisk end den højtråbende og selvsikre mand, som står bestemt og koncentreret foran squatracket med enormt mange kilo på stangen, hvor efter han går til øvelsen og udfører hver gentagelse med en bevægelse der kun med lidt held sniger sig op på 20% af fuld bevægelse. Eller ham som prøver at imponere sine venner ved at fylde 25 kg på hver side af curl-stangen og sænker den cirka 10 cm, hvorefter han løfter den tilbage til udgangsstilling.
Se dig selv i spejlet og stil følgende spørgsmål: Prøver du at imponere dig selv eller andre, ved at kører med overdreven belastning og noget der ligner halve gentagelser?
Hvis du virkelig vil opleve optimale resultater og udnytte potentialet af alle din anstrengelser, så begynd fra og med idag at kører med FULD BEVÆGELSE.
Du skal træne med fuld bevægelse/full range of motion fordi:
- Du opnår fuld aktivering af den pågældende muskel, hvilket skaber et bedre vækstpotentiale.
- Du reducere skadespotentialet i mange øvelser drastisk.
- Du udnytter potentialet af basis-øvelser ved at aktivere flere forskellige muskelgrupper.
- Du forlænge TUT(time under tension).
- Du opnår en bedre funktionel styrke, som kan overføres til hverdagen.
- Du kan være tilfreds med dig selv og din træning.
Jeg vil gerne slå fast at jeg ved at grunden til at rigtig mange træner med halve gentagelser er manglende viden. En gang for lang tid spurgte jeg en gut i hulen om hvorfor han valgte at kører med 120 kg i bænkres, med 30-40% af fuld bevægelse. Han svarede så at det var fordi han var sikker på at det på den måde gik mest i brystmuskulaturen, hvorimod fuld bevægelse ville inddrage ryggen meget mere….….. Derfor håber jeg denne artikel kan hjælpe rigtig mange på vej mod at forstå at fuld bevægelse altid er vejen frem, med mindre du har en helt speciel grund til andet.
Smid hellere end gerne en kommentar til mit indlæg og kom også gerne med din mening omkring emnet.
Vi snakkes.
44 kommentarer til “Laver du halve gentagelser?”
navertypem
nok den bedste artikel jeg har læst herinde….min mening omkring emnet:
Jeg synes folk burde fokusere mere på dem selv end på hvad andre kan præstere.
Så hvis din sidemand i centeret løfter 20 kilo mere end dig i bænkpres: So what!.
Det handler først og fremmest om at udvikle sig selv og kører sit eget løb med kvalitet frem for kvantitet. Ellers snyder man bare sig selv, fysisk så vel som mentalt.
Lasse
Hej Navertypem.
Tak for din kommentar. Jeg er helt enig!!
Det er personen som snyder via halve gentagelser og ALT for stor belastning, som taber i det lange løb..
Lasse
Jesper L
Snyd er ikke nødvendigvis noget galt i, vi kan jo ikke alle sammen kører jane fonda stil.. VIl sagtens mene at du kan undgå full rom på mange øvelser og få noget optimalt ud af det, især quadz specifik squats/front squats..
Men synes da også klart at man skal “mestre” fuld ROM før man begynder på sådan noget.
Lasse
Jesper: Det har du ret i. Snyd kan i nogle tilfælde være fordelagtigt, men jeg mener bestemt at fokus på fuld bevægelse er en meget god tommelfingerregel, som især begyndere bør have i baghovedet!
Lasse
Thomas
Det er en rigtig god artikel!
Jacob Leander Christensen
Fin lille artikel. Hvis man udfører øvelsen i en kontrolleret og fuld bevægelse går man i hvert fald ikke galt i byen :)
Jens Jakob
Rigtig fin artikel. Det du skriver i artiklen er noget alle ved, men som mange alligevel gør forkert.
Dog må jeg da lige påpege, at hvis man i squat går længere ned end 90 grader i knæene, bliver øvelsen først og fremmest langt sværre at udføre korrekt, og samtidig lægger du mere kraft over i balderne.
Personligt er jeg gået over til at gå helt ned, men men, det bør netop ikke anbefales for nybegyndere, da det er teknisk svært (knæposition, vægtfordeling på fodfladen, ryggen m.m). Om der så er nogen der absolut kun vil træne m. quad. fem. er ikke noget jeg gider skænke en tanke, fordi det er underligt.
Desuden kan jeg da lige tilføje, at kraftudvindingen i låret er størst ved 90-110 grader, så kom gerne ned under 90.
Jens Jakob
Ak, og nu da jeg læste denne artikel, kom jeg helt i godt humør. Så tænkte jeg lige ville dele en øvelse med Jer som de fleste laver forkert.
FLYERS.
Flyers er ikke en øvelse hvor man skal forsøge at tage maks, men alligevel ser man gang på gang folk ligge med aaalt for mange kg, det er trist at se.
Og så lige en YES-oplevelse. Sidst jeg var i Zielkes var Lars der (den de fleste kender). Han er en stor gut, ja faktisk den største af 500 medlemmer, og jeg syntes det var så fedt at se ham ligge med skrå flyers med 15kg eller hvor meget han nu havde på. Det er jo faktisk hvad de fleste unge drenge også tager :)
Jesper L
http://www.t-nation.com/article/bodybuilding/leg_training_myths_exposed
Lasse
Jens-Jakob: Mange tak. Du har meget ret i meget af det du skriver! Det er desværre ikke alle som ved HVOROR at fuld bevægelse er så vigtigt, og derfor er der mange som undgår dette.
God historie med Lars, det underståtter din pointe godt :)
At gå helt i bund i squat bør i mene øjne gøres fra starten af, da det vil skabe problemer senere hen ellers. Hvis du træner dig op på 1rm på 150 kg i parralel og herefter vil begynde at gå i bund, så vil du få store problemer med at tilpasse dig til den nye teknik og dermed vil der være lang vej til de 150 kg igen. Derfor mener jeg den rigtige teknik bør læres fra start. Jeg taler af erfaring, da jeg startede med at lærer squat til 90 grader i sin tid :)
Mange tak for din kommentar.
Lasse
Kristian
Hey folkens :)
er der en Der hurtig vil guide mig til at blive medlem af denne side hvis det er muligt,(så man kan smide et billed eller 2 op engang i mellem??
Lasse
Hej Kristian.
Vi har pt. ikke noget brugersystem eller forum på siden. Vi har forsøgt os med det engang, men på daværende tidspunkt var der ikke ikke rigtig opbakning omkring det.
Jeg håber meget at der en dag vil være opbakning for et nyt og optimeret forum, så vi kan få en masse gode diskussioner om træning osv.
Lasse
Kristian
Okay bare i orden.
Kristian
Hey igen Lasse
tror du at et godt 4 dags split program og 3 timers rugby i ugen kan hænge sammen?? eller om det kan blibe for en stor overbelastning??
Kristian
Hey Folkens tror i at det her kunne være et godt 4 dags split program??
Mandag: bryst, triceps, nak
Tirsdag: mave, ben
Onsdag: Ryg,
Torsdag: Biceps skuldre.
Martin
I følge denne artikel er det en rigtig DÅRLIG ide at køre få stangen ved bænkpres til at røre ens bryst.
(Link slettet).
“Alle forventes at kunne sænke stangen til brystet, alt andet betragtes som dårlig teknik, utilstrækkeligt eller tøset, hvis man skal tro træningskammeraterne.
Det er bare sådan, at for at udføre øvelsen som foreskrevet, er det nødvendigt med en større funktionel bevægebane (ROM) i skulderleddet, end hvad størstedelen af især den mandlige del af befolkningen er i besiddelse af.”
Lasse
Hej Martin.
Artiklen du henviser til at ikke særlig god, da du ikke kan generalisere på den måde.
Hvis du har en god bænkpres-teknik og hvis bænkpres aldrig har givet dig skulderproblemer, så er der intet i vejen med FULD ROM(Helt ned til brystet).
Med god teknik mener jeg, at du ligger med et godt opspænd i ryggen og med skuldrene samlet under dig. Hvis du bare ligger helt fladt på bænken uden korrekt shoulder-setting, så vil dine skuldre selvfølgelig være udsatte.
Men det er jo klart at hvis dine skuldre altid brokker sig under bænkpres og det giver smerter, så skal du selvfølgelig overveje om der er noget der skal ændres.
Derfor, lyt til din krop og hav fokus på god teknik!
Lasse
Dennis
Hey…..
Først og fremmest tak for dit indlæg der giver mig lidt at tænke over…
Jeg er selv en gut på 34 som har trænet i godt 14 år…..
Jeg har til tider kørt(Bænkpres) som du anbefaler.. men fik ofte ondt i mine skulderledene… Jeg fik derfter kontakt til en anderkendt fitness instruktør som netop havde specieliseret sig i skulderkaplsen under øvelser.
Hun anbefalde at man kørte ned til albuerne var lidt under bryst højde…da der r stor forskel på om man har lange eller korte arme i denne øvelse.. hvilket så også betyder at afstanden fra bryst til stang også vil variere..
Da jeg er en gut med rimelig lange arme vil mit pres blive en del længere end en fyr med korte arme…. hvilket vil sætte mine skuldre under hårdt pres i lang tid…
Der er rigtig mange ting af det du skriver jeg godt kan sætte mig ind i …og nej er ik en der går op i om hvad naboen løfter men om hvad jeg for ud af det….
Jeg vil nu mene at det variationen i sin træning der giver det ekstra…som skal til..
Men nu vil jeg da lige prøve det du omtaler og så evt vende tilbage… forhåbentlig uden en skade og en støre brystkasse.. smiler…
Dennis
ChristianG
Hej Dennis
Hvis du har haft alvorlige skulderproblemer som du beskriver så synes jeg at du skulle kontakte en fysioterapuet der også ved en del om træning. En god fysioterapuet vil hel klart kunne give dig god vejledning til din træning. :) Håber du kan vende tilbage til en skadesfri træning.
Dennis
Hey ChristianG
Tak for dit råd…. men hende jeg omtalte var fysioterapeut…. og har ik haft problemer efter jeg har trænet udfra længden af mine arme og ik afstenden til brystkassen…..
det er netop der jeg fik mine skader…. og mange gør….
Muligvis pga for meget belastning…..
Mvh Dennis
ChristianG
Nu er jeg selv indehaver af et sæt lange arme, men jeg har aldrig haft problemer med skulderkapslen og har ikke hørt om det, men du skal selvfølgelig lytte til den fysioterapuet der har undersøgt din skulder, da hun helt sikkert har langt mere forstand på det end vi andre har.
Anita Korte
Hej.
Nu har jeg læst en del herinde. I virker som om i ved hvad i snakker om :-) Jeg har en søn på 15 som træner rimelig seriøst. Måske lige i overkanten af det sunde for en så ung krop. 5 dage om ugen. Resultatet er dog også en super slim, veltrænet krop (dog brokker han sig over udeblivelsen af 6 pack!). Han spillede ishockey 6 år indtil han skiftede spor i december.
Han køber noget på nettet der hedder “n.o. explode” Er det noget i kender? Jeg ved ikke om der er noget i som er hamrende usundt og ulovligt?? Han siger det er muskelopbyggende :-) men i dag er det jo et vidt begreb.
Håber at høre fra jer, for efter de artikler herinde er jeg også lidt bekymret for om han får nok aminosyrer og kulhydrater……..
Ps. Den hjælp der er at hente i træningscentret er fra unge på krudt eller ældre ikke veltrænede ;-) så deres råd kan han ikke tage alvorligt.
Tak, Anita
Jacob - Personlig træner
Anita: Først og fremest vil jeg anbefale dig at læse følgende artikel:
http://www.getbig.dk/article.php?id=95&V%E6gttr%E6ning%20for%20teenagere
Jeg kender ikke til n.o. explode, men sådanne produkter med fancy navne plejer at være en kulhydratblanding tilsat forskellige vitaminer og evt. kreatin.
Anita Korte
:-) Og så kan alle vi emsige, overbeskyttende forældre lære det!!! Det er en super artikel, og den burde bringes på forsiden af ekstra bladet! Selv i ishockey kredse (trænere mm) kører skrønen om overbelastningen i træningscentre! Jeg er rigtig glad for at læse logikken i den, da jeg selv har haft en snert af tvivl. Dog vil jeg sige at min søn er blevet et langt hyl :-) og musklerne vokser ikke usundt at se på. Derfor har han fået lov :-)
Tak for en god side, som også kan hjælpe de stakkels teens med at få øjnene op hos forældrene ;-)
ChristianG
Hej Anita, der er faktisk lavet forsøg med tung vægttræning af børn der er langt yngre end din søn, og med positiv effekt :)
mht. N.O Explode så er der vist nok en heftig debat i øjeblikket om det er et placebo produkt eller hvordan, men som Jacob siger så er det vist en kreatinblanding af en afart, eventuelt fra USA hvor alle kosttilskud skal have et lidt mere fancy navn :)
Hvis i spiser en sund og varieret kost så er jeg sikker på at din søn får det han har brug for. :)
Lasse
Hej Anita.
Jeg kan med glæde se at du allerede har fået rigtig god hjælp herinde.
Din søn kan sagtens træne allerede uden at det vil skade ham, men det er selvfølgelig vigtigt at det bliver gjort på en korrekt og forsvarlig måde helt fra starten. Teknikken skal være korrekt i alle øvelser!
Derudover er det vigtigt at han sætter sig ind i hvordan kroppen fungere, sådan at han kan vurdere ting som:
Træningsprogrammer – Hvad der er bedst for ham.
Restitution – At hans krop får den hvile, som den har brug for.
Kost – At han spiser en god sund kost, hvor især protein og sundt fedt er vigtigt, da det ofte er det vi glemmer at få nok af. Generelt er det en super god ide at få en god grundlæggende viden om kost i forbindelse med træning.
Kosttilskud – Hvis han vil benytte sig af kosttilskud, er det vigtigt han sætter sig ind hvad han egentlig har brug for. Jeg mener ikke at han som nybegynder har behov for N.O produkter, hvorimod mere almindelige tilskud som proteinpulver, fiskeolie osv. kunne være en god ide/hjælp.
Viden er vigtig for at danne et godt fysisk fundament, som jo vil glæde ham på lang sigt.
Du skal være mere end velkommen til at stille flere spørgsmål.
Lasse
Michael
Hej:)
Det er måske ikke det bedste sted at spørge, men for at have en krop som ham kræver det selvfølgelig også gener, men hvad ville i skyde på hans fedt procent er på?
– og nogle tips til at få ens fedt procent ned via god kost?
Michael:)
Lasse
Michael:
Jeg går ud fra det er billedet i artiklen ovenover vi taler om? :)
Det er svært at sige hvad hans fedtprocent ligger på, på billedet, men mit bud vil nok være 7-9%. Du skal også huske på at alt er forberedt til billedet: lys/skygger, tone, pump osv. :)
https://fitness-blog.dk/guide-til-drømmekroppen-del-2-160/
Lasse
Ronni
Hej Lasse.
jeg vil bare sige at jeg har hørt, at hvis man fx laver bænkepress, så skal man netop ikke ramme brystet med stangen. da man kan risiker at skade sine skuldere.
men jeg har også hørt at når man laver de forskellige øvelser, fx i bænkepress så skal musklerne være spænde hele tiden. fx når du løft stangen, så skal man ikke strække armene helt ud, altså man skal have albuerne lidt bøjet. Eller er alt det noget vrøvl.
p.s jeg styketræner selv, men har aldrig lavet squats, har det den store betydning for muskelvæskt.
Ronni
Lasse Kjær
Hej Ronni.
Med den rigtige teknik vil langt de fleste af os være i stand til at kører bænkpres med fuld bevægelse, uden at det skader vores skuldre.
Men ja, der er eksempler på personer som pga. forskellige faktorer ikke bør kører stangen hele vejen ned til brystet.
Det er meget individuelt og jeg har kun oplevet det i et tilfælde.
Med den rette teknik kan du komme rigtig langt, men du skal selvfølgelig også lytte til din krop.
Det er helt korrekt. Du skal ikke strække armene helt ud i toppen af dit pres, da det groft sagt vil flytte belastningen fra dine muskler til dit albueled, hvilket vi ikke ønsker. Så det er ikke noget vrøvl.
Squat er i mine øjne blandt de to eller tre bedste øvelser du kan lave. Den bør ganske enkelt være en obligatorisk del af ethvert træningsprogram. Så simpelt er det faktisk. Den er alle andre benøvelser overlegen, både når det kommer til masse- og styrkeforbedringer, men det er også en øvelse som lærer dig en masse om din krop. Den giver dig en god balance, når du lærer at komme helt i bund med god teknik og så lærer den dig at presse dig selv, hvilket også en god ting.
Det er tid til et digt om squat:
“Way down this road in a gym far away
A young man was once heard to say
Ive repped high, and Ive repped low
No matter what I do my legs wont grow
He tried leg extensions, leg curls, leg presses too
Trying to cheat these sissy workouts hed do
From the corner of the gym where the big men train
Through a cloud of chalk and the midst of pain
Where the big iron rides high and threatens lives
Where the noise is made with big forty fives
A deep voice bellowed as he wrapped his knees
A very big man with legs like trees
Laughing as he snatched another plate from the stack
Chalking his hands and his monstrous back
Said “Boy stop lying and dont say you’ve forgotten
Trouble with you is you aint been squattin”
Lasse
Dennis
Hej Lasse & Ronnie
Skriver denne kommentar for at udveksle min erfaring mht til Ronnie´s tvivl om at køre vægten helt til brystet i bænk.
Jeg er selv en som ikke køre helt til brystet
Der spiller nogle faktorer ind
– Længden på armene, da det vil blive en alt for unaturlig bevægelse for skulderleddet hvis du er lange arme.
– skulderkapslen er lille, og vil med tung belastning kunne klikke ud. Så havner man med vægten på brystet
– Tempoet, man ser mange i dag som lade vægten ,nærmest falde til brystet, det er starten til skulderskaden.
Men som du(lasse)skriver, så er det hele teknik. Teknikken er med til at gøre dig stærkere og styrken giver en mere masse i og med at man kan løfte mere.
Det er faktisk meget simpelt hvis man har hovedet med i træningsrummet, hvilket mange desværre ik har. Da de tror det hele sker på en uge.
Mit råd til ronnie.
Vil være at, kyt til kroppen( som Lasse skrev det), Kør dine reps. langsomt og kontrolleret. Du vil både mærke og se forskellen. hvilket giver dig endnu mere blod på tanden..
Go´Træning
Simon Nordahl
Hej hej:)
Nu ved jeg godt det måske ikke er den korrekte tråd at poste under, men det er den jeg kunne finde der kommer tættest på:)
Jeg sad med en kollega i dag og snakke om høj vægt kontra reps. Jeg har hørt fra mange kammerater at kroppen ikke får noget ud af mange reps. Så i en øvelse som bænk press kunne sættene lyde som 2×6 og 2×3 reps. Jeg vil selv mene at det var mere passende med fx 2×8 og 2×6 fordi jeg mener at når man kun kører 3 reps så bliver det til en isolationsøvelse pga. det kun er den stærkeste muskel man når at køre træt, hvorimod hvis man eks. 6-8 reps så når man at aktivere flere muskler fordi ens stærkeste muskel ikke kan klare alle repsene.
Det er lidt kludret formuleret håber at i forstår :)
Troels
Prøv at læs her
http://www.getbig.dk/article.php?id=7&Alternativ_Hypertrofi-traening
Daniel Kramer
Lidt et emneskift ;)
Jeg er begyndt og få problemer med min albue, især når jeg gøre skåbænk med håndvægte.
Det er som at min albue låser? det er altså ikke fordi jeg ikke har styrke nok til at løfte, men min arm vil bare ikke det jeg vil?
Kan man evt lave nogle øvelser for at undgå dette ?
mvh Daniel
Lasse Kjær
Hej Simon.
Det er ikke helt sådan det hænger sammen. Først og fremmest er det ikke muligt at fastsætte en “universel” sæt/rep-range for optimal hypertrofi. Vi reagere alle forskelligt på forskellig stimulering og derfor handler det om at finde den sammensætning, som er optimal for en selv.
Jeg vil dog gerne fremlægge nogle grundlæggende regler, som jeg selv bruger i min træning.
0-4 reps – Styrke fokuseret
5-10 reps – Hypertrofi fokuseret
11+ reps – Udholdenhed fokuseret
Derudover holder jeg mig altid over 75% af min 1RM i alle øvelser. I langt de fleste tilfælde ligger jeg faktisk over 80%. Det er her jeg ved jeg oplever de bedste resultater og hvor jeg kan kombinere styrke og hypertrofi bedst muligt.
Din teori med at at 3 reps gør en øvelse til en isolations øvelse holder desværre ikke helt.
Styrkeløftere ligger meget ofte nede omkring 3 reps i deres worksets i øvelser som dødløft, squat og bænkpres og det er helt sikkert ikke isolationsøvelser. Med 3 reps og måske 95% af 1RM sættes hele kroppen på hårdt arbejde og dvs. ALLE muskler som indgår i bevægelsen.
Og du ser ofte styrkeløftere med en super imponerende muskelmasse selvom de udelukkende fokuserer deres træning på styrkefremgang. Det er et godt eksempel på at grænserne flyder sammen og du ikke kan skelne direkte mellem styrke, hypertrofi og udholdenhed.
Det blev vidst en lidt rodet forklaring, men min pointe er at du skal finde den sammensætning som fungerer for DIG, og der findes heldigvis nogle gode tommelfingerregler som du kan bruge til at komme på rette spor.
Når du skal fastlægge sæt/reps kombinationer, så handler det også om hvordan dit træningsprogram ser ud. Du skal tage hensyn til variabler som frekvens, øvelsesvalg osv.
Lasse
Lasse Kjær
Hej Daniel.
Det lyder ikke rart med din albue. Jeg kan umiddelbart ikke gennemskue hvad der er galt, men hvis du oplever smerter synes jeg du skal gå til læge eller fysioterapeut.
Det er altid bedst at være på den sikre side.
Lasse
dennis beck
super artikel
oliver
hej er der en alder på hvor gammel men skal være for og kunne få six pack ?
navertypem
En kritik af denne hjemmeside Lasse!!!:)
Nu har jeg set ovenstående spørgsmål næsten overalt på den side og blev først irriteret (igen). Ikke bare fordi det er omtrent det samme spørgsmål der bliver stillet gang på gang, men også fordi det er ofte stillet mærkelige steder. Så, nu tænkte jeg at jeg ville finde frem til artiklen om “six pack”, men synes faktisk det er lidt svært at finde rundt herinde (har ikke fundet den endnu). Synes ikke det er særligt tydeligt, hvilke links der går hvorhen.
navertypem
Og her fandt jeg endelig “vores” dejlige artikel om sixpack oliver :)
https://fitness-blog.dk/tr%c3%a6ningsprogram-for-mavemuskler-six-pack-15/
Lasse Kjær
Navertypem:
Tak for kritikken. Du har ret i at det kan være uoverskueligt at finde en ældre artikel, da vi efterhånden har samlet rigtig mange forskellige artikler og indlæg herinde.
Vi har dog både søgfunktionen og emneoversigten som kan gøre det hele lidt mere overskueligt.
Lasse
Olsen
Partial squats are not squats!
God artikel. Vigtige pointer. Gav den fem stjerner.
Kristoffer
Hej Lasse
jeg er for nyligt startet med at styrke-træne.
nogle af mine favorit øvelser er squat og floor flyers, men som jeg har nogle problemer med.
ved squat har jeg svært ved at holde balancen, så jeg balancere på hælen eller er nogle gange ved at falde bagover. Ved floor flyers, kan jeg ikke mærke at jeg bruger brystet, som jeg gerne skulle. Føles mere, som om, at jeg træner mine arme og skuldre, og ikke brystet.
Håber du kan hjælpe mig :)
Kristoffer
Troels
Well, øvelser med forkortet ROM har deres plads i et træningsprogram, man skal bare være opmærksom på to ting:
1) At man har fundamentet i orden, da snyd ironisk nok er en svær teknik. Tager vi squat som eksempel, så siger hovedreglen at man skal kunne løfte 1,5 gange sin egen kropsvægt, før man begynder på squat varianter.
2) Man skal være 100% sikker på formålet. Partial squats, dødløft, osv., har nogle fordele, men det kræver at du ved hvad du laver.
Og så gælder selvfølgelig almindelige regler som god teknik, og opmærksomhed på skader.
PS: Fordelene ved partial øvelser, er mest når man taler om styrketræning.
Troels