I august 2010 kunne jeg ikke svømme. Ærlig talt var jeg ret bange for vand, og havde en idé om at det var bare ikke mig. Efter i et par at have løbet en del, og forsøgt mig på marathon-distancen, havde jeg lagt mærke til triatlon, som der kom mere og mere hype omkring.
I august 2010 var jeg publikum til den første udgave af Challenge Copenhagen. En Ironman midt i København, hvor deltagerne skulle igennem 3,8 km svømning, 180 km cykling og så slutte af med 42,2 km løb. Jeg ville bare lige se hvad det var, men blev derinde i 11 timer. Jeg var solgt med det samme. Det der fik mig solgt var både at se de professionelle, lave nærmest umenneskelige præstationer, men ikke mindst helt almindelige mennesker, som kæmpede sig igennem. Hver havde deres historie, men fælles for alle var at de inspirerede mig.
Dagen efter købte jeg mit startnummer til samme udgave af stævnet et år efter, altså i august 2011. Der gik et par måneder, hvor jeg ikke helt fik taget mig sammen og overvejede at bakke ud. Det var som at stå foran et bjerg, hvor jeg ikke havde nogen idé om hvordan jeg skulle komme over. Jeg kunne dog mærke at bjerget ikke fjernede sig, og at jeg måtte over det.
Jeg havde ingen idé om hvordan man trænede op til en Ironman, hvor jeg skulle starte og hvad med svømningen? Jeg tog kontakt til en træner, som jeg siden har samarbejdet med. Han hjalp mig med at få lagt et træningsprogram, som passede til mit niveau.
Langsomt kom jeg i gang med at svømme, cykle og løbe, og jeg kunne mærke at jeg blev bedre. At have korret tilrettelagt træning er super godt, og gør at man ikke laver fejl som fx overtræning.
Jeg blev sat sammen med en svømmetræner, som jeg havde tre timers undervisning med over nogle måneder, og bare med det lærte jeg at svømme. Det hjælper virkelig at tage i svømmehallen tre gange om ugen og være fast besluttet på at lære det.
August kom, og jeg var så klar som jeg kunne blive. Man kunne altid have trænet mere, haft flere erfaringer osv., men jeg stod på startstregen og vidste at jeg var klar. Det var min første Ironman, så min strategi var at komme igennem, og ikke fokusere så meget på tid. Jeg sluttede i tiden 10.56, som jeg var helt tilfreds med. Jeg havde en fantastisk oplevelse, og havde gennem de sidste 8 måneder lært utrolig meget, som jeg var og er super glad for.
Her er et par tips og ideer, hvis du har besluttet dig for at træne op til en Ironman:
- Få lagt et godt træningsprogram, og få løbende feedback fra en træner. Nøjes ikke med at printe noget ud fra nettet. Mange tri-klubber har rigtig gode trænere tilknyttet, eller du kan hyre en personlig træner. Jeg har selv brugt OOB Life.
- Har du ikke svømmet crawl før, så få et par timer med en svømmelærer, som koncentrerer sig om dig. Brug en pull bouy, det bliver din redning.
- Husk at svømningen på dagen foregår i våddragt (i hvert fald hvis stævnet er i Danmark), og at den giver en masse opdrift.
- Få din nærmeste familie / kæreste / kone / mand med på ideen, så du er sikret opbakning og så de forstår at du ikke er med til søndagsbrunch hver gang.
- Slap af med udstyret. Det handler ikke om cyklen, men hvad der er i benene. Der er mange direktør-typer, som har kørt en enkelt Ironman, der sælger brugt udstyr utrolig billigt – Kig efter det.
- Glæd dig – Det bliver en god oplevelse.
Selve stævnet – Sådan kommer du igennem
Man træner enormt lang tid for at blive klar til dagen, hvor slaget skal stå. Jeg har selv gjort mig nogle gode og hårde erfaringer, og man hører ofte om dårlige oplevelser. Jeg har samlet lidt tips. Nogen bruger jeg selv, andre har jeg lært på den hårde måde at jeg skal bruge i fremtiden:
- Slap af i ugen op til. Tag nogle dage fri fra arbejde og giv dig selv tid og ro til at få styr på de praktiske ting
- Hav en plan for hver del af konkurrencen, og hav fuldstændig styr på fx skiftezonerne, hvad du gør hvis noget går galt (jeg har lært på den hårde måde at det er vigtigt med en plan B)
- Lad være med at drikke kaffe nogle dage op til stævnet og tag så en kop om morgenen. Du får lidt ud af koffeinen, men endnu vigtigere, så skal man på toilettet og det gør at man ikke får maveproblemer senere.
- Test altid det du bruger i konkurrencen i din træning. Det gælder specielt det man indtager af energiprodukter.
- Brug salt(fx salttabletter). Endnu et punkt hvor jeg har fejlet et par gange, og lært det på den hårde måde. Er det varmt, sveder man meget og man mister dermed meget salt. Det er derfor vigtigt at få noget ind – Absolut noget jeg selv skal blive bedre til.
En video af en stævnedag
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IjEqixB3QpY [/youtube]
I foråret 2012 kørte jeg en halv Ironman i Spanien som optakt til årets store mål. Herunder kan du se en video af selve dagen, og få en idé om hvordan et stævne forløber og stemningen omkring det.
Beskæftigelse: “Når drømmene er allerstørst og jeg kigger ud i fremtiden, ser jeg mig selv som triatlet på eliteniveau, marketing-wonderkid og iværksætter der roder med spændende, forskelligartede projekter. På den her side kan du følge mine oplevelser med at realisere drømmene.” |
3 kommentarer til “Fra vandskræk til Ironman”
Hannah
Hvad vil du anbefale omkring kost, når man træner op til en ironman, og samtidig gerne vil tabe 10-15 kg ?
Mvh
Hannah.
Emil
Hejsa!
Jeg fandt denne i går: http://www.youtube.com/watch?v=iPE2_iCCo0w
Giver det mening at arbejde med svømning ligesom ham Tim? Jeg mener med din erfaring?
Nikolaj Astrup Madsen
Tak for jeres kommentarer!
Hannah; jeg vil anbefale dig ikke at have al for stor fokus på kost. At spise varieret og sundt uden at være fanatisk på nogen måde vil gøre meget. Jeg ved jo ikke helt noget om din kost nu, og er heller ikke kostvejleder. Min erfaring er at man ikke skal overtænke det. Send mig gerne en mail på hej@nikolajastrup.dk – så kan vi snakke lidt nærmere om det.
Emil; Tak for kommentaren. Tim Ferris er en spændende fyr, og han har ret i mange af de ting han snakker om omkring svømning. De jeg synes du skal tage med fra videoen er:
– Du skal ikke have for meget fokus på dine ben. Alt for mange bruger deres ben alt for meget og for hurtigt. Jeg er selv ved at vænne mig selv til at bruge benene noget mindre.
– Hans pointer om armtagene er til dels også gode synes jeg. Læg mærke til der i video hvor han snakker om armtag i forhold til vejrtrækning. Når armen er over vand skal den være afslappet og så skal den i vanden let bøjet og under vandet strækker du armen ud, før du trækker armen tilbage.
Jeg kender ikke dit niveau, men er du som jeg var i starten – noget nervøs i vandet – så brug en pull bouy. Det gør at du ikke kæmper for at holde dig vandret i vandet og kan fokusere på teknik.
Man kommer langt ved at tage i svømmehallen 3 gange om ugen og øve, øve, øve!
Du må også meget gerne sende en mail til mig, hvis du har brug for mere sparring.