Hvis du trænet i længere tid, så har du også oplevet at blive skadet som følge af din træning. Det drejer sig ofte om småskader som hurtigt forsvinder, men du kan også være uheldig at komme mere alvorligt til skade, hvor en længere ufrivillig pause er den eneste løsning – Det ødelægger din udvikling og er på alle måder noget som du bør forebygge.
Jeg vil i denne artikel forklare hvordan du bedst undgår dumme skader, så du kan fortsætte din udvikling uden bekymringer. Læs med videre, for din krops skyld.
De typiske træningsskader
Vægttræning er faktisk en forholdsvis sikker “sport” at udøve rent skadesmæssigt i forhold til mange andre sportsgrene. Skadesmæssigt er du mere udsat i populære sportsgrene som fodbold og håndbold, men skader forekommer selvfølgelig også under vægttræning. For at kunne afgøre om du har pådraget dig en træningsskade, er det vigtig at kunne skelne mellem muskelømhed og en egentlig skade.
Muskelømhed, ofte kaldet DOMS(delayed onset muscle soreness) er et fænomen, som du højst sandsynligt har stiftet bekenskab med. DOMS beskrives som en mindre inflammation i muskelfibrene, som følge af vægttræning din krop ikke har været konditioneret til. Kendetegnet ved DOMS er at det er en forsinket muskelømhed: Det kommer ikke under din træning, men i de fleste tilfælde først dagen efter. Varigheden af DOMS er meget varierende og kan varer fra 1 døgn til over en uge. Det er i mange tilfælde tung excentrisk træning som bærer skylden for DOMS.
DOMS er ikke en positiv ting, men det er som sådan heller ikke negativt. Det forekommer ofte ved tung vægttræning og især hvis det er din første træning efter en længere pause. DOMS bliver ofte misforstået som en egentlig indikator for vækst. Det er det ikke. En del eksperter mener faktisk at DOMS er en indikator for en mild form for overtræning. Altså at DOMS forekommer når du træner for hårdt. Min mening er at du ikke bør være direkte bange for at opleve DOMS, men at du heller ikke bør stræbe efter det.
Muskelskader, er i modsætning til DOMS noget som ofte opstår akut under træning. Typiske muskelskader som følge af vægttræning kan være: Forstrækninger, Fibersprængninger, ledsmerter, svær inflamation(betændelse), i slemme tilfælde diskusprolaps og meget andet.
Muskelskader bør tages meget alvorligt og du bør stræbe efter at forebygge disse så godt som det er muligt. Det er det jeg vil forsøge at hjælpe dig med i næste afsnit.
4 gode råd til at forebygge træningsskader.
Jeg er langt fra at være ekspert på skader, men jeg ved gennem mange års erfaring, både med vægttræning og fodbold hvordan du kan guide dig selvom udenom skader og undgå pauser og udgifter til din fysioterapeut. Jeg vil nu introducere mine 4 gode råd til hvordan du forebygger skader, jeg kalder listen TOTO:
- Teknik. Der er ikke noget mere skadesfremkaldende end dårlig øvelsesteknik. Det skærer i mit hjerte når jeg ser unge knægte som dødløfter med en ryg i samme form som Klokkeren fra Notre Dame eller ældre damer som sidder i kabeltårnet og trækker stangen til nakken, mens jeg faktisk kan høre deres skuldre skrige og hjælp.
Det er ligemeget om du er nybegynder eller om du har trænet i 10 år – Vurder din teknik i alle øvelser og hvis du er usikker på om du gør det rigtig, så få kompetent hjælp til at få det rettet. Det er virkelig den største tjeneste du kan gøre din krop.
I nogle tilfælde kan din smidighed (eller mangel på samme) også være en hindring for god teknik, så få tjekket op på din smidighed og arbejd på at gøre dine usmidige muskler, mere smidige. - Opvarmning. Ligesom det er mest forsvarligt at lave æg på en varm pande, er det også mest forsvarligt at træne din krop på varme muskler.
Kolde muskler er langt mere “modtagelige” overfor skader end varme muskler er det.
Drop alle undskyldningerne og kør en god opvarmning inden du begynder på vægttræningen. - Tålmodighed. Det er ekstremt vigtig at have fremgang/progression i sin træning, men byg det roligt og forsvarligt op. Hvis du forhaster det og træner med belastninger som du faktisk ikke er klar til, så vil du ikke alene ødelægge din træning, men du vil også byde skader og andet ondt velkommen. Vær realistisk og planlæg din progression, sådan at din krop kan følge med. Det vil give dig de bedste resultater og holde skaderne væk.
- Opmærksomhed. Du skal lytte til din krop og være opmærksom på dens signaler. Du er heldig at have en velfungerende krop som gør dig opmærksom på hvis den har problemer. Det kan være frustrerende at opleve akut muskelsmerte midt i et træningspas og ofte ret fristende at fortsætte træningen på trods af smerten, men det er den forkerte løsning. Hvis det er en speciel bevægelse som volder problemer, så kan du godt gå videre til en anden bevægelse, men vær meget forsigtig. Den smerte jeg omtaler er selvfølgelig ikke den normale smerte som næsten altid kommer ovenpå et hårdt sæt. Du skal skelne mellem den “rigtige” og den “forkerte” smerte. Men bare rolig, du ved det er den forkerte smerte når den opstår, fordi den ganske enkelt føles forkert. Ofte kan den lokaliseres til et bestemt sted på musklen, hvorimod den rigtige smerte er en følelese af smerte i hele musklen.
Hvis skaden alligevel sker
Hvis du på trods af mine råd om forebyggelse alligevel på et tidspunkt oplever en skade under din vægttræning, så findes der også råd mod det. Det sikre valg er selvfølgelig at opsøge din læge eller fysioterapeut, da du på den måde er sikker på en kvalificeret vurdering og behandling.
I alle tilfælde findes der et godt velkendt princip som altid er godt at gøre brug af umiddelbart efter skadens opståen. Princippet bliver kaldt RICE. Første gang jeg lærte om princippet var i idrætstimerne i 6. eller 7. klasse og jeg har fået undervisning i det flere gange efterfølgende, ofte i forbindelse med fodbold. RICE’s formål er hovedsageligt at få healingsprocessen igang hurtigst muligt og undgå at skade udvikler sig og bliver værre.
RICE står for:
Rest: Det skadede område skal holdes i ro hurtigst muligt, for at sikre at skaden ikke bliver værre.
Ice: Skaden skal køles ned med IS. Der findes specielle isposer til formålet, men en gennemfrossen pose ærter kan også klare jobbet. Husk at placere et tyndt håndklæde eller andet mellem isen og huden, så du undgår forfrysninger. Is kan virke som smertenedsættende og dæmpe hævelsen på det skadede sted. Du skal ikke bruge is mere end 20 minutter pr. gang.
Compression: Du skal ligge pres på skaden. Det kan gøres med et en fast forbinding. Forbindingen skal ikke være så fast at den stopper blodcirkulationen, men heller ikke så blød at den ikke komprimerer det skadede område.
Elevation: Du skal sørge for at det skadede område er på et højere niveau end dit hjerte. Hvis du f.eks. har fået en fibersprængning i låret, så skal du sørge for at dit lår er højere end dit hjerte. Når du ligger ned kan dette klares med en høj pude eller andet i den stil.
Mobilization: Et par dage efter skadens opståen er det tid til at prøve at bevæge den, for at få gang i området og øge blodgennemstrømningen. Hold dig til nemme bevægelse indenfor smertegrænsen. Kontakt en læge eller fysioterapeut hvis du er i tvivl om hvilke bevægelser du må lave.
Vigtigt: Når du har en skade, så lad den hele 100% før du igen begynder at træne. Hvis du er utålmodig og træner med en skade som ikke er helet ordentligt, så er chancerne for at den springer op, og tvinger dig til en endnu længere pause, stor. Respekter din krop og lad den gøre arbejdet færdigt. Når din skade er helet færdigt og det er blevet tid til vægttræning igen, så start stille og roligt op: Lette kilo og fuld bevægelse, sådan at kropsdelen igen vænner sig til vægtene og bevægelserne.
Vink farvel til skaderne
Jeg håber meget at du har lært lidt om forebyggelse og behandling af akutte træningsskader i denne artikel. Vi har ikke tid til at være skadet i vores kamp for en bedre fysik.
Husk at det bedste du kan gøre hvis du får en skade, er at opsøge professionel hjælp i form af en læge eller en fysioterapeut.
Husk nu at træn HELE kroppen. En usymmetrisk krop, både styrke- og massemæssigt er en klar velkomst til onde skader. Hvis du kan træne mave og biceps, så kan du også dødløfte. Og hvis du kan bænkpresse kan du også squatte!
God skadesfri træning.
16 kommentarer til “Træn dig uden om skaderne – 4 simple råd til dig”
Michael Lehto
God og vigtigt artikel. Har selv haft en skulderskade og kan kun give dig ret i det er vigtigt med pause, hvis man vil helt af med skaden. Efter 4 måneders pause og 3 måneder med kedelig skulder træning, kunne jeg igen træne normalt. Heldigvis!
Olsen
God artikel. Den er relevant for mange, selvom de måske ikke ved det. Det skal de nok finde ud af, når de læser den :)
Du skriver, at dårlig øvelsesteknik af de fire nævnte faktorer er den mest skadesfremkaldende. Med den rigtige teknik reducerer man altså risikoen for skader. Det er en god opfordring til at indøve en fejlfri teknik. En sådan vil jo også være gavnlig for styrke- og muskeludviklingen! :) Jeg oplever, at det sidste argument virker stærkest på de fleste.
Men hvordan mener du, at man bedst introducerer en begynder for teknisk krævende basisøvelser? Hvad er din erfaring? Og oplever du generelt en modvilje mod at træne øvelser som dødløft? “Hvis du kan træne mave og biceps, så kan du også dødløfte”.
Lasse Kjær
Hej Michael.
Skulderskader er noget grimt noget. Jeg har selv bøvlet en smule med det, men slet ikke i samme omfang som dig.
Var det en speciel øvelse som var problemet, eller?
Lasse
Lasse Kjær
Hej Olsen.
Tak, den er nemlig super relevant. Hvem gider bruge tid på at være skadet?
Du har helt ret. En god teknik vil ikke alene holde skader væk, men den vil også give dig de resultater du gerne vil have fra træningen. Halve gentagelser og krumme rygge er derimod en invitation til skader og dårlige resultater.
Godt spørgsmål – Det er meget relevant i den her sammenhæng. Basisøvelser som squat, dødløft osv. er for en begynder nogle meget komplekse øvelser. De kræver meget mere koncentration og dedikation end f.eks. bentræning i maskiner. Derfor er det utrolig vigtig at man investerer tiden og måske også pengene i at få en kompetent instruktør til at vise øvelserne flere gange, og vejlede i teknik indtil den sidder i skabet. Der er simpelthen ingen smutveje.
Jeg har aldrig selv fået hjælp af en instruktør og har egentlig lært teknikken via en masse bøger og trial-and-error i flere måneder, men det er selvfølgelig ikke alle som har lyst til at bruge så meget tid på at lære en skide øvelse :)
Det tager sin tid at forstå at træning er og skal være hårdt og tungt! Mange unge drenge vil super gerne stå foran spejlet og træne deres biceps, fordi store arme er fedt og det er egentlig ikke specielt hårdt at træne en så lille muskelgruppe, men de kan omvendt finde rigtig mange undskyldninger for ikke at træne øvelser som dødløft og squat, fordi det kræver altså lidt mere arbejde. Og brækfornemmelsen og svimmelheden efter et tungt sæt ikke er så rar :)
Heldigvis er basisøvelser begyndt at blive mere anerkendte og jeg ser flere og flere nybegyndere dødløfte af egen fri vilje, så det er super positivt.
Lasse
Michael Lehto
Hej Lasse.
Skaden skete efter en dag hvor jeg tog lidt hvor mange kilo i bænk, end hvad min krop var trænet til. Dagene efter tænker man jo at det ikke var noget og forsætter træningen, men til sidst indså jeg det nok var en god ide med en pause hvis det ikke skulle blive en kronisk skade. Uden at være helt sikker tror jeg det var noget SENEBETÆNDELSE AF ØVRE SKULDERBLADMUSKEL (http://www.sportnetdoc.dk)
Hilsen Michael.
Michael Lehto
Hov link skulle være: http://www.sportnetdoc.dk/injury/14-03.htm
Olsen
Hej Lasse
En kombination af kompetent vejledning og en forståelse for, at basisøvelser virker, fordi de er hårde. Ja, du har nok ret. Det er vejen frem. :)
..Har tilmeldt mig nyhedsbrevet.
Lasse Kjær
Olsen:
De virker ikke fordi de er hårde, men de er hårde fordi de virker ;)
Tak!
Lasse
Simon Nordahl
Hej Lasse
Nu har jeg igennem noget tid indtaget en shake bodylab whey 80 + bodylab carbs, men efter at have læst din artikkel lyder det som om weightgainer er et bedre svar på en postworkout shake?
Vil også gerne lige spørge mere ind til det at tage en protein shake på hviledagene, hvordan fungerer det? Doseringen er det noget der ligner doseringen i en post shake?
rasmus
Hey ;)
jeg har problemer med begge albuer, det startede med at jeg trænede for meget hver dage hårdt med håndvægte og rigtig rigtig mange armbøjninger, jeg begyndte at få ondt i venstre albue altså når jeg brugte den, det sagde tit knæk i albuen når jeg bevægede den og det gør det stadig, jeg tror at skaden er kommet at manglede teknik og for hårdtrænning, har du nogle råd til at mine albuer kan blive klar igen? og så vil jeg lige høre når der står i et trænning program f.eks.
3×8 millitary press
3×8 squat
3×8 deadlift
skal man så lave de 3 millitary sæt og så de 3 squat sæt og så de 3 deadlift sæt eller skal man lave 1 millitary sæt, så 1 squat sæt, og så 1 deadlift sæt og så gentage de 3 gange?
Lasse Kjær
Hej Rasmus.
Jeg kan ikke fortælle dig hvad der er galt med dine albuer, men jeg kan fortælle dig hvad jeg ville gøre for at få det væk og undgå at det kommer tilbage.
Det er vigtigt at du fra nu af træner med rigtig god teknik i alle øvelser og selvfølgelig specielt de øvelser, hvor din albue kan komme ud i “vanskelige” situationer. Typisk brokker albuen sig over pres bevægelse fra bryst, samt armstrækker bevægelser (triceps øvelser). Spiser du fiskeolie som tilskud til din kost? Det kan i nogle tilfælde lindre led smerter.
Når der står som der gør, vil jeg anbefale dig at træne en øvelse færdig, før du går videre til den næste.
Lasse
Michael Møller
Hej Lasse.
Når skaden først ER sket…
Jeg er 100% enig med dig i, at RICE er alfa & omega, når en akut skade skal helbredes.
Alle, der dyrker bare et minimum af sport, bør kende RICE, og ethvert seriøst sportsanlæg eller træningscenter har naturligvis isposer eller lignende liggende (check lige i dit center, inden du træner næste gang).
Stort set al skadesbehandling kan med fordel suppleres med et indtag af Omega-3, og helst i ren form (ikke noget med kombi-olier med Omega 3-6-9).
Omega-3 har en gavnlig effekt mod inflammationer, og en række kendte læger og fysiologer, bl.a. Jerk W. Langer fra TV2, foreslår Omega-3 i forbindelse med muskel- og ledskader.
Danmarks Tekniske Universitet har ligeledes forsket meget i fænomenet fiskeolie/Omega-3 og inflammation, og DTU konkluderer at Omega-3 ikke bare kan bruges når skaden allerede ER sket men også som forebyggende middel.
RICE omgående.
OMEGA-3 efterfølgende.
God træning.
Mvh,
Michael
rasmus
mange tak fo rådene :) kan man også spise fisk og få omega 3 der fra eller skal det helst være ren form i denne sammenhæng?, og kan du ikke forklare hvad “RICE” er? :D
Lasse Kjær
Rasmus: Fisk er en rigtig god kilde til Omega-3, så nej det behøves overhovedet ikke at komme fra piller eller ren fiskeolie.
Jeg synes nu jeg beskriver ret fint hvad RICE er i selve artiklen – under hvert punkt (Rest, Ice, Compression, Elevation), kan du se hvad det betyder og dermed hvad du skal gøre.
Lasse
rasmus
Må du undskylde havde ikke lige læst artiklen.. men mange gange tak for råddene !
Alexander
Hey, jeg har lige fundet en produkt der hedder Fast Research MSM.
Nu er det ikk til mig selv, men til min mor og mormor, da de går med slidgigt i knæ og fingre..
Er der nogen der har erfaring med det produkt?