Er det muligt at optimere sin træning på baggrund af en DNA test?

Hvilken indflydelse har din genetiske sammensætning på din træning? AthGene mener at de kan give dig en del af svaret. Vi tester om de har fat i den lange ende.

Lad os starte med at blive enige om en ting. Vores gener spiller en kæmpe rolle i forhold til hvor langt vi kan nå med vores træning, og hvilke discipliner vi har de bedste forudsætninger for at excellere i.

Det burde være unødvendigt med referencer, for dem som har OL i frisk erindring, og i mine øjne er det et åbenlyst faktum, at vi hver især har genetiske disponeringer som gør os mere eller mindre velegnede til forskellige discipliner inden for eksempelvis sport og fitness. Så længe man ikke dyrker sin sport på absolut eliteplan, har det dog næppe nogen større praktisk betydning.

I dagligdagen giver det ikke rigtig mening at vælge sportsgren ud fra nogle genetiske karakteristika i stedet for hvad man finder sjovt og givende. Hertil kommer at det har været praktisk taget umuligt for os almindelige motionister at få et meningsfyldt bud på hvad vores gener fortæller om de sportsgrene vi er bedste egnede til.

Jeg er ikke det mindste i tvivl om at dette vil ændre sig løbet af en så kort tidsperiode, at jeg vil kunne storgrine af denne artikel om blot 5-10 år. Forbrugerrettede gentest er i så kraftig vækst, at der er god grund til at forvente at det en fuld kortlægning af vores individuelle genetiske sammensætning vil være fuldkommen dagligdag inden for samme tidshorisont som vi får selvkørende biler.

23andme og de røde bøffer

For blot to dage siden fik jeg en mail fra det amerikanske firma 23andme, som havde et opdateret resultat af den gentest jeg fik lavet hos dem for et års tid siden.

23andme - resultat af gentest for mættede fedtsyrer

På baggrund af de mange tusinde genprofiler 23andme ligger inde med, har de kunnet konstatere, at folk med 2 variationer i nærheden af et specifikt gen kan associeres med at man lettere bliver overvægtig af en diæt med meget mættet fedt. I det konkrete tilfælde er jeg ikke i faregruppen, og selv hvis jeg havde været det, er der naturligvis tale om en statistisk sammenhæng, ikke en konkret dødsdom over min kærlighed til røde bøffer.

Det er dog en interessant information, og jo flere informationer om hvordan vores egen krop fungerer vi kan tage med i vores træningsplanlægning jo bedre.

AthGene på banen

Nu skal det dog ikke dreje sig om mættet fedt og 23andme.

Gennem en række artikler for nylig er jeg flere steder stødt på den danske startup virksomhed AthGene, som tilbyder en gentest, som de mener kan sige noget om ens styrker og svagheder inden for fysisk træning. Helt konkret tilbyder de en simpel gentest som tester for 15 genmarkører (referencer) fordelt på 4 kategorier, som til sammen kan give et indblik i hvordan du bedst sammensætter din træning. Testen koster 1500 kroner, hvilket inkluderer alt, herunder forsendelse.

Det er nu lykkedes mig at få fat på et testkit, og jeg forventer at have resultatet i løbet af nogle uger til en måned. På daværende tidspunkt vender jeg selvfølgelig tilbage med min uforbeholdne mening om de resultater jeg får af testen. Jeg kan allerede med sikkerhed udpege et enkelt potentielt resultat som ville få mig til at miste enhver tillid til testen :-)

Athgene - testpakke til gentest

Selve testen består af en simpel vatpind som føres rundt i mundhulen, og herefter placeres i beholder med konserverende væske. Æsken benyttes herefter til at sende pakken til laboratoriet, efter at man har registreret sit testkit på deres hjemmeside.

Når resultaterne foreligger kan man logge ind på deres hjemmeside og se sin profil, hvor man kan læse om blandt andet følgende:

  • Søvn
  • Fitness (styrke eller udholdenhed)
  • Ernæring
  • Skadesprofil

Du må dog vente med min vurdering af om resultaterne er brugbare i praksis, til resultaterne foreligger. Stay tuned.

Og hvis du selv skulle have taget testen, må du endelig smide en kommentar nedenfor.

No votes yet.
Please wait...