Du har garanteret hørt det ofte: Fokuser på basisøvelser og glem alt om maskiner! Det er jo nemt for mig og mange andre at påstå at basisøvelser er det bedste, så derfor synes jeg det er på tide at jeg sætter dig ind i, hvorfor basisøvelser altid skal foretrækkes frem for maskiner og isolationsøvelser generelt. Læs med!
Der er rigtig mange “gode” grunde til at mange fitnesscentre ofte vejleder deres nye medlemmer i træning i maskiner, fremfor med frie vægte. Jeg kan sagtens sætte mig ind i hvorfor de gør det, men jeg kan ikke lade være med at få ondt af de nye medlemmer, som 3 gange i ugen sidder og spilder deres træningstid i maskinparken. Typisk ældre mennesker som stoler blindt på deres instruktør og som tror at alt levende i en radius af 2 meter fra squatracket er på steroider..
Historien om grækeren Milo:
Milo var en græker, som havde en kalv. Hver eneste dag gik Milo ud til kalven og løftede den. Han trænede altså med kalven som belastning. I takt med at kalven voksede sig større og tungere, blev milo større og tungere fordi han stillede stigende krav til sin krop. Da kalven var en stor udvokset ko, var Milo en stor stærk mand.
Historien om Milo er både en god fortælling om det progressive overloadings princip, men også en god fortælling om at vi ikke skal gøre tingene sværere end de er. Hvorfor skal vi træne med moderne maskiner, som ligner rumstationer, når vi kan få et langt større udbytte af en vægtstang og nogle vægtskiver?
Frie vægte > Maskiner:
Problemet med maskiner er ganske enkelt: Det hele foregår på maskinens præmisser. Det hele er fastsat og det eneste du skal gøre er at flytte belastningen fra det ene punkt til det andet.
Kroppen er skabt som en helhed. Selvom du kan træne langt de fleste muskler isoleret, så fungerer kroppen bedre når musklerne bliver trænet sammen, som en helhed. Det er vigtig at forstå at kroppen er en
samlet motor, hvor hver enkelt muskel, led, sene, knogle osv. er en del af denne motor. Når du træner dine muskler, så kontrolleres det hele via dit central-nerve-system(cns). Når vi træner basisøvelser som squat og dødløft, så arbejder vores muskler sammen og skaber den
kraft, som skal løfte belastningen. I øvelser som disse udnytter vi vores krops fulde potentiale, fordi vores krop er, som nævnt tidligere, designet til at arbejde som en helhed. I maskiner bliver musklerne isoleret og får ikke lov til at arbejde som en helhed.
Lad os nuppe et eksempel: SQUAT(basisøvelse) –VS- LEG EXTENSIONS(maskine).
Begge øvelse har til opgave at stimulere dit forlår(quadriceps).
Når du træner øvelsen squat med fuld bevægelse stimulere du følgende muskelgrupper:
Quadriceps, Gluteus Maximus, Adductor Magnus, Soleus, Harmstrings, Gastrocnemius, Erector Spinae, Rectus Abdominis, Obliques.
Nogle meget mere end andre, men alle nævnte muskler er involveret i øvelsen.
Når du træner øvelsen leg extension med fuld bevægelse stimulere du følgende muskelgrupper:
Quadriceps.
Jeg håber du kan se hvorfor SQUAT i den sammenhæng er klart overlegen. Men fordelene ved basisøvelser stopper ikke her:
- Den hormonelle indflydelse:
Det er super kompliceret stof, men det gør det ikke mindre vigtigt: Kroppens hormoner spiller en kæmpe stor rolle for resultatet af din træning. De mest anabole hormoner i din krop er: Testosteron, væksthormon, insulin m.f.
Mange undersøgelser har vist at kroppens koncentration af disse hormoner stiger i forbindelse med vægttræning(Fleck og Kraemer), og i specielt høj grad i forbindelse med basisøvelser, hvor flere muskler aktiveres samtidig.
Hvorfor bruge farlige anabole steroider, når vi kan squatte og dødløfte?
- Afkastet i hverdagen:
Som skrevet tidligere trænes kroppen som en helhed i basisøvelser. Det gør at udbyttet af disse øvelser ganske enkelt er nemmere at føre med over i hverdagen = Funktionel styrke.
Det nytter sgu ikke noget at have store stærke arme, hvis de ikke er i stand til at arbejde, og dermed, fungere sammen med resten af kroppen.
Afrunding:
Jeg håber mine pointer i dette indlæg har givet dig en forståelse for, hvorfor basisøvelser bør foretrækkes på næsten alle tidspunkter.
Jeg vil dog samtidig slå fast at maskiner og direkte isolationsarbejde, i specielle tilfælde, kan være at foretrække.
Men for dig som er ved godt helbred og skadesfri, vil basisøvelser få dig op på det niveau, hvor du gerne vil være. Det finder du også hurtigt ud af.
Kære læser, drop maskinerne og oplev kraften bag de frie vægte og tunge basisøvelser.
Kildehenvisning:
http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/69/4/1442
Starting Strength, Mark Rippetoe og Lon Kilgore. 2nd edition.
15 kommentarer til “Længe leve basisøvelser… Men hvorfor?”
Thomas
“og som tror at alt levende i en radius af 2 meter fra squatracket er på steroider..”
føj det er godt skrevet og sandt!
Lasse
Thomas: Ja, det triste er, at det er sandt ;)
Morten B
Kan du sammensætte et trænings-program med basis øvelser??
Lasse
Hej Morten B.
Tak for din kommentar.
Jeg har efterhånden udgivet en del træningsprogrammer her på siden og jeg fokuserer stort set altid 100% på basisøvelser.
Du kan finde programmerne her:
https://fitness-blog.dk/emne/tr%C3%A6ningsprogrammer/
Lasse
Michael
Ja, der fik man da syn for sagen! Jeg vidste godt nok ikke at forskellen var så stor; super eksempel.
Da jeg begyndte i fitnesscenter blev jeg også sat til at bruge maskiner, hvilket jeg var træt af, for havde jo læst tidligere på bloggen, at det var spild af tid. Jeg snakkede med dem om det, men de sagde, at det var bedst jeg blev der, så jeg kunne opbygge mine muskler. – jeg havde jo trænet hjemme i forvejen, så det endte med, at jeg meldte mig ud af det center.
Så nu vil jeg tjekke facaliteterne i det lille lokale center, og så igang med et full body program igen!
Lasse
Michael: Dit tilfælde er nemlig, desværre, ikke unikt. For mit eget centers vedkommende, bliver alle nye sat igang i maskinparken. “Problemet” med basisøvelser er, at det kræver en del ressourcer at lære en nybegynder den korrekte teknik. De fleste centre har ikke råd til at investere de ressourcer og derfor ender maskinparken ofte som den nemme løsning, hvilket er forståeligt set fra centerets side, men en skam for den enkelte nybegynder.
Lasse
Michael
Der skal det sted, hvor jeg trænede, så have credit, for der kunne man bestille en time med en vejleder, hvor man kunne spørge om, hvad man ville, og få gennemgået diverse øvelser.
Thomas Clarup
Super argumentation for træning med de frie vægte. Sagen er dog lidt mere kompleks i praksis.
For de fleste vil det kræve en del 1 til 1 træning at blive god til de frie vægte. Vores samfund i dag er ikke just præget af alsidigt forberedte atleter. Derfor kan man godt argumentere for brugen af maskiner i nogen sammenhænge. Det rigtige værktøj på det rigtige tidspunkt osv.
Men mere direkte til pointen- så tager det rigtig lang tid at blive god til basisøvelserne. Både som udøver og som underviser!
Jeg er helt enig i at frivægtøvelser “giver” mere end maskintræning – men hvor mange af jer vil betale det en dygtig instruktør koster?
Sammenlign med prisen en mekaniker tager- 350 -650 i timen. Hvor mange vil betale den pris for kompetent vejledning?
Den nemme løsning, man desværre finder i de fleste fitnesscentre er dikteret af kundernes villighed til at betale for kvalitet. Der findes centre der prøver at levere varen konstant! Men det faglige niveau man finder i diverse blade, tv udsendelser og så videre er ikke særligt højt.
Derfor vil jeg kraftigt tilråde at opsøge kompetente undervisere til basisøvelsene- og ja det kan godt koste et par tusind før man selv er kompetent. Men i det store perspektiv, er de penge jeg selv har givet ud på træning, nok den bedste investering jeg har gjort.
Men jo flere af den slags artikler der bliver publiceret jo bedre vil det almene oplysningsniveau blive. Dette vil resulter i en efterspørgsel af kvalitet i centrene. Det vil være en super fremtid for træningsentusiasterne, hvor vi kan møde den kompetence og kvalitet vi ønsker i vores træning!
God træning
Venlig hilsen
Thomas
Lasse
Hej Thomas.
Jeg er helt enig. Jeg vil i langt de fleste tilfælde anbefale basisøvelser og er generelt stor modstander af træning i maskiner, fordi alternativet(frie vægte), “giver mere”.
Problemet er som du så flot beskriver, at hvis en professionel skal lære den enkelte at udføre basisøvelser, så koster det penge, med mindre du har en kvalificeret ven eller bekendt, som vil lære dig teknikken gratis. Nu om dage vil vi jo faktisk helst ikke betale mere end 200 kr. for en måneds træning – for det beløb får vi selvsagt ikke en personlig træner, som kan lære os teknikkerne i samtlige basisøvelser.
Har du penge kan du få, har du ingen må du træne i maskiner?
Jeg går ind for at oplyse nybegyndere og give dem den bedst mulige start, derfor gør det ondt, når jeg ser diverse instruktører placere den nye kunde i maskinparken, uden at oplyse dem om at der faktisk findes et bedre alternativ.
Oplysning og vidensformidling, vil faktisk gavne hele kæden: Udøveren, centeret og instruktørerne.
Tak for din kommentar Thomas. Det er en fornøjelse at læse.
Lasse
Thomas Clarup
Jeg vil rigtig gerne invitere dig op på vores næste kursus ved DIU (Din Instruktør Uddannelse), hvis du er interesseret?
Hele problematikken, som du så fint beskriver, er grundlaget for uddannelsen!
Vi forsøger at skabe selvtænkende instruktører og hidtil er det lykkedes over al forventning.
Skulle dette have interesse er det en åben invitation til dig!
Venlig hilsen
Thomas
Lasse
Hej Thomas.
Det kunne jeg nemt være interesseret i. Hvornår finder det næste kursus sted?
Vil du ikke sende lidt info til mig, på min mail: lasse@fitness-blog.dk ?
Lasse
Nik
Hej Lasse
Nybegynder her..
Lyder rigtig godt med dit full body begynder program, det vil jeg benytte mig af..
Jeg har tænkt mig at købe bogen Starting Strength for at få noget viden.. Har set den anbefalet af folk der virker til at vide hvad de snakker om..
Lige nu står jeg og skal finde et sted hvor jeg kan træne, vil gerne have noget introduktion/vejledning her til at starte med -men det skulle gerne være noget ordentligt noget! Ved ikke hvor du bor, men er du bekendt med nogle gode steder i København – helst så tæt på vesterbro som muligt..
Troels
Hej Nik
Du kan prøve at kigge her http://www.bodybuilding.dk/centerguide/oversigt.php?id=6
Et af de centre du vil finde på listen er The Gym, hvilket er et center der virkelig skulle være godt. Prisen ligger dog på 400 kr. om måneden.
Jeg har selv ingen økonomisk interrese i hverken The Gym, eller et hvilket som helst andet center du ka finde på listen, bar elige så det er på plads.
Håber ikke min kommentar strider imod Fitness-Blog.dk’s reglement.
Lasse Kjær
Troels: Reglementer siger at alle kommentarer er tilladte, så længe de er nyttige og konstruktive og det må man bestemt sige din var, så tak for det.
Nik: Jeg har ikke rigtig noget overblik over centrene i København, men The Gym skulle være et godt sted, hvor der er god mulighed for at få en omgang kyndig vejledning.
Lasse
Troels
Ok det regnede jeg også med, men det kunne godt være at jeg ikke måtte henvise til et specifikt center. Det er jeg så glad for at jeg måtte :)