KREATIN – Hvad er Kreatin godt for – Sådan helt præcist!

Kreatin bliver mere og mere populært blandt almindeligt motionister, men størstedelen ved ikke hvad kreatin faktisk gør ved kroppen. Jeg synes det er vigtigt at kende de kosttilskud man bruger ordentligt og derfor vil jeg i det her indlæg forklare hvad det er kreatin gør, helt præcist! Jeg undlader dog det mest fysiologiske pjat, som det er alligevel kun er fysikgenier der forstår :)


Det vi typisk ønsker af kreatin er:

  • Styrkefremgang
  • Større muskelmasse
  • Mere effektiv restitution

Hver eneste gang vi bruger vores muskel træder det vi kalder ATP i kraft, eller det som faktisk hedder adenosinetriphosphat. Når man bruger musklen og ATP-batteriet, så vil det på et eller andet tidspunkt sige stop. Det løber tør, ligesom et almindeligt batteri. Nu kommer det smarte: Det vi får fra vores kreatintilskud er en masse Kreatinphosphat. Og det er super vigtigt i forholdet til ATP-batteriet. Kreatinphosphaten kan nemlig oplade ATP-batteriet, hvilket igen kan give musklerne energi til at præstere.
Så ved at indtage kreatin som kosttilskud, sørger du får at dine musklers ATP-batteri kan genoplades igen og igen!

Hvor meget og hvordan indtager jeg kreatin?

Nu går jeg udfra at i ligesom mig ønsker effekten af kreatin hurtigst muligt, så derfor handler det om at kører en “loading periode” lige når man starter med kreatintilskud. I en loading periode anbefales det at indtage cirka 20 gram dagligt i 5-7 dage. De 20 gram må dog ikke indtages på en gang, men skal fordeles over 3-4 gange. I mit tilfælde er det 5 gram morgen, middag, efter træning og aften.
Efter loadingperioden begynder man så på den normale dosis som er 2-5 gram dagligt.
Det kører man så i 2-3 måneder hvorefter der skal holdes en pause på en måned. Pausen sikre at din egenproduktion af kreatin ikke stopper, som du kan risikere ved et konstant indtag af kreatin over længere tid end 3 måneder.

Ønsker du at vide mere om kreatin, så læs vores store ekspertartikel her.

Du kan også få hjælp til at vælge det helt rigtige kreatin produkt for dig vores produktguide her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
KREATIN - Hvad er Kreatin godt for - Sådan helt præcist!, 5.0 out of 5 based on 1 rating