Tilbage i min studietid boede jeg på kollegium med en tidligere elitesvømmer. Jeg erindrer stadig hvordan jeg fandt det fascinerende, at han så kort tid efter at være stoppet med at svømme, slet ikke havde nogen interesse i at vende tilbage til svømmehallen.
Han fortalte, at når man først har følt hvordan det er at glide gennem vandet i høj hastighed, nærmest uden modstand, så føles det forfærdeligt at pjaske rundt som en hjælpeløs gennemblødt hundehvalp. Forskellen imellem hans tid i topform og at svømme som hobbysvømmer, var simpelthen for stor for ham.
Historien blev bragt til live i min erindring, da jeg på en nylig afholdt arbejdstur til Spanien mødte Daniel, som ud over at drive en webshop med svømmeudstyr er elitesvømmer. Det var en spændende snak om hvor stor forskel der er på de fleste af os der bare pjasker lidt rundt i poolen, og så dem der træner målrettet mod at blive bedre hele tiden. Jeg lovede ham samme dag, at give virtuel spalteplads til en artikel om det udstyr man med fordel kan benytte, hvis man vil styrke sine svømmeevner. Værsgod, Daniel:
I Danmark er over 300.000 tilmeldt i en svømmeklub, heriblandt børnesvømmere, konkurrencesvømmere og motionssvømmere, mens ligeså mange bare svømmer i den lokale svømmehal for sig selv engang imellem.
Du er måske en af dem?
I hvert fald er der en større del af disse, der aldrig rigtigt lærer at svømme korrekt med den rette teknik. De føler ikke de kommer nogle vegne i vandet og finder ikke den nødvendige rytme i svømningen. Dette gælder både for børnesvømmere såvel som voksne svømmere og på trods af en ofte stor iver for at lære svømningen korrekt.
Men faktisk skyldes dette ofte en manglende brug af (det rette) svømmeudstyr.
For intet menneske uanset alder kan lære sig selv at svømme. Fra start har man brug for forskellig brug af udstyr til step for step først bare at kunne holde sig oven vande, dernæst svømme og til sidst svømme korrekt.
Hvordan du går gennem disse step samt hvilket svømmeudstyr du har brug for vil jeg herunder forsøge at forklare dig.
Jeg selv har en baggrund som svømmer i over 10 år. Først som babysvømmer en gang om ugen, dernæst som børnesvømmer to gange om ugen, så konkurrencesvømmer med op mod 7-8 ugentlige svømmetræninger og nu motionssvømmer et par gange om ugen. Dertil startede jeg så for 2 år siden svømmebutikken Watery.dk, hvor vi i dag sælger Danmarks største udvalg af svømmeudstyr og badetøj. Så hvis jeg selv skulle sige det, så har jeg ret god erfaring med svømning som sportsgren.
Men skal vi ikke bare til at komme til sagen?
Herunder har jeg fundet de 9 stykker forskelligt svømmeudstyr jeg anbefaler mine kunder at bruge til at forbedre deres svømning. Dertil forklarer jeg hvordan de bruges korrekt i vandet sammen med en række andre tips.
1. Svømmefødder
Sådan et par finner / svømmefødder kan gøre underværker for enhvers svømning. Derfor er det også det stykke udstyr jeg ville anbefale, hvis du kunne måtte vælge et styk. Grunden er at rigtig mange nyere svømmere har problemer med at holde specielt benene oven vande, men som i stedet synker mod bunden stort set med det samme, og her er et par svømmefødder altså en rigtig løsning, fordi de holder bensparket mere naturligt og kraftigt i gang og dermed bliver ens kropsposition næsten helt naturligt bedre i vandet.
Udover at svømmefødder forbedrer ens kropsposition, så styrker det også ens benspark, så det bliver mere kraftfuldt til store glæde for hele ens svømning.
Sådan et par finner kan både bruges når man svømmer crawl, rygcrawl og butterfly, men altså ikke brystsvømning.
Når du skal bruge dem, så er det egentligt bare at tage en finne på hver måde, også er du reelt set kørende.
2. Svømmesnorkel
Du kender helt sikkert allerede til sådan en snorkel – men det er formentligt sådan en der bruges på ferien, til at kigge efter fisk på havbunden? Det jeg snakker om her er en snorkel decideret til svømning.
Sådan en er for mange begyndere også nærmest helt essentiel, da mange har svært ved at få styr på den rette måde at trække vejret på mens man svømmer. Vi har jo alle set svømmere, der kaster hovedet fra side til side for at få luft under svømningen. Det kender du måske også? Dette gør bare at man aldrig rigtigt får den rette teknik eller flow i svømningen, hvilket er super ærgerligt.
Her er en svømmesnorkel formentligt løsningen.
Med sådan en trækker du nemlig luft ind gennem den, mens du ligger med hovedet nede i vandet og svømmer. Dermed behøver du reelt set ikke bekymre dig om vejrtrækningen, da den tages naturligt gennem snorklen. I stedet kan du så fokusere på at tilpasse din anden svømmeteknik, som f.eks. stabilisering, kropsposition, dit armtag eller dit benspark.
Når du så bruger sådan en svømmesnorkel, så bør det være over længere meter, da du her for alvor få lov til at arbejde og indøve de ting du arbejder mod.
Måden du tager den på er at du tager mundstykket i munden, hvorefter du tager bagstropperne over hovedet, så snorklen sidder fast. Så sidder snorklen foran dit hoved. Når du så når en ende af svømmebassinet og skal vende rundt, så kan du enten svinge rundt som en tallerken eller faktisk også bare lave en helt normal saltovending. Her kommer der så en del vand i snorklen, som du “bare” spytter ud igen, når du kommer op til overfladen igen. Dette kræver lidt øvelse, men så snart du har den, så er det helt naturligt.
En snorkel kan med stor fordel også bruges sammen med både en pullboy og finger paddles (som vi kommer til herunder).
Når du skal finde en svømmesnorkel, så hedder de ofte en “front-snorkel”, da den er placeret foran hovedet i stedet for ved siden af hovedet, som dem der bruges til snorkling er.
3. Pullboy
Det tredje stykke svømmeudstyr er sådan en pullboy (også kaldt en pull buoy), som du måske har hørt om før? I hvert fald er det også et af de stykker udstyr, specielt nye og knap så gode svømmere har rigtig stor effekt af.
For ligesom med svømmefødder, så har sådan en pullboy det formål at holde dine fødder så langt oppe i vandoverfladen som muligt, for at holde din kropsposition i vandet intakt.
Ideen med sådan en er at den er lavet i meget tykt gummi, som helt naturligt flyder oven vande og som er formet så dine ben kan være på hver side af pullboyen. Dermed bliver dine ben sat ud af funktion, men bliver altså uanset hvad holdt oven vande.
Dette er rigtig godt, da du så kan fokusere på andre dele af din svømning, som f.eks armtaget, vejrtrækningen eller kropspositionen.
Pullboyen skal placeres mellem over knæene og midt på låret for at give den optimale effekt.
4. Svømmeplade
Det næste stykke udstyr til svømning er sådan en svømmeplade, som i modsat stil som pullboyen, sætter armtaget ud af funktionen.
En svømmeplade er også igen lavet af et specielt stykke gummi, som helt naturligt flyder oven vande. Dermed ligger du dine arme ovenpå pladen, således de stadig også holdes oven vande, men samtidig også sættes ud af funktion.
Af den grund kan du så fokusere på bensparket og forbedringen af dette. Dette er nemlig ret svært, når du har både armene og benene i gang på samme tid, da det her er helt naturligt at armene trækker det største læs. Men det kan du altså sikre ved at svømme med en svømmeplade.
Sådan en svømmeplade bør bruges i længere ben-serier, hvor man altså kun svømmer ben. Dette da det kan være lidt svært at skifte og fjerne en svømmeplade hele tiden.
Da svømmepladen som nævnt sætter armtaget ud af funktion, og pullboyen gør det samme med benene, så fungerer de to stykker udstyr altså rigtig godt til at supplere hinanden i svømningen.
5. Finger paddles
Dette er måske for nybegyndere et forholdsvist ukendt stykke svømmeudstyr, men ikke desto mindre er finger paddles et rigtigt godt stykke svømmeudstyr. Muligvis ikke for den helt nye svømmer, men i hvert fald så for den øvede svømmer.
Et par finger paddles er nemlig, som det lidt ligger i ordet, et par paddles / flader som du ligger ovenpå dine fingre.
Ideen er så at fladen du kan trykke på vandet med bliver en smule større, hvilket i sidste ende kan være med til at styrke kraften i armtaget yderligere, når du så tager disse finger paddles af igen.
Så har du et ønske om at kunne svømme længere på det samme antal armtag, så kan sådan et par finger paddles helt sikkert hjælpe med det.
Måden du bruger dem på at du tager de to plader på hænderne, hvor der så er stropper til at tage fingrene igennem, så de sidder godt fast på hånden.
Er man dog lidt mere øvet og ikke mindst stærk, så kan man istedet for finger paddles overveje et par hand paddles, som som det ligger i ordet, fylder hele hånden i stedet for kun fingrene. Dermed bliver fladen man trykker med igen endnu større.
Sådan et par finger paddles kan som nævnt tidligere med stor fordel bruges sammen med en snorkel og en pullboy, for virkelig at styrke dit armtag.
6. Svømmebriller
Jeg håber du allerede har sådan et par, men alligevel ser jeg gang på gang i svømmehallerne rundt omkring i Danmark at en del stadig svømmer uden et par svømmebriller til stor irritation på dem selv (kan jeg se, når de er helt blodrøde i og omkring øjnene efter en svømmetur).
Udover at det gør ondt at svømme uden svømmebriller, så forstyrrer det også bare utroligt meget din svømmeteknik.
For du kan jo reelt set ikke se noget uden svømmebriller i vandet, og dermed er du i stedet nødt til at have lukkede øjne når hovedet er i vandet også forsøge at åbne dem når du skal have luft.
Det er bare ikke rigtigt holdbart, hvis du gerne vil have den rette svømmeteknik. For sådan svømmer man ikke.
Her er et par rigtig gode svømmebriller bare den bedste løsning. Og et nærmest must hvis du gerne vil være nogenlunde seriøs omkring din svømning.
Så få fat i sådan et par med det samme!
7. Svømmenet
Nu hvor du så har fået alt det her udstyr til din svømning, så har du allerede et problem med at få det hele frem og tilbage til hver tur i svømmehallen. Har jeg ikke ret?
Din løsning er sådan et svømmenet, som er lavet til at have alt dit forskellige svømmeudstyr i.
Der er altså både plads til svømmefødder, pullboy, finger paddles, snorkel og svømmeplade mm. så du kan have det hele samlet ét sted og det ikke bare flyder alle vegne.
Sådan et svømmenet kan ofte både bæres i hånden eller med stropperne over skuldrene, så det er nemt at have med sig frem og tilbage fra svømmehallen.
Også nåede vi igennem
Så kom vi igennem mine 7 mest anbefalede stykker svømmeudstyr, som jeg vil anbefale dig at anskaffe hurtigst muligt, hvis du gerne vil tage din svømning seriøst og ikke mindst forbedre den.
Du kan dog også sagtens starte med en af tingene, her vil jeg så anbefale at tage det i den rækkefølge som de står i herover med svømmefødderne som de vigtigste.
Til sidst håber jeg bare at dette udstyr kan være med til at forbedre din svømning.
2 kommentarer til “Sådan bliver du en bedre svømmer med det rette svømmeudstyr”
Nicolai Frydensbjerg
Virkelig en super fin artikel i har skrevet om hvordan man bliver en bedre svømmer med det rette udstyr.
Den er virkelige meget dybdegående og kommer omkring det vigtigste udstyr man skal have, hvis man gerne vil være en bedre svømmer.
I den forbindelse vil jeg meget gerne henvise, til en anden side https://vandklar.dk/, som jeg selv bruger, når jeg mangler informationer omkring alt det forskellige udstyr og dets funktioner.
Her er der lavet forskellige tests af udstyret som i så fint skriver om i artiklen. Tænker måske dette kunne hjælpe nogle af læserne med at kunne finde flere informationer omkring, de mange forskellige former for udstyr, som der jo nu engang findes.
Nicolai
Christian
God artikel i har fået skabt vedr. udstyr til at blive en god svømmer. Jeg synes, at I kommer rigtig godt omkring det og nævner alle de væsentligste faktorer ved køb af svømmeudstyr.
Hvis I mangler yderligere information eller guides til våddragter, svømmeveste og mere til, er bloggen, https://friluftsfreak.dk/, en klar anbefaling fra min side. Her vil man kunne finde detaljerede guides til køb af alt indenfor vandsport.
Tak for et godt indlæg :-)
Mvh Christian