Ja, du læste rigtigt. Et træningspartnerskab hyldes af mange for at være løsningen på at træningen bliver gennemført og at man bliver holdt til ilden, når man nu har iklædt sig træningstøjet. Tanken er god, men jeg oplever bare noget helt andet i praksis ude i centrene. Størstedelen af træningspartnerne enten snakker tiden væk eller presser hinanden til ting, som er direkte skadeligt. Imens ser jeg personer, som træner alene, faktisk træner mere effektivt og teknisk korrekt. Har du overvejet hvad du får ud af dit træningspartnerskab?
Misforstå mig ikke, der kan være flere gode aspekter ved at have en træningspartner. Man kan motivere hinanden til at komme afsted og få trænet. Og en GOD træningspartner kan også være en hjælp under træningen i forhold til støtte og rette teknikken i øvelserne. Dette oplever jeg dog yderst sjældent er tilfældet. Har du en træningspartner, så prøv at stille dig selv de følgende spørgsmål:
Er jeg i et ligeværdigt træningspartnerskab?
Et træningspartnerskab opstår ofte ved at en person med træningserfaring overtaler sin ven eller veninde til at begynde og træne. Der bliver dermed fra starten skabt en rollefordeling i træningsforholdet. Den ene er underviser. Den anden er elev. Hvem af dem er du?
Bare fordi en person har trænet i længere tid, hvad enten det er 1, 5 eller over 10 år, så betyder det ikke at vedkommende ved noget om fysisk træning. Og særligt ikke om hvordan man instruerer og guider en anden person, samt program- og planlægger deres træning.
Jeg oplever desværre rigtig mange makkerpar i træningscentret, hvor en person tydeligt har en lederrolle og bestemmer, hvad der skal trænes og hvordan. Det kan sagtens være fordi vedkommende er en god ven og gerne vil hjælpe, men bare ikke har de fornødne evner og den fornødne viden til at gøre det korrekt. Det kan dog også bare være at vedkommende gerne vil pleje sit ego. Begge tilfælde kan være decideret farligt – gode intentioner eller ej. Personen påvirker den anden negativt, ved at presse træningspartneren til at udføre træning, som ikke er hensigtsmæssigt. Det er ofte øvelser, som ikke bliver udført korrekt, som vedkommende ikke er i form til at udføre eller at de bliver trænet med en alt for tung vægt. Dette er en sikker vej til skader.
Hvis man får hjælp af en person, som kun kan drage på erfaring med sin egen træning, så risikerer man også at komme til at træne, som vedkommende selv træner. Med de fejl og mangler, som dette eventuelt måtte medfører. Der kan være øvelser, som ville være meget brugbare for lige netop dig og dit træningsniveau, men som han eller hun ikke kan lide eller ikke kan finde ud af (de to ting går ofte hånd i hånd, når det kommer til træningsøvelser), og derfor får du dem aldrig forevist.
En kvalificeret træningsinstruktør eller personlig træner vil kunne tilsidesætte sine personlige træningspræferencer og give dig den træning, som du har behov for. En god træningsvejledning bør nemlig tage udgangspunkt i dig. Jeg vil derfor anbefale at man benytter sig at en fagperson, når man skal starte med at træne, i stedet for at benytte sig af en bekendt med træningserfaring.
Træner jeg med min partner for hyggens skyld?
Hvis man har trænet længe, så har man prøvet det: Man træner med en, eller møde en, som man kender i centret, der snakker som et vandfald og det koster en stor del af ens træningstid. Har du ikke prøvet det, så kan det være at det er dig, der snakker.
Man skal gøre op med sig selv hvorfor man træner. Hvorfor bruger du 1 – 1½ time af din dag i et træningscenter? Hvis dit svar er, at det er hyggeligt at mødes med din ven eller veninde til træning, så er der ingen grund til at du læser videre. Men hvis du har et mål med din træning, så vil jeg med 99% sikkerhed kunne sige at dit mål omhandler dig selv. Hvorfor vil du så blande en anden person med andre mål ind den sammenhæng? En træningsaftale bør ikke være en erstatning for en cafe-date, hvor de sidste dages begivenheder skal vendes. Den slags må man gøre bagefter eller på et andet tidspunkt. Desuden forstår jeg ikke hvordan man kan snakke sammen, når man træner. Når jeg er i gang med eller lige har afsluttet for eksempel et set squat, så har jeg hverken lyst til eller mulighed for at snakke.
Sørg for at gøre det klart for dig selv og din evt. træningspartner hvad formålet med træningen er, og prioriterer tiden derefter.
Hvad er et godt træningspartnerskab?
Jeg håber at jeg har fået dig til at tage dit træningspartnerskab op til overvejelse. Det er altid sundt at stille spørgsmålstegn ved sin egen træning. Det kan være at du har fundet ud af, at du har en god træningspartner og at det bare fungerer for dig. Det kan nemlig være yderst gavnligt at have den rigtige træningspartner. For mig at se, så skal 3 kriterier være opfyldt for at et træningspartnerskab kan fungerer:
-
Man skal have det samme mål med træningen.
-
Der skal holdes fokus på træningen, så længe den står på.
-
Man har en fælles forståelse og respekt for vigtigheden den andens tid, træningsbehov og fejlretning i træningen.
Problemet er blot at de ovenstående 3 punkter ser jeg sjældent opfyldt.
Hvad mener du der skal til for at man har et godt træningspartnerskab? Du har mulighed for at skrive en kommentar herunder, hvis du har noget som du gerne vil tilføje eller hvis du har et spørgsmål.
6 kommentarer til “Drop din træningspartner”
Rasmus
Jeg tror du undervurdere motivationsfaktoren i at skulle mødes med nogen… Hellere træning og lidt hyggesnak end ingen træning!!
Alternativt kan man træne samme tid som makkeren, uden direkte at træne sammen også drikke en kop kaffe og sludre sammen bagefter, det er det der virker bedst for mig…
Kenneth
Rasmus, det tror jeg ikke at Kristian gør. Faktisk skriver han netop om motivationen ved at have en makker først i artiklen.
Jeg kan sagtens se Kristians pointer. Jeg har selv oplevet øget motivation ved at have en makker, men samtidig blev det heller ikke altid så effektiv en træning, som hvis jeg trænede alene, fordi der til tider blev snakket for meget.
Derudover ser jeg også en del makkerpar, særligt unge mænd, der ikke lægger egoet i omklædningsrummet, og derfor kører nogle alt for tunge vægte med forfærdelig teknik.
Kristian Bradsted
Hej Rasmus
Det er super at du har fundet en løsning, som virker for dig.
Jeg mener nu ikke at jeg undervurderer den motivationsfaktor, som et træningspartnerskab kan have. Jeg nævner det i bloggen et par gange, som noget at det positive ved at have en træningsmakker.
Men blot fordi noget har en positiv effekt, så synes jeg ikke at det fritager det for eventuelle negative effekter, som det kunne have.
Meningen med min blog er, at få folk til at overveje deres træningspartnerskab, samt oplyse om nogle af de potentielle negative følger et dårligt træningspartnerskab kan have.
Så hvis bloggen blot kan få folk til at stoppe op et øjeblik og reflektere over hvordan deres træningspartnerskab fungerer, så er jeg tilfreds. Der vil selvfølgelig være nogle, som dig, der har en god træningsaftale og -forståelse med sin makker. Men forhåbentlig vil der være nogle, som har været i et uhensigtsmæssigt træningspartnerskab uden at være klar over det, og nu overvejer hvad der skal ske af ændringer.
Simon
Jeg havde før min far som træningspartner, men efter jeg er begyndt og træne alene, ser jeg langt bedre resultater, da vi snakkede alt for meget!
Nikolaj
Jeg har haft stor glæde af min træningspartner men han er desværre flyttet til jylland. Nogen der ved hvor jeg finder en ny træningspartner?
Håber i kan hjælpe.
Mvh.
Nikolaj
Anders
Hej Nikolaj.
Jeg har selv haft samme udfordring som dig.
Du kan brugte Boblberg.dk
Håber det kan hjælpe dig.
Hilsen Anders