Kosttilskud: Brug dine penge fornuftigt.

Udvælg og køb kosttilskud efter din mål og behov.Kosttilskud kan have stor betydning for dine træningsresultater, men skal altid kun bruges som supplement til en i forvejen god kost. Jeg vil i denne artikel prøve at forklare hvordan du skal udvælge kosttilskud som passer perfekt til lige præcis dig og din kost. Du vil lære at udvælge tidspunkter på dagen hvor det kan betale sig at benytte kosttilskud.
Spilder du dine penge på kosttilskud som egentlig ikke hjælper dig?

Hvorfor skal jeg bruge kosttilskud?

Navnet kosttilskud siger det hele. Kosttilskud skal bruges som tilskud til en i forvejen velsammenssat kost. Hvis din almindelige kost ikke er i orden, så er kosttilskud ikke løsningen. De skal fungere som et supplement, ikke som erstatning.
Hvis din kost er sat sammen med baggrund i dine mål og derfra behov, så kan du begynde at overveje hvilke kosttilskud du kan bruge, for at komme op i et ekstra gear med din træning.
Svaret er derfor: Du skal kun bruge kosttilskud hvis du har styr på din kost og træning, og er på udkig efter det ekstra gear som kan skaffe dig de resultater du drømmer om, endnu hurtigere.

Hvordan finder jeg de kosttilskud som er bedst for mig?

For at vise dig hvordan du finder de tilskud som er perfekte for dig, vil jeg bruge mig selv som eksempel og vise hvordan jeg udvælger kosttilskud og hvorfor jeg gør det sådan. Jeg fik inspirationen til artiklen for et par dage siden da jeg selv var på kosttilskud-shopping her i Sydney. Jeg skal igang med at træne mere disciplineret igen og jeg fandt ud af at der var nogle tidspunkter på dagen hvor jeg ville være bedst tjent med kosttilskud. Jeg vil nu vise dig hvordan jeg fandt frem til disse tidspunkter og hvordan jeg udvalgte de kosttilskud, som jeg endte med at købe.

Når jeg skal ud og finde kosttilskud er der én faktor som vægter højtest:
På hvilken måde skal tilskuddet supplere min kost?

Jeg træner, spiser og udvælger kosttilskud med følgende mål i sigte:
Igennem de sidste tre måneder har min træning været meget sporadisk og useriøs. Jeg har besluttet at jeg igen vil tage min træning meget seriøst og jeg vil sigte efter at få optimale resultater i forhold til de mål jeg har sat. Overordnet vil jeg opbygge masse og styrke uden at lagre fedt.

På hvilken måde skal tilskuddet supplere min kost?

Efter at have dannet et overblik over min kost, har jeg udpeget to tidspunkter på en normal træningsdag, hvor jeg mener at tilskud kan optimere min kost. Det er tidspunkter/måltider som sagtens kan klares med almindeligt mad, men hvor kosttilskud vil fungere mere optimalt samt bekvemt. Måltiderne er:

a) Post-workout – umiddelbart efter træning.
Jeg er her på udkig efter et tilskud som har den næringsfordeling jeg har brug for og som kan medbringes og indtages hurtigt og nemt i centeret. Kosttilskud er i mine øjne optimalt på dette tidsspunkt, fordi jeg altid forsøger at få hurtig protein og kulhydrat ud i kroppen lige efter træning, og hvis det skal klares med almindeligt mad, kræver det planlægning og forberedelse, da jeg har 20 minutters gang fra centeret til mit hjem. En anden vigtig faktor er at jeg aldrig orker at lave mad efter træning, så derfor er en hurtig og korrekt sammensat shake optimal.

b) Bedtime shake – Lige inden sengetid.
Det er meget vigtigt at indtage rigeligt og rigtig næring inden sengetid, da det har en stor indflydelse på dine resultater. At sove 8-9 timer er ensbetydende med en 8-9 timers faste (en periode uden nogen form for mad), hvilket giver mig et stort problem i forhold til mit ønske om optimal hypertrofi (muskelvækst):
For at kunne vokse skal jeg tilføre min krop den næring som den skal bruge til at fungere og til at opbygge nyt muskelvæv. Hvis jeg ligger hver nat i 8 timer uden at tilføre næring til opbyggelsen af muskelvæv, går processen i stå og i værste tilfælde taber jeg faktisk muskelmasse, fordi jeg risikerer at kroppen går ind i det vi kalder en katabolsk tilstand, hvor den i stedet for at opbygge muskelvæv, nedbryder det. Derfor er det vigtigt at indtage en god omgang næring som kroppen kan bruge igennem natten til at restituere din krop og hjerne, samt opbygge nyt muskelvæv.
Jeg har sjælden energien eller lysten til at bruge tid i køkkenet, inden jeg skal sove og specielt ikke hvis det skal være et måltid som tager hensyn til, at jeg skal sove de næste 8-9 timer. Derfor synes jeg en shake er rigtig god inden sengetid og det er nemt at finde et tilskud som kan klare opgaven til perfektion.

At udvælge de rigtige kosttilskud til den rigtige pris

Når du skal ud og finde dine kosttilskud skal du først og fremmest fastslå hvilke produkter du er på udkig efter. I mit tilfælde er det følgende produkter:

a) Post-workout.
Jeg ønsker at denne post-workout shake skal indeholde hurtigtoptageligt kulhydrat og protein, da det er det jeg mener min krop har brug for efter træning. Derfor ved jeg også hvilke slags produkter jeg skal lede efter. Jeg ved at der findes en del “Weight Gainer” og “Recovery” produkter som er meget passende til en post-workout shake og da jeg gerne vil nøjes med et produkt og ikke en større blanding af produkter, er det den slags produkter jeg er på udkig efter. Da jeg bor i Australien er det nogle andre navne og producenter jeg kan vælge ud fra, men for din skyld har jeg valgt at fokusere på det danske marked, sådan at vi kan holde prisen nede og kvaliteten i top. Til min post-workout shake har jeg udvalgt følgende produkt:
Bodylab Weight Gainer
6000 gram, 499,- kr.

b) Bedtime shake.
I denne shake ønsker jeg langsomtoptageligt protein (kaseinprotein), som jeg vil supplere med et tilskud af essentielle fedtsyrer (fiskeolie). Kaseinproteinet optages meget langsomt i kroppen, hvilket gør at jeg skaber en kostant tilførsel af protein til opbygningen af muskelvæv i mange timer ud på natten, hvilket jo er helt perfekt.
Ud fra disse kriterier har jeg fundet følgende produkter mest passende og bedst til prisen:
Night Time Formula Kasein Protein 
2000 gram, 367,- kr.

Brug dine penge på de rigtige kosttilskud i forhold til dine behov

Det jeg gerne vil vise med artiklen er at du skal overveje grundigt hvilke kosttilskud, som kan hjælpe lige præcis dig. Du får intet ud af at købe det samme som dine venner, hvis din kost er optimal på det punkt allerede. Der er rigtig mange som bruger penge på tilskud som nemt kunne undværes og erstattes med rigtig mad. Derfor skal du vurdere din kost igennem dagen og derfra finde det eller de tidspunkter, hvor kosttilskud kan fungere som en klar optimering.
Kosttilskud er aldrig nødvendige og skal udelukkende bruges som supplement til din kost.

Det er nu din tur til at vurdere hvor kosttilskud kan gavne din kost. Det er et meget individuelt spørgsmål, men som tommelfingerregel handler det om at finde de måltider som du har svært ved at lave optimale med almindeligt mad, som f.eks. post-workout shaken i mit tilfælde.
Et andet eksempel kunne være at mange trænere ofte har svært ved at indtage nok protein igennem dagen og derfor vælger mange at supplere deres kost med en formiddagsshake bestående af proteinpulver.

Hvis du søger inspiration til at sammensætte en god kost som tilgodeser dine træningsmål, så kan du starte din søgen her.

Rigtig god træning!

Har du en inspirerende historie til Fitness Blogs læsere?
Jeg leder efter personer som har haft gavn af Fitness Blog og som har opnået gode resultater med deres træning, og som derfor har lyst til at fortælle deres historie i en læserberetning her på siden. Du kan læse et eksempel på en læserberetning her.
Hvis du vil høre mere om muligheden for at skrive en læserberetning, skal du sende mig en mail på lasse@fitness-blog.dk, så tager vi en snak.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Kosttilskud: Brug dine penge fornuftigt., 5.0 out of 5 based on 1 rating