Fedt er godt, fedt er sundt!

I takt med at klodens befolkning bliver federe og federe, har vi sammen dannetomega 3 en generel fedt-forskrækkelse. Den generelle overbevisning er at fedt er usundt og
at vi derfor skal undgå fedt så vidt det er muligt. Det er dog en misforståelse. Der findes faktisk sundt fedt. Fedt som din krop
virkelig har brug for. Jeg vil i denne artikel sætte fokus på den gode, sunde fedt, som vi alle bør lærer at elske..

Du har sikkert hørt ordet “Essentielle fedtsyrer”. Essentielle fedtsyrer er det fedt som kroppen ikke selv kan danne og som derfor skal indtages gennem din mad. Din krop har hårdt brug for fedt af flere forskellige årsager:

  • Fedt er en vigtig del af kroppen celler. Især nervecellerne.
  • Fedt er nødvendigt for at optage vitaminerne: A, D, E og K-Vitaminer. Vitaminer som er livsnødvendige.
  • Fedt er god “holdbar” energi. Et gram fedt svarer til 9 kcal, hvorimod 1 gram protein og et gram kulhydrat kun svarer til 4 kcal.
  • Fedt giver din mad smag og konsistens, hvilket jo også er ret vigtigt.

Det sunde fedt:

Som du nok har opdaget er der forskel på fedt. Fedt kan groft deles op i: Det sunde og det usunde.
Det er dog også her vigtigt at slå fast at fedtet indeholder samme energimængde(9kcal pr. gram), ligemeget hvilket fedt der tales om.

Essentielle fedtsyrer er også det vi kalder Omega 3 og 6. Ordet omega er en betegnelse for hvor langt det umættede fedts dobbeltbinding sidder fra methylenden, som er en del af fedtsyren. Det er umiddelbart ikke vigtigt at have styr, så derfor går vi hurtig videre.

Det er altså vigtigt at forstå at Omega 3 og 6 fedtsyrer er vigtige at have fokus på, mens det som helhed er vigtigt at skifte mættet fedt ud med enkelt eller flerumættet fedt. Mange menneskers kost indeholder nok Omega 6, mens det er ofte er Omega 3 som mangler. Det er seriøst problem, da Omega 3 er ligeså vigtig, hvis ikke vigtigere. Læs mere om omega-3 her.
Vigtigheden af Omega 3 og 6 ses også i stigende grad hos de forskellige kosttilskudsproducenter, hvor især Omega 3-tilskud er blevet populære. Tilskudene kan sikre dig en passende mændge omega 3, sådan at du altid er på den sikre side.

De gode umættede fedtsyrer kan dog også sagtens fåes gennem din normale mad.
For at give dig et billede af kendte fødevarers fedtkomposition har jeg kopieret en tabel fra bogen Serious Strength Training:

Fedtkomposition

Den rette mængde fedt + Konklusion:

Din krop har brug for fedt. Hvis du med tiden lærer at indtage det rigtige fedt vil din krop takke dig ved at være mindre syg og fungere bedre generelt, hvilket jo er noget vi alle ønsker. At indtage omega 3 fedtsyrer fremfor mættede fedtsyrer vil også optimere din fedtforbrænding. Som tommelfingerregel skal du holde dig på cirka 30% fedt pr. dag. Med det mener jeg at dit samlede daglige energi indtag skal indeholde 30% fedt.

I træningsøjemed er fedt ikke på samme måde direkte vigtigt, men hvis din krop(immunforsvar osv) fungerer optimalt og din fedtprocent ligger på et pænt niveau, så vil det automatisk smitte af på resultaterne af din træning. Altså er sundt fedt win/win!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.9/5 (7 votes cast)
Fedt er godt, fedt er sundt!, 2.9 out of 5 based on 7 ratings