Dagens gæsteartikel omhandler Funktionel Styrke Træning og Crossfit. Personligt synes jeg artiklen er super spændende – det håber jeg også du gør.
Funktionel styrke
Jeg vil i denne artikel komme omkring en træningsform, funktionel styrke og crossfit, som ligger i den anden grøft, af hvad vi er, vant til her på Fitness-blog.dk. Jeg håber derfor ikke, at denne artikel medfører, at jeg får en masse bodybuildere på nakken ;)
Nutidens moderne fitness er karakteriseret ved udseende frem for reel power/styrke, og den moderne fitness tager mere og mere over i vor dage. Fitnesscentrene blomstrer op overalt, og er mest af alt præget af, at alt skal se nyt og godt ud! Dette kan på sin vis være godt nok, men det går tilsyneladende galt, i det omfang, at centrene er fyldt med tonsvis af kostbare og skinnende maskiner der ikke er meget værd, og da slet ikke når det handler om funktionel styrke. ”Det er en OM’er!”, vil jeg fristes til at sige.
Artiklen trin for trin:
1) Hvad er funktionel styrke og hvorfor?
2) Hvilket træningsudstyr skal der bruges?
3) Funktionel træning og Crossfit
4) Afrunding
1. Mysteriet omkring funktionel styrke
Funktionelle bevægelser involverer flere led og muskelgrupper, og disse bevægelser er en del af alles hverdag, det er ligeledes i disse løft/bevægelser, hvor vi er i stand til at håndtere den tungeste belastning.
Kroppens muskler har til funktion at stabilisere vores krop på den mest optimale måde. Her snakkes der om statisk- og dynamisk stabilitet.
Statisk stabilitet:
Statisk stabilitet handler om kroppens evne til at være oprejst i en given position. I dette tilfælde handler det primært om at stabilisere rygsøjlen, og her er det primært maveregion (transversus abdominis, multifidus, internal and external obliques, rectus abdominis, erector spinae), der bevirker dette. Derudover er vores rotator cuff, som sidder i skulderen også et eksempel.
Dynamisk stabilitet:
Dynamisk stabilitet handler om kroppens evne til at stabilisere sig over flere led, dog udgøre den statiske styrke stadig den vigtigste del i kroppen, når der udføres en bevægelse fx dødløft. Dog sørger den dynamiske stabilitet for at aktivere de stabiliserende muskler, således at kroppen arbejder så optimalt, som overhovedet muligt.
Når vi nu ved lidt omkring, hvordan kroppen fungere, kan de fleste også regne ud, hvad funktionel træning indebærer.
Funktionel styrketræning indebærer så vidt det er muligt øvelser, hvor flere led og muskler bruges. Derfor er basisøvelser det helt ideale i denne forbindelse. Basisøvelserne kan variere alt efter hvad formålet med træningen er. Er det fx træning til en badminton spiller, er det klart at en øvelse som squat er ideal, så i de fleste tilfælde er man nød til at analysere, i hvilken retning man vil have, at den funktionelle træning skal bære frugt.
Foruden funktionel styrke, hører en god kondition (høj iltoptagelse, muskeludholdenhed) også til i dette, da musklerne, når disse faktorer er opfyldt, har de bedst mulige forudsætninger for at kunne arbejde (nærings stoffer kommer lettere til musklen, og affaldsstoffer lettere fra). Netop dét, at musklerne har de bedst mulige forhold, at arbejde under, medfører på længere sigt, at vi ikke ramler ind i problemer, som den gennemsnitlige dansker.
Jeg har selv trænet for at få større muskler, men hvad er idéen med at få større muskler, når de ikke kan så meget andet end at se godt ud? Ja, okay, nu ved jeg godt at det er lidt af en generalisering, men jeg har flere gange stødt på folk, der er ligeglad med deres styrke, bare deres muskler vokser, og jeg har da til dels selv været en af dem, dog ikke i så ekstrem en grad. Jeg er nu havnet midt mellem de to grøfter, hvor jeg synes det er fedt, at have en muskuløs og trimmet krop, MEN den skal altså også kunne bruges til noget.
Mit budskab må her være, at det er fedt, at kunne vise en flot form, men det gør det kun endnu federe, hvis den flotte form kan bruge til noget. En fordom der tilhører den ældre generation er, at det er åndsvagt at have store muskler, fordi man ikke kan løbe og/eller lignende, så hvorfor ikke forsøge at gøre op med den fordom ved at bevise, at det er noget vås!?
2. Hvilket træningsudstyr har vi brug for til funktionel styrke og Crossfit?
En kort opsamling på Lasse’s artikel: TRÆNINGSUDSTYR: Hvad skal du bruge til dit eget Træningsrum?
Som jeg skrev i forrige afsnit, så handler funktionel styrke træning om øvelser, hvor flere led og muskler er involveret.
Derfor er de vigtigste træningsredskaber som følger:
De basale:
– Squat-rack
– Vægtstang med skiver
– Dip- og pull-up stativ
– Medicinbold*
– Kettlebell**
Til folk der har pladsen, og som ønsker andre udfordringer:
– Stort traktordæk
– Ringe, ligesom dem vi kender fra gymnastiksalen
* Medicinbolden kan laves selv, og koster ikke alverden – Kig her!
** En kettlebell ligner mest af alt en kanonkugle med et håndtag, og er et rigtig godt redskab, når der trænes for funktionel styrke. Kettlebells kan købes her.
3. Funktionel træning
Der findes et hav af muligheder, alt efter hvad målet er, hvilket redskaberne ovenfor også hentyder, hvis man ønsker at træne for funktionel styrke. Dog vil jeg i dette afsnit have fokus på den træningsform, som jeg selv lige har stiftet bekendtskab med, jeg snakker her om Crossfit.
Crossfit
Crossfit er basalt set bygget op omkring styrke- og konditionsøvelser, som varierer fra træning til træning, hvilket betyder, at der ikke trænes to identiske workout to dage i rap! Øvelsesvalget er selvfølgelig øvelser, der involverer flere muskler og led.
Der trænes typisk (hvis man virkelig vil rykke sig) 3 dage, 1 dags pause etc.(3on, 1 off)
En Crossfit WOD (workout of the day) kunne se således ud:
3 runder på tid af:
– 400 meter løb
– 21 pull-ups
– 25 medicin ball clean, 10 kg
Tiden på ens Crossfit WOD noteres til senere sammenligning.
Træningerne er korte, men MEGET intense! Den korte arbejdsperiode og den høje intensitet, medfører, at Crossfit i høj grad sætter krav til ens anaerobe ydeevne, som indbefatter den anaerobe kapacitet (musklens evne til at arbejde under anaerobe forhold), samt dens anaerobe effekt (hvor stor en mængde energi musklen kan producere pr. tidsenhed).
Dog er Crossfit ikke ren muskeludholdenhed, da der også trænes WODs, som går ud på at finde sine max (1RM, 5RM etc.) i forskellige øvelser.
WOD
– Military pres 1-1-1-1-1 reps
– Dødløft 3-3-3-3-3 reps
– Clean 5-5-5-5-5 reps
Vægtene noteres til senere sammenligning
På crossfitcopenhagen.dk og crossfit.com kan man finde WODs, men man kan også lave sine egne, hvilket kan være det smarteste i starten, da de WODs, der ligger på ovenstående sites kan være ulidelige at komme igennem. I starten er det vigtigt at starte stille og roligt ud, både fordi det er hårdt, men også fordi der findes et hav af nye øvelser, som man ikke kender til, og som man først skal lære. Her tænker jeg på øvelser som: Hand-stand push-up (HSPU), Kettlebell Swings, Pistols, OHsquat etc. Der findes mange flere øvelser, men pladsen er ikke til at nævne dem alle her.
Når du laver dine egne WODs, så hav lige følgende i baghovedet:
Crossfit Copenhagen: ”Træn de vigtige løft: Deadlift, clean, squat, pres, clean & jerk og snatch. Træn ligeledes de gymnastiske elementer: pull-ups, dips, rebklatring, push-ups, sit-ups, håndstand, flips, splits m.fl.. Løb, ro, svøm, cykel med høj intensitet”
4. Afrunding
Jeg håber ikke jeg har fået nogen på nakken med denne artikel, men derimod håber jeg, at den har givet jer en idé/smagsprøve på hvad funktionel træning går ud på, og ikke mindst, at der er nogen som der får øjnene op for denne form for træning!
En mulighed for folk der synes det lyder spændende, kunne evt. være, at træne Crossfit (Primært muskeludholdenhed) 1-2 gange om ugen ved siden af sine normale styrketræning/bodybuilding.
Hvis der er spørgsmål til artiklen eller træningsformen generelt, så spørg endelig!
Tilbage har jeg kun at sige: ”Træn kort og hårdt!”
78 kommentarer til “CROSSFIT og FUNKTIONEL STYRKE TRÆNING – Hvad er din WOD?”
HH
Det ser helt vildt ud med alle de øvelser! Spændende!
Noget helt andet end at tage en ting a gangen i roligt tempo som man er vandt til i jern hulen! ;)
Lasse
God artikel Lundique!
Du får svært ved at få mig ud af jernhulen, men jeg er sikker på der er mange der kunne være interesseret i en omgang Crossfit ;)
Lasse
Westbrook
Rigtig fed artikel…
Takker for personligt for den nemme og billige måde at få en medicinbold.
Lazze
Det tiltaler mig vildt meget, da det altid mest har været det jeg synes der var fedest ved at træne. Dog er jeg blevet rimelig forarget over de pull-ups man ser i diverse film omkring crossfit. De bruger næsten alt andet end armene til at komme op.
Lundique
HH > Ja, denne form for træning skilder sig mig ud ift. almindelig bodybuilding.
Lasse > Er glad for, at du kan lide artiklen, nej, det havde jeg heller ikke regnet med :) Det kræver også meget mere plads end almindelig bodybuilding, mere end jeg har i mit eget center, og derfor bliver jeg nød til at gå udendøre, hvilket er en af grundene til, at det nok udelukkende bliver en sommer beskæftigelse for mig.
Westbrock > Er glad for du kunne bruge det!
Lazze > Mht. pull-ups, så kan jeg godt se hvad du mener. Set ud fra en bodybuilders synsvinkel, så er det selvfølgelig at foretrække, at kører øvelsen strict for at prøve at isolere rygmuskulaturen, så meget som det nu kan lade sig gøre. Men set ud fra en crossfitters synsvinkel, som ofte skal igennem et vanvittigt antal af pull-ups, og hvor det vigtige er funktionel styrke, så kan jeg på ingen måde se noget problem i det, det er tydeligt, at se, at det bruger deres ben en masse, men samtidig tror jeg, at du skulle prøve en WOD, før du kan udtale dig om hvorvidt ens rygmuskler (primært Lats) og arme (primært biceps) aktiveres eller ikke, af ren erfaring kan jeg sige, at mine biceps var total pumpet efter en omgang 21-15-9 reps, hvor b.la. pull-ups var en af øvelserne.
Jonas Cronfeld
Cool indlæg – håber at nogle af jer får lyst til at kigge forbi hos os i Crossfit Copenhagen :-)
Lundique
Jeg kunne godt tænke mig det, men er fra Aalborg, og der er lidt langt :o)
Jesper L
Udemærket Artikel, dog er det aldrig en form for træning jeg ville gå yderligere ind i :)
Dave
Jeg kan også varmt anbefale Butcher’s Lab. Tjek websitet! Go’ træning….;)
Lundique
Interessant Dave, troede at CF CPH var det eneste sted..
Christian
lazze > Har du prøvet at tage 100 pull ups på 3 minutter?
Og uanset hvordan du vender og drejer det, så har du løftet 85 kg (eller hvad du vejer?), hvad enten du kipper eller kører strict.
Crossfittere bruger i den grad arme og ryg til pull ups (igen, prøv de 100 pull ups på 3 min. og prøv så, at mærke efter hvor du er øm dagen efter).
Anders
Jeg kan virkelig anbefale crossfit til alle herinde!
Min baggrund er flere års træning med bodybuilding og styrkeløft, hvor jeg har fået udemærkede resultater, med en vægt på omkring 92kg til slut, og pæne løft i bænk, squat og dødløft. Men jeg var ved at løbe død i min træning og jeg hadede at lave kredsløbstræning, derfor var jeg godt nok en stor og stærk gut, men ikke specielt lean.
Efter jeg er startet til crossfit er jeg kommet i mit livs vildeste form nogensinde, og det er gået stærkt! jeg vejer nu 80-85kg min vægt svinger en del. Min styrke er bevaret trods det store vægttab, den er endda steget i øvelser som squat og pull-ups. Hvor cleans, front squats og snatch virkelig har rykket!
Ydermere som ekstra bonus har jeg fået en større kropskontrol, og det der skal forstås her er større balance, større sprængkraft, i det hele taget var jeg ekstremt tung og langsom og uflexibel som bodybuilder/styrkeløfter, men med crossfitness er jeg blevet hurtigt og flexibel, og det er fandme rart når man spiller fodbold med drengene at man lige kan snuppe de andre i en spurt!
Crossfit skal prøves før man smider chancen for virkelig at blive udfordret og afprøvet!
Are you fit? Or are you crossfit? ;)
Allan Sølvsten
Men sig mig hvorfor det er så dyrt at gå til, eller det bare mig der er McGregor??
Og hvornår kommer der Crossfit til Kolding eller omegn!!
Anders
Definér dyrt. jeg giver 350 om mdr, det synes jeg er en udemærket pris det er billigere end nogen af de andre steder i kbh men langt fra det billigste, tilgengæld føler jeg, at jeg for så meget mere ud af at træne der, så for mig alle pengene værd.
Den med Kolding kan jeg ikk hjælpe med, men du kan jo altid lave din egen træning om og gøre den cross-orienteret det kræver bare fantasi, tjek evt. crossfit.com eller søg på crossfit wod på youtube for inspiration
Patrick
Fed artikel!!
Er der nogen som ved hvornår eller om der findes Crossfit træning i Århus??
Louise
Hej Patrick
Jeg er ret sikker på at der lige er startet et Crossfit center op i Århus, det er ikke meget mere end en uge siden. Jeg ved desværre ikke mere end det, træner selv i Butchers Lab i KBH, men det er hvad jeg har hørt. Så gå ind og søg på det!!!!
Louise
her er linket til Århus: http://aarhuscrossfit.dk/
Lundique
Det glæder mig, at I kan lide artiklen.
For inspiration til funktionel træning, så gå ind på min blog, der logger jeg mine træninger inde.
http://www.Lundique.wordpress.com
Alexander
Hey, jeg spiller meget fodbold og jeg vil hører hvordan jeg kan træne, så jeg kan løbe hurtigere? Der er nogle hurtige sataner jeg træner med, så det ville være dejligt, at kunne følge med;)
Simon
Hey lundique..
Jeg træner allerede 4 gange i ugen i forvejen og har på en måde lyst til også og træne lidt funktionel styrke. Skal jeg så bare begynde og træne 5-6 gange i ugen hvor de sidste to er funktionel, eller skal jeg kombinere det?
Du skriver til sidst i teksten “træn kort og hårdt”, gælder det både bodybuilding og funktionel træning og ca. hvor længe?
Lundique
Simon@ “Du har på en måde lyst til at træne lidt funktionelt”, hvordan skal det tolkes.
Uden at kende dine nuværende træningsrutiner, vil jeg våge og påstå, at det er overkill at smide to træninger mere ind.
Du må gøre op med dig selv, hvad det er du vil,
Vil du se godt ud nøgen?
Vil du have en krop der kan yde?
“træn kort og hårdt”
– Jeg er af den overbevisning, at man skal træne kort og hårdt, hvad enten, der er tale om bodybuilding eller funktionel træning – KVALITET FREMFOR KVANTITET!
Hvor lang tid?
Tjaaah, det er meget svært at sige. Jeg vil våge og påstå, at hvis man giver den gas og dropper alt snakken, som mange har tendenser til i et fitnesscenter, så kan det klares på under en time.
Funktionel styrketræning er en helt anden sag, da det kommer an på, hvordan man definere funktionel styrketræning.
Anders
Simon:
Hvad er dit/dine mål med din træning? Det er svært at give dig nogen råd når man intet aner om hvad du ønsker med din træning
Lundique:
Hvad hvis man både vil se godt ud nøgen, og have en krop der kan yde?
Så mener jeg personligt at crossfit er den mest optimale vej frem, og jeg synes så sandelig ikke at crossfittere har grimme kroppe de er tværtimod utrolig fitte og markede, de er ikke ligeså oppustede og klodsede at se på som bodybuildere
ChristianG
Man bliver ikke bodybuilder “pumpet” af crossfit og des lignede, men man bliver mere atletisk bygget, og det vil for mange være det de faktisk gerne vil opnå. Men for maksimal hypertrophy er crossfit ikke ideelt (det kan vi alle være enige om) men for en god allround form og hvis du iforvejen har en god grundmuskelmasse så kan crossfit og deslignede kompineret med tung styrketræning give rigtig gode resultater, både styrke og konditionsmæssigt. Samt give et “atletisk” ripped look.
Anders
Jeg dyrker selv crossfit fordi jeg gerne vil forbedre mig selv fysisk. Jeg vil også gerne stille op til crossfit games 2010, men der er nok et pænt stykke vej endnu til en god placering der, med hensyn til fysikken så synes jeg da at der er nogen pumpede crossfittere imellem, men de er sjældent specielt gode, fordi der er så mange kropsvægtbaseret øvelser som de taber meget tid på i forhold til de lidt lettere. Selv vejer jeg 82-85kg det er en meget god vægt for mig, men kunne dog godt tabe måske 1-2kg fedt men det er så også alt jeg kan tabe.
Men altså totalt rippede mennesker i 90-100kg vægtklassen er set indenfor crossfit, så dem synes jeg sku er forholdsvis store
ChristianG
Anders:
Jaeh men de har så nok ikke kun dyrket crossfit og fået en stor og ripped krop derigennem.. mange har trænet tung styrketræning flere år inden de begyndte på crossfit. Så de er ikke blevet store bodybuilder pumpede gennem crossfit. Og mange crossfittere træner også stadig bodybuilding og anden tung vægttræning ved siden af. Faktisk vil jeg personligt sige at træningsformer som crossfit, rosstraining, xfit osv kombineret med tung vægttræning er vejen frem for de fleste.
Anders
ChristianG:
Tror det er fordi du ikke rigtig ved hvad crossfit er. Crossfit er ligeså meget tung vægttræning som det er cardio. Det er ligeså meget muskeludholdenhed som det er teknik (clean & jerk, muscle ups, hand stand pushups osv.)
Hvis man ikke blindt følger andres programmer kan man sådan set selv lave programmer der fokusere på ens svagheder, med hensyn til muskelmassen, vil jeg sige at det primært vil være ens kost der bestemmer om man bliver lean, og man kan sagtens komme op på 90kg ved udelukkende af crossfitte, fordi det er så bredt.
Jeg siger ikke det er en hurtigere måde end decideret bodybuilding, men jeg vil heller ikk sige det er langsommere, det er op til den enkelte at vurdere. Men det er klart hvis man vil veje 100+ så gå efter bodybuilding det er klart vejen frem, eller hvis man kun vil være stærk så vægtløftning eller powerlift.
ChristianG
Anders:
Har beskæftigt mig med den form for træning i noget tid nu efterhånden og tager bla. RKCen næste år. Så ved efter egen mening selv en ganske god del om den type træning som crossfit bruger. Tror vi går lidt forbi hinanden måske, når jeg siger man ikke bliver bodybuilder pumpet så mener jeg at man ikke vil få samme hypertrophy ud af det som dem der træner hardcore bodybuilding og at man højst sandsynlig ikke vil komme til at se kæmpe stor og rippet ud, men vil få et ateltisk rippet look (som f.eks gymnaster osv.)
At kosten bestemmer det er vel for så vidt rigtigt men du skal bare tænke på hvor meget mere du skal spise for at komme i kalorieoverskud (det som bodybuildere går efter når de “bulker”) når man ser på at man forbrænder en del flere kalorier ved træningsformer som crossfit, xfit, rosstraining osv end ved normal bodybuilding (ved godt jeg sikkert vil stikke til nogen der ikke mener dette er sandt, men det passer ihvertfald for mit vedkommende.)
Ved godt at nogle “WODs” også er tunge med 1-1-1-1-1…………. af et eller andet tungt løft. Jeg siger bare at man bliver ikke bodybuilder stor og pumpet ved crossfit som man gør hvis man udelukkende træner bodybuilding (og har styr på det) Crossfit og des lignende giver en god all-round form. “Crossfitters are not the best of the best at anything, but they’re better than most people at everything” Kan ikke huske hvilken anerkendt fysisk træner der udtalte det men det passer.
ChristianG
Ved godt at jeg er elendig til at formulere mig, så prøv at læse dette indlæg på MA.dk
http://www.martialarts.dk/vis_emne.asp?id=24822#413796
Så skulle du bedre forstå hvad jeg mener :D
Lundique
Christian@ Som vi har snakket om flere gange, og er blevet enige om, så har CrossFit nærmest patent på alt form for træning, hvis man spørger dem.
Den her diskussion kan vi tage fra nu af og til vi dør, men IMO så er CrossFit mere eller mindre alle former for træning (dog med undtagelse af bodybuilding) samlet i en.
Og nej, jeg nægter at tro på, at der er folk, der kun har trænet CrossFit der vejer 90-100 kg hakket i granit.
ChristianG
Lundique: Det var ikke det min diskussion gik ud på. :) mere om hvorvidt man kunne blive stor og hakket igennem crossfit :)
Lundique
Christian@ Men så bare, at der blev nævnt noget om, at CrossFit var andet end bare metcons længere oppe, så måtte bare ud med det :)
Anders
ChristianG & Lundique:
Det med at man ikke kan blive stor igennem crossfit er noget pjat, da det kun er et spørgsmål om at være i kalorieoverskud, og det er klart jo mere du laver og vejer jo mere skal du indtage.
At man ikke har hypertrophy indenfor crossfit er også direkte pjat at sige. Det er ikke det som er i højsædet men det er stortset en umulighed at undgå når du har med vægttræning at gøre.
Ydermere for du forbedret din kredsløbskondition, primært anaerobt, men du får også en bedre stofskiftekondition. Hvilket betyder at din krop for en masse gavnlige effekter heraf, blandt andet flere aktive enzymer, lavere fedtprocent osv.
Når man kigger på gymnaster, atletik eller vægtløftere synes jeg sagtens man kan se folk der er rippede 90-100kg klassen, og jeg tror næppe de har spildt meget tid på bodybuilding.
ChristianG:
Hvad er RKC? og jeg synes nu du formulere dig udemærket :)
ChristianG
Anders:
Så prøver vi igen, nej det er ikke pjat at sige det. Jeg har aldrig hørt eller set om nogen der er blevet store bodybuilder pumpede af Crossfit. (Der ER forskel på at være bodybuilder “pumpet” og så være ateltisk bygget som dvs. gymnaster osv) Jeg har vist aldrig direkte sagt at der overhovedet ikke er hypertrophy i crossfit? Jeg har bare sagt at hvis du vil være bodybuilder så er Crossfit ikke det bedste middel mod det mål (læs den post fra ma.dk jeg linker til) Det handler bare om at ligge i kalorieoverskud siger du. Ja bare og bare, jo mere hård træning du laver jo flere kalorier forbrænder du og jo mere skal du spise for at dække det kaloriebehov, nu ved jeg ikke om dit stofskifte og dine gener er lige som de skal være for træning, men jeg har godt styr over min kost og træning og det er næsten umuligt for mig at tage på fordi jeg dyrker så meget GFF træning som jeg gør.
Crossfit er General fysisk forbedrende træning. Du BLIVER ikke bodybuilder stor og rippet af det (det nægter jeg simpelthen at tro på ud fra min egen erfaring og den erfaring som mine kollegaer og venner har) hvis du kan finde evidens for at crossfit er genialt til hypertrophy så tager jeg gerne mine ord i mig igen.
Når maksimal hypertrophy er målet, så ER GFF træning IKKE det bedste middel til at nå det mål, igen jeg har aldrig sagt at det ikke forekommer (jeg er imodsætningen til hvad mange herinde må tro ikke dum) jeg siger bare at du aldrig vil have samme mængde hypertrophy ved GFF træning som ved dedikeret bodybuilding. Til gengæld kan GFF træning være rigtig godt til at supplere bodybuilding med til f.eks som du selv siger at “cutte” men du kan ikke overbevise mig om at 2 genetisk ligestillede personer (perfekte kloner) hvor den ene udelukkende træner GFF og den anden træner bodybuilding vil opnå det samme hypertrophymæssigt.
RKC er et system lavet af Pavel Tsatsouline, der bragte kettlebells til vesten, og er meget anset verden over som kursus i brugen og undervisning med kettlebells. Mange crossfit instruktøre tager nu om dage også til RKC (Russian Kettlebell Challenge) udover at de selvfølgelig tager til Crossfit kursus.
Anders
ChristianG:
Definér bodybuilder stor; for jeg tænker på noget som alm mennesker kan opnå. Og jeg tænker det uden sterioder. Det er klart at man bliver størst med bodybuilding, det har jeg ingen problemer med at godtage. Det går nok også hurtigere på de fleste forudsat god kost.
Personligt har jeg aldrig haft problemer med at tage på i vægt, det er mere den anden vej der har været lidt svær for mig, men nu kan jeg smide eller tage på som jeg har lyst, det er bare omlægning af min kost, ikke fordi jeg har decideret kostplaner, men jeg tager det på ca. og det fungere perfekt for mig. Jeg tror også de fleste vil have det ligesom mig, hvis de træner regelmæssigt så skal de bare lære deres krop lidt bedre at kende for at kunne regulere på samme måde.
Jeg er ikke så meget inde i allemulige forskellige træningsformer, jeg holder mig mest til crossfit. Så forklar lige hvad GFF er.
Men det er klart går man efter Ronnie Coleman-, eller ham tyskeren-looket så er bodybuilding vejen frem.
ChristianG
Ved ikke om du har misforstået mine dårlige formuleringer eller andet, for synes du bliver ved med at hentyde til at jeg har sagt at man ikke opnår hypertrophy ved GFF træning (som skrevet i min forrige kommentar står GFF for General fysisk forbedrende træning som crossfit, Rosstraining, HardCore, Xfit osv må siges at være) Det jeg prøver at sige er kort og godt, vil du være bodybuilder og træner for at se godt ud nøgen (læs: bodybuilder krop), så når du hurtigere det mål gennem bodybuilding end du gør igennem crossfit. Målet helligere midlet.
Anders
ChristianG:
Hmm jeg tror jeg ved hvor vi går skævt af hinanden.
Jeg synes man ser godt ud hvis man træner crossfitness. Men forstår godt hvor du vil hen med det.
Du opnår hurtigere større muskler med bb, det er der nok ingen tvivl om. (Forudsat du har styr på træning og kost)
Men for lige at forklare mine holdninger om bodybuilding, er grunden til jeg langer ud efter bodybuilding nok fordi jeg ikke rigtig kan se dets formål. Jo okay man bliver større men til hvilken nytte? Du bliver ikke bedre atletisk, tværtimod, du bliver formentlig nok bare langsommere og mere klodset. Du bliver heller ikke synderligt stærk i forhold til hvor stærk du ser ud.
Jeg forstår bare ikke hvordan man kan bruge så meget tid på at være forfængelig på ens udseende uden rigtig at få andet med i købet, end større muskler, ringere mobilitet, usmidighed og formentlig dårlig kondi… (ved godt jeg overdriver lidt, men det er tilfældet hos mange professionelle bb’ere)(Jeg ved også godt der er undtagelser, som f.eks. Flex et eller andet som dyrkede kampsport og var meget smidig og også i god form.)
ChristianG
Jeg kan som sådan heller ikke se noget formål i at træne bodybuilding, men fred være med dem der kan og gider, og jeg har stor respekt for folk som f.eks Lasse herfra der har en rigtig god fysisk gennem bb og også er nogenlunde stærk.
Men hvis du ser det ud fra det store billede så kan man vende den om og sige hvorfor er der nogen der har anoreksi (ved godt jeg skære det groft nu, og det er ikke for at lange ud efter den gennemsnitlige bodybuilder) og ikke kan blive tynde nok? Det er fordi man i dag ser idealer i form af modeller (som heller ikke kan blive tynde nok) At den så er svær at vende om til mandelige fordi de mandelige modeller ikke altid er super hakket er så en anden ting, men det er set ud fra nogle idealer vi får ind i vores hoved med at vi generelt bare gerne vil se store og stærke ud. I daglig tale kalder man dette bigoreksi hvor man ikke kan blive stor og muskuløs nok. Og efter mine erfaringer indenfor fitness miljøet så er der en stigende tildens til at nogle før en “lite” udgave af den sygdom, hvor de bare skal have store overarme og six-pack og så er alt andet fløjtende ligemeget.
navertypem
Hmm det er egentligt sjovt at det kun er bodybuildere der kan ha en “sygdom” som bigoreksi. For er en styrkeløter (eller atlet) der indædt og despereat er fokuseret på at løfte en større belastning så ikke også “syg”?.
Jeg kan godt forstå jeres meninger og deler dem egentligt osse langt hen af veje. På
den anden side kan jeg sagtens forstå hvorfor folk de bodybuilder, hvilket i ikke kan?…”think outside the box”
ChristianG
Navertypem, det er fordi at bigoreksi, som jeg bruger som eksempel går ud på at man ikke kan blive stor og muskuløs nok, correct me if Im wrong, men er det ikke det store muskuløse look mange bodybuildere går efter? Der findes sikkert også psykiske sygdomme for andre (der findes også en hvor man ikke kan træne nok, men den kan jeg ikke huske hvad hedder). Og som sagt så var det kun fordi det passede til diskussionen, jeg har absolut intet imod bodybuildere og det er ikke et hetz mod bodybuildere. Jeg kan også godt forstå folk der bodybuilder, jeg kan bare ikke forstå hvorfor det for den gennemsnitlige borger ikke er mere hensigtsmæssigt at gå efter en god alsidig form der kan hjælpe en i hverdagen. Men igen tror jeg i bund og grund at det ligger i de idealer som vi nu om dage laver om den menneskelige krop.
navertypem
Noget næsten helt andet. En rigtig nice og hård øvelse er at fylde en gammel militær sandsæk med sand ca 40-50 kg og så løfte den op og gå op ad trapper eller gå en lille tur med den hvor man undervejs stopper op og prøver at løfte den over hovedet (pas på med ikke at få den i hoveder hvis det fejler!). Man er bare brændt bagefter :)
navertypem
Jo forstår udemærket hvad du mener, men ved ikke om du fik fat i min pointe: Kan det at træne bare for at se stor og muskelløs ud og det at træne for at blive stærkere og stærkere ikke være udsprunget af det samme?. Dvs hvorfor har størkeløftere ikke sådan en “sygdom” når bodybuildere kan ha det?
Ved godt det måske bare er noget ordkløveri på denne fredag.
btw ved godt det ikke var din intention at være efter nogen …håber ikke du forstod mit indlæg som en anti-hetz :)
ChristianG
Der findes sikkert også en lignende psykisk lidelse blandt styrkeløftere, jeg har bare ikke hørt om nogen tilfælde endnu. Så det er ikke fordi at bodybuildere er de eneste der kan være psykisk syge hvad angår træning, det er bare dem jeg ved der er tilfælde der viser en stigende tildens blandt i sær unge mænd (endnu en grund til at AS virker tiltrækkende for denne gruppe hvis de samtidig lider af en mild form for bigoreksi)
Godt du forstår jeg ikke er efter nogen, jeg ligger RIGTIG mange programmer for folk der bare vil træne bodybuilding, og jeg ville sikkert også selv træne meget mere bodybuilding orienteret hvis ikke det var fordi jeg gerne vil satse på en karriere indenfor politiet hvor GFF træning klart er vejen frem set i forhold til bodybuilding ;)
Lasse
Spændende debat!
Mit input:
Jeg synes det er en skam at personer “udenfor” bodybuilding har en så forkert opfattelse af træningsformen.
I mine øjne er Bodybuilding = krops bygning. Jeg træner Bodybuilding fordi mit mål med træningen er at bygge en flot og ikke mindst stærk krop. Selvom 1. prioriteten er masse, så plejer jeg gerne at kalde det “Funktionel Bodybuilding”, fordi jeg sagtens kan fører den masse og styrke jeg får gennem træningen, over i min hverdag.
Anders du skriver f.eks. “Du bliver ikke bedre atletisk, tværtimod, du bliver formentlig nok bare langsommere og mere klodset. Du bliver heller ikke synderligt stærk i forhold til hvor stærk du ser ud.”.
Min egen bodybuilding træning har givet mig følgende “bivirkninger”:
1. Jeg er blevet hurtigere. Både topfart og acceleration.
2. Jeg er blevet mere smidig.
3. Jeg hopper højere.
3. Jeg er langt stærkere i fysiske dueller f.eks. på fodboldbanen.
4. Jeg har det meget bedre fysisk, sådan helt generelt og jeg har et langt større overskud i hverdagen.
Derfor synes jeg det er meget forsimplet at sige bodybuilding udelukkende giver gevinst udseendemæssigt. Der er selvfølgelig de ekstreme tilfælde som professionelle atleter i diverse tunge bodybuilding klasser, som har et forbrug af ulovlige medikamenter, som alt andet lige gøre dem tunge og langsomme, men umenneskeligt store. Udover disse mener jeg Bodybuilding giver utrolig meget mere end bare masse.
Det jeg gerne vil frem til er at det er et meget forsimplet postulat at Bodybuildere kun bliver store, langsomme og klodsede. Bodybuilding er ikke KUN Ronnie Coleman, Phil Heath og de andre ekstreme tilfælde, som du hentyder til.
Vi har alle forskellige ønsker, og derfor er super fedt at der også er kommet fokus på alternative træningsformer som Crossfit, Xfit osv.
Alle er de fede på hver deres måde i mine øjne.
Lasse
ChristianG
Hehe selvom det måske var lidt for firkantet af Anders at sige man bliver stor og klodset så er der faktisk lidt sandhed i det, med mindre man ved hvor vigtigt smidighedstræning er (som langt de fleste der er bare lidt inde i træning heldigvis gør) så har jeg faktisk mødt en “bodybuilder” der er så usmidig at han ikke rigtig kan samle noget op fra jorden mere.
Anders
Navertypem:
Det at en vægtløfter vil løfte med den største belastning muligt er bestemt ikke én sygdom, eller et psykisk handicap. Det er det jeg kalder for vindermentalitet, ligesom en sprinter, højdespringer, længdespringer osv. er fuldt fokuseret på at perfektionere deres bevægelse til det optimale.
Her skiller bodybuilding sig ud, ikke dem der er professionelle og sikkert heller ikke mange andre, men nogen får det syn på deres egen krop at de er små ligemeget hvor store de bliver, og det kan altså ikke sammenlignes med disciplin og vindermentalitet inden for atletik og vægtløftning.
Lasse:
Du har ret, men alligevel ikke.
Alt hvad du laver fysisk har en indvirkning på hele kroppen, og hvis du spiller fodbold ved siden af din træning er det et super supplement. Desuden siger du at du også kører efter styrke som 2. prioritet hvilket også giver dig en masse fordele.
Du siger også du er blevet mere smidig, hvordan det? Bodybuilding er ikke noget som vil forbedre din smidighed tværtimod så forkortes muskellængden efter træning, den eneste måde du kan blive mere smidig er igennem bevægelser som squat og dødløft i bodybuilding.
Men tager du en bodybuilder og prøver ham i atletik, vil hans 100meter, kuglestød og hvad man ellers kunne forestille sig en bodybuilder kunne være god til, ikke være specielt imponerende.
Og misforstå mig nu endelig ikke, for jeg har skam selv dyrket bodybuilding, og det er 1000 millioner gange bedre at bodybuilde end at lave ingenting. Og bodybuilding kombineret med jævnligt kredsløbs træning er rigtig god træningsform.
Lasse
Derfor er det nok også bare vigtigt ikke at skære alle over en kam Christian. Du bliver usmidig af stort set alle sportsgrene, hvis du ikke har fokus på det :)
Lasse
Lasse
Anders: Dit eksempel med smidighed er jo så bare gældende i utrolig mange sportsgrene generelt. Det er selvfølgelig via fokus på smidighed du bliver smidig. Nu er jeg ikke særlig meget inde i Crossfit, men indgår smidighedstræning som en del af rutinen?
Lasse
Anders
Lasse:
Nej ikke nødvendigvis, men her har man tilgengæld mange flere bevægelser gymnastiske og vægtløfter. Disse er med til at forbedre smidigheden, muscle ups kan være et eksempel, giver god smidighed i bryst og skuldre.
Hvor bodybuilding er mere isolede øvelser som klart vil formindske smidigheden. Stortset alt det man kører i maskinerne faktisk er meget isolerede øvelser, og de fleste af maskinerne burde i mine øjne egentlig kun anvendes til genoptræning.
ChristianG
Anders:
Nu er det altså langt de færeste erfarne bodybuilderer der træner i maskiner..
Anders
ChristianG:
Hmm okay nu er jeg ikke så meget inde i moderne bodybuilding. De bruger altså ikke følgende maskiner: 45grader Leg Press, Leg extension, Lying Leg curl, cable flyers, cable pulldown.
Altså jeg ville da mene at de stadig er flittigt brugt af mange bodybuildere, men sagtens kunne erstattes af andre og i mine øjne langt bedre øvelser
ChristianG
Maskiner med kabeltræk er lidt en gråzone, i det regime jeg er udlært under er det mere frivægte end maskiner. De bodybuildere jeg kender og arbejder med til dagligt træner næsten kun med frie vægte og den eneste maskine de fleste bruger er leg curl fordi den bare virker.
Lasse
Anders: Ingen tvivl om at Bodybuilding i normal forstand ikke tilgodeser smidighed og generel alsidig styrke, men det er nemt at kombinere bodybuilding med andre træningsformer, det gør jeg selv meget og det fungere fint.
Lasse
Lundique
I en tråd på bb.dk, var der links til diverse bb film, og noget der overraskede mig ved de fleste var, at flere af dem brugte udstrækning inden træning, den eneste jeg lige kan huske navnet på var Victor Martinez. Nå, blot en side bemærkning.
Anders@ Som Christian så fint skriver, så har ingen af os på noget tidspunkt nævnt noget som helst om, at man ikke opnår hypertrofi igennem CrossFit eller lignende træning, vi påpeger blot, at HST (Hypertrophy specifik training) ikke er CrossFit eller GFF.
Du nævner tidligere, at du har set flere CrossFittere, der vejer 90-100 kg hakket, vil du ikke lige smide en link til en film eller nogle billeder af dette? Hvis det er tilfældet, så er det ikke noget de har opnået gennem CrossFit.
Lad os tage et eksempel:
Henning Kristensen (ejer af bestrong.dk) vejer 88 kg op til konkurrencer, dvs. de CrossFittere som du nævner er både bedre stillet rent masse-, konditions- og smidighedsmæssigt end en fitness-/bodybuilding atlet. Vi kan jo ikke bare få Henning til at dyrke CrossFit, også påstå, at det er noget han har opnået igennem CrossFit, det er noget vrøvl dét du skriver, og ikke os!
Derudover synes jeg, at du skulle prøve at “studere” andre træningsformer end CrossFit, før du kommer med de udtalelser, som du gør. Du er rimelig farvet i dit syn på træning, hvilket jeg ikke har noget imod, det jeg har noget imod er dine “CrossFit er det eneste rigtige”-agtige kommentarer.
Anders
Lundique:
Selvfølgelig er der mange der er lavet andet end crossfit, men det er jo også hele ideologien i crossfit, men jeg kan give dig et glimrende eksempel: Matt Murski (95kg)
http://games2008.crossfit.com/athletes/athlete-profile-matt-murski.html han er virkelig stor og lean, og samtidig en fantastisk crossfitter. Selvfølgelig er han ikke ligesom Henning Kristensen, får han skal ikke pine sin bf% ned til et fuldstændigt latterligt lav procent, fordi han skal se godt ud på en scene.
Så har vi Jason Khalipa (92kg) http://games2009.crossfit.com/competitors/athlete-profile-jason-kahlipa-1-in-2008.html
Han har faktisk vundet crossfitgames 2008.
Jeg har ikke sagt at jeg har set flere crossfittere på 90-100kg, men jeg siger det er muligt. Jeg vil skyde på den gennemsnitlige crossfitter i crossfitgames eller omkring 75-85kg.
Snakker vi om de rigtig vilde crossfittere er de i langt bedre form end fitness-/bodybuildere, af den simple grund at de kører med meget højere intensitet på flere parametre.
Hvad er din begrundelse for at man ikke kan opnå en vægt på 90-100kg igennem crossfit?
navertypem
Jeg er helt tosset med dette forum nu der endelig kom lidt gang i den og folk kunne åbne lidt op i stedet for alt det “sødsuppe” vi har kørt herinde :s .
Go weekend :-)
navertypem
Og Christian: nice du søger ind til politiet…så kan du komme i tv-avisen hver gang du overvejer at slå igen på en gut det kaster sten på dig hehe.
Havde selv overvejet det engang, men kom frem til at jeg nok alligevel blev en korrupt en af slagsen,….så det ville nok være mindre favorablet for samfundet.
Anders
Tjek også den her video med Jason Khalipa
King Kong:
1 dødløft: 200kg
3 dybe cleans: 115kg
2 muscle ups
4 hand stand pushups
[dødt link]
ChristianG
Anders, vidste at du nok på et tidspunkt ville komme med den video, den er en klassiker :)
For det første er der ingen der nogensinde vil bilde mig ind at han ikke trænede inden crossfit overhovedet blev populært. Og tror ikke han startede sin træningskarriere med crossfit. Han har sikkert haft en rigtig fed fysik inden han begyndte på crossfit.
For det andet så er den video et godt eksempel på hvorfor crossfit bliver set ned på af mange.. som man ser er hans teknik ikke specielt super og så når han når til teknisk fejl i sine cleans så istedet for at stoppe (hvilket man bør gøre) så prøver han da bare igen.
Ja det er imponerende at han kan løfte så mange kilo, men han skal bare være glad for at han så nemt går i stykker :) Men at tro at hans form (udseendemæssigt) er kommet udelukkende gennem crossfit træning er (no offense) lidt naivt :)
Anders
ChristianG:
Det tror jeg du har ret i, og er helt enig i at jason khalipas teknik kræver meget arbejde, jeg er meget større fan af Josh Everett som kører dem fejlfrit.
Da jeg selv har dyrket vægtløftning går det lidt ondt at se hans dårlige cleans og banan i dødløft. Det vil altid være svært at sige at man kun har opnået noget med crossfit fordi det er en forholdsvis ny træningsform og den er så utrolig bred.
At han har haft en god fysik før er muligt, men vi er jo alle genetisk forskellige. Men én ting er sikkert han har da helt sikkert været meget aktiv før han crossfittede ellers ville han umuligt kunne fremføre så gode resultater på så kort tid. Men hvem siger han var bodybuilder?
ChristianG
Jeg er heller ikke tilfreds med Josh Everetts teknik, den er bedre end khalipas. Men kræver stadig arbejde..
“Hvem siger han var bodybuilder”
Synes altså det er sjovt du bliver ved med at holde på at man kan få fysik som en bodybuilder vha. Crossfit. Jeg vil stadig hele vejen igennem og så lidt mere holde fast i at han sikkert har trænet længe før han begyndte at crossfitte, og at han sikkert har trænet efter nogle generelle principper der både indblande bodybuilding og progression i styrke. Den fysik han har er ikke en han får gennem crossfit. Det kan vel diskuteres om han har været en kæmpemæssig styrkeløfter bøf der så er blevet rippet efter han er begyndt på crossfit. Men stadigvæk så synes jeg det er lidt for naivt at sige at Crossfit og styrkeløft er omtrent lige så godt for hypertrophy som bodybuilding er.
Lasse
På siden omkring Jason Khalipa står der klart og tydeligt: “Started CrossFit December 07”. Min påstand er så at han nok også har trænet andet vægttræning(måske bodybuilding) inden da.
Lasse
Lundique
“Selvfølgelig er han ikke ligesom Henning Kristensen, får han skal ikke pine sin bf% ned til et fuldstændigt latterligt lav procent, fordi han skal se godt ud på en scene.”
Anders@ Du lyder så nedgørende, når du udtaler dig om fitness/bodybuilding, og det har du ingen grund til, fordi det kræver mindst ligeså meget vilje og mental styrke, som CrossFit, jeg vil endda påstå, at det kræver mere.
Lundique
Det er lige før, at jeg tvinges til at skrive en ny artikel, da jeg ikke selv synes, at denne har den kvalitet, som den burde have.
Anders
ChristianG:
Du er enig med mig i, at der er hypertrophy i crossfit. Hvorfor skulle man så ikke med korrekt diæt, kunne blive ligeså stor som man ønsker? Ikke at en krop på 175cm og 100kg ville være særlig optimal indenfor crossfit, da man skal tænke på kropsvægten i øvelser som pull-ups, push-ups, MU, ring-dips osv.
Måske vil man ikke komme op på 100kg ligeså hurtigt som en bodybuilder, men selvfølgelig kan det opnås gennem crossfit, det er dog ikke det jeg mener man bør stræbe efter som crossfitter.
Lundique:
Hvis jeg lyder nedladende så er det ikke min mening. Selvfølgelig har jeg en vis respekt for de mennesker der dedikere deres liv til fitness-/bodybuilding, men det er svært at blive imponeret når man ved hvor mange medikamenter der tit har spillet en stor rolle i manges af disse diæt. Det er lidt ligesom indenfor cykelsporten, som dog virkelig har strammet op her på det sidste, det har dog totalt mistet min interesse pga. alle de ulovlige doping skandaler.
Jeg synes det er synd for unge mennesker at de stræber efter et look som er opnået gennem ulovlige/skadelige medikamenter, og ikke et mere naturligt look, som med garanti også vil gavne dem mere i hverdagen. Dermed ikke sagt at alle som dyrker fitness-/bodybuilding indtager ulovlige medikamenter, men det må anses for meget naivt hvis man tror at størstedelen er drugfree.
Det kræver utrolig viljestyrke og mental styrke at klare sig igennem 2-3mdrs udmagring af kroppens fedtlagre. Det kan dog på ingen fysiologisk måde anbefales. Og slet ikke 1 pr.år. Hvad angår resten af fitness-/bodybuilderens program er sikkert hårdt, men nægter at tro at deres træningen er hårdere at gennemføre end størstedelen af crossfitness programmer. Det kan selvfølgelig godt være hvis man skal udmagre kroppen sådan og træne samtidig at det virkeligt at pinefuldt, men hvorfor overhovedet stille sig i sådan en situation?
“Når bodybuildere står på scenen, ser de store, markede og stærke ud, men det er i virkeligheden her de er svagest.” Kan ikke huske hvor citatet er fra, men det gjorde et stort indtryk på mig. Mener nok det var en dokumentar omkring bodybuilding.
Håber ikke jeg støder nogen med mine kommentare, for det er ikke min mening, men jeg er utrolig passioneret omkring crossfit og træning generelt.
ChristianG
Anders.
Simpelthen fordi det kræver at man spiser rigtig meget mere fordi man ved hårde GFF træninger forbrænder rigtig mange kalorier og “efterforbrændingen” er også sky høj, og der er bare ingen normale mennesker der spiser så meget at de kan kompensere på det. Og hvis man gør så når de færreste op i det overskud der kræves for at få tilstrækkelig hypertrophy udbytte af træningen. Jeg fatter virkelig ikke du bliver ved med at køre rundt i det? Prøver du at få os til at sige at Crossfit er et vidunder system?
Det tager længere tid at få god nok hypertrophy igennem Crossfit i forhold til bodybuilding fordi mange bodybuilding principper er fokuseret på bare at få musklen til at vokse. Selvfølgelig bliver man også stærkere osv men fokus er stadig på at få musklen til at vokse, og sådan er crossfit og andre GFF træningssystemer bare ikke bygget op.
Der er bare ikke tilstrækkelig hypertrophymæssigt potentiale i crossfit iforhold til bodybuilding, fordi det er mange andre kvaliteter der stræbes efter og der findes ikke noget vidundersystem.
Det kan godt være hvis du er en genetisk freak og har 110% styr på din kost at du kan få gode hypertrophymæssige ting ud af crossfit, men jeg vil stadig mene at du er bedre stillet med træning der indebærer bodybuilding principper og så eventuelt bruge GFF træninger som supplement hertil og til at forbrænde fedt.
Det er fint du er meget passioneret omkring crossfit, men jeg synes du bør begynde at se på de kvaliteter andre træningssystemer og andre træningsformer har, at dedikere sig helt til en ting uden at være åben for at andre systemer er bedre til nogle ting end ens eget gør ens syn meget subjektivt og til sidst bliver folk trætte af en.
ChristianG
Vil råde dig til at læse følgende artikel, især side 4. Hvor Chris Shugart kommer lidt ind på emnet omkring det med at være bodybuilder udelukkende gennem crossfit.
http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_investigative/the_truth_about_crossfit
Anders
ChristianG:
Utrolig spændende læsning, og jeg kan sagtens forstå hvorfor du ikke tror man kan veje 90-100kg ved at træne crossfit, når jeg har læst dette. Men den holdning Greg Glassman har til crossfit er ikke min overbevisning. Jeg har aldrig fulgt hans wod på crossfit.com, jeg har lavet mine egne og jeg har så sandelige ikke kørt 100 dips på tid for så dagen efter at køre muscle ups.
Jeg synes selv jeg er meget åben omkring andre træningsformer.
Lad os lade den, om hvorvidt man kan opnå én vægt på 90-100kg vha. crossfit ligge. Og konstatere noget jeg tror vi begge kan være enige om, at bodybuilding klart er vejen frem vis man primært ønsker større muskler.
Jeg prøver ikke at proklamere Crossfit som et vidunder system, jeg synes blot det skal have den ros/anerkendelse det fortjener, jeg er jo ikke Greg Glassman.
Min egen crossfit træning er også kombineret med bodybuilding, vægtløfter og nogengange gymnastik lignende træningspas. Da jeg ikke altid kører anaerobt, fordi jeg enten ikke føler for det eller simpelthen ikke har overskud, men jeg betegner stadig min træning som crossfit idet det stadig hjælper min crossfit træning, og da disse øvelser kunne forekomme i et crossfit program.
I bund og grund handler crossfit for mig, at forbedre mine svagheder og forstærke mine forcer, så er træningsformen sådan set ligegyldig så længe jeg opnår mine mål.
Der er mange ting som Greg Glassman siger jeg også er uenig i, men han har også fat i den lange ende i nogen af hans udtalelser og proklamationer, det er i hvertfald min opfattelse af ham, ikke at jeg har studeret ham særligt intenst.
ChristianG
Lige for at få en ting på det rene så kan man sagtens veje 90-100 ved at “træne” crossfit eller anden GFF træning, jeg vejer selv mellem 90-95 kilo, så det er ikke noget problem, og det er ikke det der er meningen at folk skal få ud af mine udtalelser, det eneste jeg siger er at du ikke bliver bodybuilder gennem crossfit. Punktum. Og ja lad os lade den ligge, men vil bare ikke lige have folk til at tro at jeg siger man ikke kan veje over 90 kilo fordi man træner crossfit og anden GFF træning.
Jeg ville hvis jeg var dig så nok sige at du træner meget GPP eller GFF (GFF er GPP oversat til dansk) fordi de virker som om dine træninger afvier en del fra Crossfits træninger og filosofi om total randomisering.
Ellers kan jeg også anbefale dig at smutte forbi http://www.rosstraining.com og eventuelt købe hans bøger. Det er noget af det bedste materiale jeg har læst som også er let at forstå omkring GFF træning.
Alex
Hey, ved ikk om det er det rigtige sted at poste det.
Men altså, når jeg ligger ned, så stikker mine ribben langt ud og det stikker langt højere end mavemusklerne..
Det ser virkelig dumt ud, så hvordan kan jeg undgå det?
Lundique
Det er det forkerte sted, du har postet. Søg læge, hvis det er så slemt, som du siger!
Michael
Faldt lige over den her:
“More specifically, according to Coach,
Here is a hierarchy of training for mass from greater to lesser efficacy:
1. Bodybuilding on steroids
2. CrossFitting on steroids
3. CrossFitting without steroids
4. Bodybuilding without steroids
The bodybuilding model is designed around, requires, steroids for significant hypertrophy.
The neuroendocrine response of bodybuilding protocols is so blunted that without “exogenous hormonal therapy” little happens.
The CrossFit protocol is designed to elicit a substantial neuroendocrine whollop and hence packs an anabolic punch that puts on impressive amounts of muscle though that is not our concern. Strength is.
Natural bodybuilders (the natural ones that are not on steroids) never approach the mass that our ahtletes do. They don’t come close.
Those athletes who train for function end up with better form than those who value form over function. This is one of the beautiful ironies of training. ”
Man skal selvfølgelig nok tage højde for, at det er en træner fra Crossfit, der har udtalt sig om dette.
Jonas
@ Michael: Verkar bara vara en massa reklam-bullshit. Vad jag vet finns det inga som helst bevis för detta.
Michael N
Jeg siger heller ikke, at det passer. Jeg synes bare, at det lyder interessant.
Project Greensport
jeg synes at det lyder intressant ! :)
sonny
hej… har selv trænet cross træning i over et år nu..
synes det er en rigtig fed måde at træne på. Og jeg skal da love for kiloene raslede af i starten. Nu supplerer jeg med spinning og roning ved siden af. og mener ikke min form har været bedre nogensinde. ikke engang da jeg dyrkede kajak på elite plan. så jeg mener bestemt det er en af de bedste måder at træne hele kroppen på…:)
Knud Obel
Så har vi åbnet en fed CrossFitgym i Holbæk. Bor du i nærheden, så kom ned og prøv.
Skrotbil
Så har vi åbnet en fed CrossFitgym i Holbæk.
Jens
Jeg træner selv Crossfit i et lokalt center på Amager. Jeg har brug for nogen som motiverer mig. Tjek dem ud. Man kan parkere gratis ude foran.
https://www.kraftvrk.com/