Vil du vide alt om dit blodtryk?
Så er du landet på den helt rigtige artikel. Her gennemgår vi hvad blodtrykket er, hvordan du måler det bedst, og hvad det betyder for din sundhed.
Blodtrykket
Hver gang hjertet slår et slag, pumpes der blod fra hjertet og videre ud i blodårerne. Her møder blodet modstand, når det rammer blodårernes indervægge. Det er denne modstand der måles, når blodtrykket skal fastsættes.
Hvis blodtrykket er for højt, kan blodårernes indervægge briste på grund af det høje tryk, ligesom der også er øget risiko for blodpropper, fordi årerne nemmere forkalkes, når blodtrykket er forhøjet.
Over tid vil hjertet også blive påvirket, da dette skal pumpe hårdere for at få blodet godt rundt i kroppen, hvis blodtrykket er for højt. Årligt bliver omkring 12.000 ramt en blodprop i hjernen[1], 9000 bliver indlagt med en blodprop i hjertet[2] og hos mellem 5000 og 10.000 er det lungerne, der bliver ramt.[3]
Er blodtrykket for lavt, er risiciene derimod af en knapt så alvorlig karakter, omend symptomerne kan være meget generende for den ramte. For lavt blodtryk medfører nemlig ofte træthed, svimmelhed og eventuelt besvimelse.
Det er derfor vigtigt, at blodtrykket befinder sig indenfor normalspekteret og at det af og til kontrolleres, da symptomerne på for lavt blodtryk og forhøjet blodtryk ikke altid viser sig fysisk. Det betyder, at man kan gå rundt med en øget risiko for hjertekarsygdomme, der i værste fald kan have alvorlige konsekvenser, helt uden at være klar over det.
3 facts om blodtrykket
Et blodtryk er sjældent stabilt
Blodtrykket svinger gennem dagen. Hvis pulsen er høj, f.eks. i forbindelse med fysisk aktivitet, vil blodtrykket også være det. Når man slapper af eller sover, vil blodtrykket tilsvarende være lavere.
Når man måler sit blodtryk, er det derfor vigtigt at gøre det i afslappet tilstand. På den måde sørger man for at blodtryksværdierne er reelle. Samtidig opnås også en sammenlignelighed fra måling til måling, fordi vilkårene således altid vil være de samme.
Man kan ikke mærke sit blodtryk
Det er ikke muligt selv at mærke, hvordan blodtrykket er. Man kan tælle sin puls, eller mærke sit hjerte slå – men den kraft blodet rammer blodårernes vægge med, kan man kun måle sig frem til med en blodtryksmåler.
Når for højt eller for lavt blodtryk bemærkes, er det derfor ikke på grund af selve blodtrykket, men på grund af de symptomer, som for lavt eller forhøjet blodtryk kan medføre. F.eks. i form af træthed, utilpashed eller hovedpine. De fleste tilfælde af forhøjet eller for lavt blodtryk er dog symptomfrie.
Blodtrykket stiger med alderen
Jo ældre man bliver, jo stivere bliver blodårernes indervægge ofte også. Det medfører, at de ikke længere giver efter med samme elasticitet, hvormed den kraft blodet rammer årerne med, vil være tilsvarende større.
Det betyder samtidig, at blodtrykket i dette tilfælde stiger. Det er derfor ganske normalt, at blodtrykket bevæger sig opad i det øvre spektrum, efterhånden som alderen bliver højere. Nogle ældre oplever endda, at det systoliske blodtryk overstiger den generelle grænse på 140, uden at det fører til diagnosen ”forhøjet blodtryk”.
Generelt om blodtryksmåling
Et blodtryk måles i enheden mmHG – eller i daglig tale millimeter kviksølv. Årsagen er, at ældre blodtryksmålere fungerer ved, at et kviksølvsmanometer angiver, hvor højt blodtrykket er. Helt konkret er mmHG et udtryk for, hvor mange mm kviksølv på dette nanometer, trykket fra blodet mod blodårernes vægge er i stand til at løfte.
Denne målenhed benyttes fortsat, selvom mange blodtryksmålere i dag er digitale og ikke længere indeholder kviksølv.
Når blodtrykket skal måles, foretages der 2 forskellige blodtryksmålinger i samme proces.
Det systoliske blodtryk
Det systoliske blodtryk er et udtryk for den kraft blodet rammer blodårernes vægge med i det øjeblik, hjertet slår et slag. Normalværdien for det systoliske blodtryk ligger mellem 100 og 140.
Dette blodtryk kaldes også for hjertets slagtryk.
Det diastoliske blodtryk
Det diastoliske blodtryk fortæller, hvor højt trykket er i blodårerne mellem to hjerteslag – eller med andre ord, når blodet ledes tilbage til hjertet. Et normalt diastolisk blodtryk befinder sig mellem 60 og 90 og kaldes også for hjertets hviletryk.
Det samlede blodtryk angives ved at notere det systoliske blodtryk først, efterfulgt af det diastoliske – adskilt af en bindestreg.
Et normalt blodtryk angives som 120/80 og vil i lægefaglig sammenhæng udtales ”120 over 80”. Det er dog vigtigt at bemærke, at det normale, stabile blodtryk vil være individuelt fra person til person og så længe værdierne ligger inden for grænseområderne, anses blodtrykket for værende normalt.
For at få den mest pålidelige måling af blodtrykket, anbefales det at foretage 3 målinger og beregne gennemsnittet af de 2 sidste. Årsagen til at den første måling ikke medregnes, skyldes at denne, hos de fleste personer, altid vil være en smule over normalen. Enten fordi man er let nervøs eller kommer direkte fra stående tilstand eller en decideret aktivitet. Selv med denne metode anbefaler vi altid, at du sætter dig i opret stilling og venter mindst 5 minutter i helt afslappet tilstand før du begynder målingen. Find eventuelt noget rolig musik du kan lide (find det her), eller lyt til en god lydbog (find dem her), for at få tankerne væk fra selv målingen, som ellers kan få dit blodtryk til at stige.
Et normalt blodtryk er individuelt
Som nævnt ovenfor, kan der være væsentlige forskelle fra person til person, i forhold til hvor højt eller hvor lavt blodtrykket er i hvile. Især faktorer som kropsbygning, alder og hormonelle tilstande som graviditet og overgangsalder kan give naturlige afvigelser i blodtrykket.
En endegyldig konklusion på, hvad et normalt blodtryk er, findes derfor ikke– i modsætning til, når vi taler om hvilepuls, hvor afvigelserne er meget færre: Her er den normale puls på 60 slag i minuttet for mænd og 70 i minuttet for kvinder.
Der findes imidlertid, som tidligere nævnt, generelle retningslinjer for, hvor høje og hvor lave henholdsvis det systoliske og det diastoliske blodtryk maksimalt bør være.
- Det systoliske blodtryk, eller slagtrykket, bør ligge mellem 100 og 140.
- Det diastoliske blodtryk, hviletrykket, bør ligge mellem 60 og 90.
- Et gennemsnitligt blodtryk, set ud fra ovenstående, vil derfor ligge omkring 120/80.
Det er dog oftest kun interessant at se på sit blodtryk ud fra en individuel sammenhæng.
Hvis blodtrykket hos en person normalt ligger på 70/110, vil et pludseligt blodtryk på 90/140 nemlig være en indikator på, at vedkommende muligvis bør undersøges – også selvom sidstnævnte blodtryk befinder sig indenfor normalområdet.
Er blodtrykket hos en person altid i den høje ende, vil små afvigelser over normalen omvendt heller ikke nødvendigvis være hverken behandlingskrævende eller give årsag til yderligere undersøgelser.
Derfor vil man også kunne opleve, at lægen ikke konkluderer hverken forhøjet eller for lavt blodtryk ud fra en enkelt konsultation. Man bør derfor også selv være påpasselig med at blive forskrækket, hvis man har målt sit blodtryk og finder tallet højt – det behøver ikke indikere andet, end at blodtrykket forbigående var højere end normalt.
Man bør dog naturligvis altid kontakte sin læge, hvis blodtrykket er højere eller lavere end normalen – eller man generelt er utryg eller i tvivl om noget i forhold til måling af blodtryk.
Sådan foregår en blodtryksmåling
Man kan enten få målt sit blodtryk hos lægen, på apoteket eller gøre det selv derhjemme med en digital blodtryksmåler. Har man mistanke om for lavt eller forhøjet blodtryk, bør man altid søge læge.
Er der brug for jævnligt at kontrollere sit blodtryk, kan man købe en blodtryksmåler til hjemmebrug. Disse apparater er meget nemme at benytte.
Det gør ikke ondt at få målt sit blodtryk, men nogen synes det er en smule ubehageligt, når manchetten strammes godt til. Der er dog tale om en meget kortvarig periode på ganske få sekunder og det samlede tidsforbrug på en blodtryksmåling er oftest under 1 minut.
Måling af blodtryk med en gammeldags blodtryksmåler
Mange læger foretager stadig blodtryksmålinger ved hjælp af de gammeldags kviksølvmanometre. Årsagen er, at disse ofte giver de mest pålidelige resultater, uanset hvor god en digital blodtryksmåler, der er tale om.
Det skyldes blandt andet, at lægen ved at bruge den gammeldags målemetode både lytter og kigger på én gang – og jo flere observationer der gøres samtidig, jo mindre er risikoen for fejlmålinger også.
Derudover er brugen af et kviksølvsmanometer den eneste målemetode, der helt konkret påviser både det systoliske og diastoliske blodtryk. Digitale blodtryksmålere benytter nemlig en anden måleteknik, hvilket vi kommer ind på i næste afsnit.
En blodtryksmåling hos lægen foregår oftest på følgende måde:
- Armen afklædes og lægen påsætter en såkaldt manchet på overarmen lige over albuen. Manchetten består af et stykke stof, der kan sættes fast på armen med velcro. Inden i manchetten sidder en indvendig ballon, der kan pustes op, så manchetten kan strammes tæt fast om armen.
- Lægen puster manchetten op med en lille gummibold, vedkommende trykker på.
- Når ballonen er helt pustet op, sætter lægen et stetoskop til pulsåren i indersiden af albuen. Når manchetten er helt stram, er der lukket for blodtilførslen og lægen kan således ikke høre noget pulsslag.
- Lægen lukker nu forsigtigt en lille smule luft ud af manchetten, indtil vedkommende kan høre patientens pulsslag i stetoskopet. Når dette sker, er det systoliske blodtryk fundet.
- Lægen fortsætter herefter med at lytte til pulsslaget, mens vedkommende lukker yderligere luft ud. Når lyden forsvinder helt, er det diastoliske blodtryk klarlagt.
- Nu kender lægen både det systoliske og det diastoliske blodtryk og kan med det samme oplyse patienten om blodtrykket og hvorvidt det er normalt. Er målingen indenfor normalområdet, vil lægen ofte ikke foretage sig mere. Er blodtrykket i den lave eller høje ende, vil lægen ofte dobbelt- eller trippletjekke resultatet.
Måling af blodtryk med en digital blodtryksmåler
Brugen af et digitalt blodtryksapparat er en nem måde at måle blodtrykket på. Princippet er det samme som ved lægens måling på en gammeldags blodtryksmåler. Her behøver hverken apotekeren, sygeplejersken eller hjemmehjælperen dog at lytte til pulsslagene, fordi det digitale blodtryksapparat ikke tager udgangspunkt i det systoliske og det diastoliske blodtryk. I stedet måles det såkaldte oscillatoriske tryk, som svarer til det gennemsnitlige blodtryk i kroppens blodårer.
Blodtryksmåling med et digitalt blodtryksapparat foregår på følgende måde:
- Armen afklædes og manchetten sættes fast på overarmen, så den nederste kant sidder et par centimeter over albuen.
- Blodtryksapparatet tændes og manchetten pustes automatisk op.
- Sensoren i manchetten måler det maksimale oscillatoriske tryk.
- Apparatet beregner herefter, ud fra en fastsat formel, hvad kroppens blodtryk er.
- Blodtryksmåleren viser resultatet i displayet, i samme format som lægen angiver via sit kviksølvsmanometer. F.eks. 83/122.
Der findes både digitale blodtryksapparater til anvendelse på overarmen og modeller, der i stedet benyttes på håndleddet. Generelt anbefales det dog at måle blodtrykket på overarmen, da det giver det mest pålidelige resultat.
Det skyldes, at der er længere vej fra hjertet til håndleddet end fra hjertet til overarmen. Især hos ældre kan trykket mindskes, jo længere væk fra hjertet blodet kommer. På den måde bliver resultatet af et blodtryk målt ved håndleddet således ikke altid reelt.
Kontinuerlig blodtryksmåling
Ved større undersøgelser eller udredninger for diverse sygdomme, kan det være nødvendigt at måle blodtrykket kontinuerligt henover hele døgnet. Dette gøres med en mindre, transportabel blodtryksmåler, som automatisk foretager en måling 2-4 gange i timen.
Apparatet lagrer alle målinger, hvormed der efterfølgende kan fremstilles en kurve, som lægen kan bruge i sit arbejde omkring diagnosticering.
Denne type blodtryksmåling foregår på følgende måde:
- Sygeplejersken på den medicinske afdeling eller i lægekonsultationen monterer en manchet på patientens overarm og starter apparatet.
- Herefter instrueres patienten i de forskellige forholdsregler, der måtte være – f.eks. at blodtryksapparatet ikke tåler vand eller at ledningerne ikke må afklemmes.
- Blodtryksapparatet måler nu automatisk blodtrykket i et fast interval og gemmer oplysningerne digitalt.
- Efter 24 timer tager patienten selv manchetten af og indleverer apparatet til analyse det sted, hvor det blev udleveret.
Den bedste metode til blodtryksmåling
Der er fordele og ulemper ved begge metoder at måle blodtrykket på.
Ulempen ved et gammeldags kviksølvsmanometer er, at metoden er manuel, hvormed fejl nemmere opstår end ved automatiserede målinger. Lufttrykket kan f.eks. mindskes for hurtigt eller øret kan høre forkert i forhold til forekomst eller fravær af pulsslag. I den sammenhæng er en digital blodtryksmåler derfor ofte den mest pålidelige.
Til gengæld er digitale blodtryksapparater ikke altid ideelle, hvis blodårerne er blevet stive på grund af alder eller hvis hjertet slår uregelmæssigt – en tilstand der kaldes arytmi.
I begge tilfælde kan det oscillatoriske tryk i blodårerne nemlig forekomme højere end det reelt er og dermed udmunde i, at den formelbaserede udregning af det samlede blodtryk ikke når frem til et helt korrekt resultat.
En digital blodtrykmåler er stadig dog en god indikator på, om blodtrykket befinder sig i normalområdet – og kombineret med kontroller på et kviksølvsmanometer hos lægen en fremragende metode til overvågning af blodtrykket hos personer, der har problemer hermed.
Måling af blodtrykket bør ske i både højre og venstre arm
Der kan være forskel på blodtrykket, alt efter hvilken arm, der måles på.[4] Det er derfor en god idé at måle blodtrykket i begge arme for at sikre at undersøgelsen giver et pålideligt resultat.
Når blodtrykket skal fastlægges, noteres altid det højeste resultat.
Det er forskelligt fra person til person, hvor meget blodtrykket svinger fra arm til arm. Hos nogen er der stort set ingen forskel, mens der hos andre kan være større variationer.
Et amerikansk studie har påvist en sammenhæng mellem store forskelle i de to armes blodtryk og forøget risiko for hjertekarsygdomme.[5] Undersøgelsen fastslår, at risikoen er øget med 38% allerede ved en difference på 10 mmHG fra den ene arm til den anden.
Måler man selv sit blodtryk derhjemme, bør man derfor altid opsøge sin læge, hvis man oplever væsentlige variationer.
Vigtigt at huske, når man måler sit blodtryk
- Blodtrykket stiger ved nervøsitet. Er man ængstelig, kan blodtrykket derfor forekomme højere ved en blodtryksmåling, end det reelt er. Man bør derfor forsøge at slappe godt af.
- Selv små aktiviteter får hos mange pulsen op. Gåturen fra lægens venteværelse til konsultationsrummet kan derfor også give et falskt forhøjet blodtryk. Derfor bør man altid sidde mindst 5 minutter i afslappet tilstand, inden målingen påbegyndes.
- Blodtrykket bør aldrig måles den første halve time efter fysisk aktivitet. Det er derfor en god idé at tage bilen eller bussen i stedet for cyklen, når turen går til lægen med en blodtryksmåling som formål. Alternativt kan man komme i god tid.
- Korslagte ben kan ændre blodtrykket kortvarigt, da denne stilling hos de fleste påvirker blodtilførslen til benene, hvilket har betydning for netop blodtrykket. Man bør således undgå at sidde med benene over kors de sidste 5 minutter op til blodtryksmålingen.
- Rygning påvirker blodtrykket og bør derfor undgås – som minimum de sidste 30 minutter op til målingen.
- Når man taler, stiger pulsen, ligesom blodtrykket også vil gøre det. Når man får målt sit blodtryk, skal man derfor undgå at tale imens.
- Manchetten skal størrelsesmæssigt passe til overarmen. Gør den ikke det, kan man enten risikere et forkert resultat eller at manchetten slipper, når trykket øges. Der findes flere forskellige størrelser på markedet og skulle manchetten på et blodtryksapparat til hjemmebrug ikke passe, kan der købes andre størrelser på apoteket eller online.
- Har man en blodtryksmåler derhjemme, bør det jævnligt tjekkes, at manchetten er intakt, ligesom apparatet bør kalibreres én gang årligt, så det måler korrekt. De fleste producenter tilbyder selv at gøre dette og angiver i brugsvejledningen, hvordan man rent praktisk bærer sig ad. Har man lånt blodtryksapparatet hos lægen, afleveres dette blot retur pågældende sted.
Forhøjet blodtryk
Det anslås, at 20% af befolkningen lider af forhøjet blodtryk[6]. Det svarer til omkring 1 million danskere, hvoraf det skønnes, at mindst 350.000 af disse ikke er klar over det.
Forhøjet blodtryk er en af de sygdomme, der årligt koster mange menneskeliv. I 2016 afgik godt 1500 ved døden efter en akut blodprop i hjertet[7]. Dødsfald der i øvrigt ofte sker uden at den afdøde eller de pårørende havde mistanke til, at der var noget galt.
Symptomer på forhøjet blodtryk
At have forhøjet blodtryk medfører sjældent symptomer. Hvis blodtrykket er meget højt, kan der dog opstå hovedpine, svimmelhed og kraftigt næseblod uden nogen logisk forklaring. Har tilstanden varet længe, kan der i forbindelse med fysisk anstrengelse opstå smerter i hjertet, fordi dette er nødt til at pumpe hårdere for at få blodet rundt i kroppen, når blodtrykket er højt.
Det mest almindelige er dog, at tilstanden forbliver uopdaget, indtil blodtrykket ved anden lejlighed måles ved lægen.
Risiko ved forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk øger risikoen for en lang række akutopståede, kritiske sygdomme[8].
Hjerneblødning: Når blodtrykket er højt, udsættes de små blodkar, i især hjernen, for en større belastning, end de nødvendigvis kan modstå. Hermed risikerer disse at briste, hvormed en hjerneblødning kan opstå.
Bristet kranspulsåre: Hjertets kranspulsåre kan også briste, når blodtrykket har været for højt i en længere periode. Både fordi blodkarrene er påvirkede og fordi hjertet generelt belastes ekstra meget, når det konsekvent skal slå hårdere på grund af et blodtryk, der er for højt.
Åreforkalkning: Det øgede tryk i blodårerne kan på sigt give mindre skader på indersiden af blodårernes vægge. Hermed opstår der mulighed for, at kalk og kolesterol kan lagre sig og medføre åreforkalkning – og dermed også åreforsnævring. På den måde får kroppens organer ikke ilt nok, og især hjertekrampe og blodpropper i hjertet opstår som følge af netop åreforkalkninger.
Blodpropper: Forkalkningen af blodårerne øger risikoen for blodpropper, fordi passagen i selve blodårerne indsnævres og bliver smallere, når indersiderne fyldes med kalk- og fedtaflejringer.
Hjertesvigt: Den hårde påvirkning af hjertet ved forhøjet blodtryk kan få hjertet til vokse uhensigtsmæssigt. Det skyldes, at hjertet er en muskel, hvis størrelse kan påvirkes af øget belastning. Ligesom man kender det fra styrketræning af kroppens andre muskler. I forlængelse af forstørret hjerte følger også ofte begyndende hjertesvigt.
Svigtende syn: Forhøjet blodtryk kan desuden påvirke synet, fordi de mikroskopiske blodkar i øjet risikerer at briste eller blive forkalkede på samme måde som kroppens øvrige blodårer.
Årsager til forhøjet blodtryk
Der er ikke altid en årsag til forhøjet blodtryk og mange får diagnosen på trods af sund kost og livsstil. Der er dog en overvægt af tilfælde af forhøjet blodtryk hos personer med en uhensigtsmæssig livsstil.[9] Derudover ved man, at risikoen stiger med alderen.
For højt blodtryk kan dog også være et symptom på en underliggende sygdom, som f.eks. nyresygdomme, diabetes eller stress – forbigående som kronisk.
Medicinsk behandling af forhøjet blodtryk
Hvis det forhøjede blodtryk skyldes en underliggende sygdom, vil denne forsøges behandlet, eventuelt i kombination med behandling af det forhøjede blodtryk selv.
Medicinsk behandling af forhøjet blodtryk vil desuden altid ske for at minimere risikoen for de kritiske følgesygdomme, et blodtryk i den høje ende kan medføre. Behandling igangsættes derfor sjældent for at lindre eventuelle gener som følge af lidelsen.
Behandlingen af forhøjet blodtryk består af blodtrykssænkende medicin i kombination med vejledning i en sundere livsstil, hvis dette er nødvendigt. For eksempel i form af hjælp til et rygestop eller et besøg hos en diætist, hvis man er overvægtig.
Der findes flere forskellige præparater indenfor blodtryksnedsættende medicin og behandlingen er i flere tilfælde nødvendig livet ud.
Det kan man selv gøre
Man ved, der findes forskellige livsstilsfaktorer, der kan øge risikoen for forhøjet blodtryk.
- Overvægt – jo højere BMI des større risiko
- Rygning
- For lidt motion
- For stort alkoholindtag
- For stort saltindtag
For at undgå for højt blodtryk – eller for at sænke blodtrykket, hvis man allerede er ramt – kan man derfor minimere de forskellige risikofaktorer én for én:
- Overvægtige bør tabe sig. Mange læger tilbyder hjælp til dette i form af vægttabsforløb eller diætistvejledning.
- Rygere bør stoppe helt med at ryge, uanset hvor stort tobaksforbruget er. Der findes ofte gratis rygestopkurser på landets apoteker eller i lægekonsultationerne.
- Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters fysisk aktivitet med forhøjet puls om dagen og denne anbefaling bør følges ved forhøjet blodtryk.
- Alkoholindtaget bør begrænses eller helt fjernes.
- Mængden af salt bør begrænses. Herunder bør man også være særligt opmærksom på indtaget af færdigvarer som kiks, chips og pålæg, der traditionelt er meget saltholdige.
Lavt blodtryk
Hos mange er et lavt blodtryk medfødt og tilstanden ses især hos yngre kvinder og meget tynde mennesker.
Der tales om for lavt blodtryk, når enten det systoliske blodtryk er under 100 eller det diastoliske blodtryk er under 60. Man kan således godt have lavt blodtryk, selvom det ene af de to tal ligger i normalområdet.
De fleste tilfælde af for lavt blodtryk er harmløse og blot et udtryk for en naturlig variation i befolkningen. Et lavt blodtryk kan dog også være tegn på underliggende sygdom i hjertet eller leveren, samt akut opståede skader som f.eks. indre eller ydre blødninger.
Dog alt sammen noget, der oftest også vil medføre andre symptomer eller generelt ubehag. Sygdomme bliver i øvrigt sjældent diagnosticeret med baggrund i et lavt blodtryk alene.
Symptomer på lavt blodtryk
Ofte er tilstanden helt uden symptomer.
Nogle oplever dog hovedpine, træthed og svimmelhed. Sidstnævnte især når de rejser sig hurtigt fra enten siddende eller liggende stilling. Få oplever desuden besvimelser i forbindelse hermed.
Svimmelhed og besvimelse i forbindelse med for lavt blodtryk skyldes, at det lave blodtryk pludselig falder yderligere i en kort periode.
Dette kaldes for et ortostatisk blodtryksfald og har den kortvarige konsekvens, at hjernen ikke får tilstrækkeligt med ilt. Dette vil resultere i en lige så kortvarig utilpashed, svimmelhed og måske en smule sløret syn.
Et ortostatisk blodtryksfald er ikke i sig selv farligt og tilstanden er oftest forbigående. Langt de fleste lærer desuden at leve med den ved at tænke over at rejse sig langsomt og ikke foretage pludselige bevægelser.
Risiko ved lavt blodtryk
Når blodtrykket er lavt, er det som udgangspunkt ikke farligt. Tværtimod antages det ligefrem at kunne nedsætte risikoen for blodpropper og visse hjertesygdomme.[10]
Skyldes det lave blodtryk en underliggende sygdom, vil det derfor også være risiciene herved, der i stedet skal tages i betragtning.
Derudover har især ældre en større andel af faldulykker på grund af den besvimelse og svimmelhed, et pludseligt fald i blodtrykket kan medføre. Dette kan resultere i hjernerystelser, brud på knogler og behandlingskrævende sår.
Årsager til for lavt blodtryk
Som det indledningsvist i dette afsnit blev angivet, er den primære årsag til for lavt blodtryk de naturlige forskelle, der findes fra person til person.
Det tal, der tages udgangspunkt i, når der tales om et normalt blodtryk – 120/80 – er fremkommet ved empiriske og medicinske undersøgelser.
Undersøgelserne er foretaget ved at måle blodtrykket på en lang række personer over en årrække, ud fra et statistisk grundlag. Herefter er et gennemsnit blevet beregnet, ligesom man har fundet frem til et normalspektrum.
Hver gang der beregnes et gennemsnit, vil der være forsøgspersoner, der trækker gennemsnittet op og nogen, der trækker gennemsnittet ned. Derfor er forekomsten af personer med et blodtryk, der er lavere end de generelle normalværdier, helt naturlig.
Underliggende sygdomme kan dog, som nævnt, også medføre et for lavt blodtryk og årsagerne skal i disse tilfælde findes i den pågældende sygdom.
Visse typer medicin kan endvidere også påvirke blodtrykket, så det bliver for lavt.
Medicinsk behandling af lavt blodtryk
De fleste har ingen gener af det lave blodtryk og behandling er i disse tilfælde derfor ikke nødvendig, da tilstanden som tidligere nævnt ikke er farlig.
Har man derimod gener af det for lave blodtryk, kan man i samarbejde med lægen vurdere, om behandling er mulig eller man blot er nødt til at tage sine forholdsregler.
- Skyldes det lave blodtryk sygdom, vil behandlingen tage udgangspunkt i denne.
- Får man medicin, der har for lavt blodtryk som kendt bivirkning, kan lægen justere doseringen eller ændre præparatet til et andet for at se, om blodtrykket efterfølgende bliver normalt.
- Som sidste udvej kan en behandling med binyrebarkhormon forsøges, selvom den langt fra er effektiv hos alle. Behandlingen kræver desuden nøje overvågning for ikke at risikere forhøjet blodtryk i stedet. Derfor anvendes derfor kun i særlige tilfælde, f.eks. hos personer hvor anfaldene af ortostatisk blodtryksfald er invaliderende for en normal hverdag.
Det kan man selv gøre
Hvis blodtrykket er for lavt, kan man selv foretage nogle livsstilsændringer, der kan være med til at hæve blodtrykket med det mål at ramme normalområdet.
- Fysisk træning har positiv indflydelse på blodtrykket, og ligesom ved forhøjet blodtryk kan et normal blodtryk opnås ved at træne og motionere regelmæssigt. Gerne i form af kardiotræning, hvor pulsen kommer op. Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters aktivitet med forhøjet puls dagligt.
- Et væskeindtag på mindst 2 liter postevand dagligt kan også hjælpe med til at opnå et normalt blodtryk.
- Er kosten generelt saltfattig, kan man indtage en smule mere salt, da dette er med til at sende blodtrykket opad. Det er også derfor man anbefaler personer med forhøjet blodtryk at undgå netop dette. Her skal man dog være opmærksom på, at saltet tilsættes den normale kost og således ikke i stedet indtages i form af ekstra fødevarer som salte snacks og lignende.
- Lakrids kan forhøje blodtrykket. Det skyldes stoffet glycyrrhizinsyre som, stærkt forenklet, hæmmer omdannelsen af kroppens naturlige stoffer, som normalt forhindrer, at blodtrykket stiger uhensigtsmæssigt. Det anbefales dog ikke at indtage lakrids i uhæmmede mængder og et ugentligt maksimalt indtag på 50-100 gram, fordelt jævnt over ugens dage, bør være rettesnoren.
Lindring af ortostatisk blodtryksfald
I forhold til anfald af ortostatisk blodtryksfald kan man sørge for at rejse sig langsomt fra stolen, sengen eller sofaen, og dermed forsøge at undgå anfaldet. Er anfaldet allerede indtruffet, eller kan man mærke det er på vej, gælder det om at få blodtrykket hurtigt op igen.
Det gøres ved at:
- Stoppe med det, man er i gang med, da dette sandsynligvis er årsagen til det pludselige fald i blodtrykket.
- Sætte eller lægge sig ned for at undgå falduheld, hvis man bliver skulle besvime.
- Drikke en halv liter vand, gerne afkølet.
Derudover bør man sørge for at informere eventuelle pårørende om, hvordan de skal reagere, hvis man besvimer i deres nærhed.
Hvis nogen besvimer, skal man:
- Lægge den besvimede fladt ned på ryggen.
- Holde øje med om åndedrættet er stabilt og pulsen er normal.
- Eventuelt hæve den besvimedes ben fra underlaget ved at lægge en pude under disse. Det får blodet til at løbe tilbage mod hjerte, lunger og hjerne.
Sker der ingen bedring i tilstanden indenfor 3-5 minutter, eller er åndedrættet eller pulsen uregelmæssigt eller hurtigt, skal der ringes 112.
Yderligere informationer omkring blodtryk
Man bør altid søge læge, hvis man er bekymret, i tvivl om noget eller føler sig utilpas. Mange alvorlige sygdomme kan forebygges, hvis de bliver behandlet i tide og et lægebesøg for meget er altid bedre, end et lægebesøg for lidt.
Du kan finde din praktiserende læges kontaktoplysninger på dit Sundhedskort eller via dette link https://www.sundhed.dk/borger/guides/find-behandler/?Informationskategori=Praktiserende%20l%C3%A6ge
Hvis din læge har lukket, du akut har fået det dårligt og ikke føler, lægekontakten kan vente til din egen læge åbner, skal du kontakte lægevagten. Nummeret til lægevagten i din region finder du her: http://www.laegevagten.dk/kontakt-laegevagten
Oplever du voldsomme brystsmerter, der trækker ud i armen, eller smertefuld trykken for brystet og åndenød, bør du altid ringe 112.
Kilder:
[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/apopleksi/apopleksi-blodprop-eller-bloedning-i-hjernen/
[2] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/koronarsygdom/myokardieinfarkt-en-oversigt/
[3] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/blodpropsygdom/blodprop-i-lungerne-lungeemboli/
[4] https://min.medicin.dk/Undersoegelser/SygdomsUndersoegelse/27
[5] http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)00972-8/fulltext
[6] https://www.apoteket.dk/sygdom/hjerte-og-kredsloeb/forhoejet-blodtryk
[7] https://hjerteforeningen.dk/alt-om-dit-hjerte/noegletal/
[8] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/hoejt-blodtryk-hypertension/hypertension-symptomer/
[9] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/hoejt-blodtryk-hypertension/hypertension-aarsager/
[10] http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/art5585549/Klarlund-Det-er-sundt-at-have-lavt-blodtryk
Original artikel: Lavt blodtryk – Hvad er farligt ved det?
[Den oprindelige artikel på Fitness-blog.dk om blodtryk er skrevet af den daværende redaktør, som netop havde fået konstateret for lavt blodtryk. Af hensyn til historikken, gengives artiklen nedenfor]
Jeg har ALT for lavt blodtryk. Idag var jeg til læge igen, så her kommer en lille historie fra det virkelige liv!
Forhistorie
Jeg var i uge 45 et smut hos min lokale læge, fordi jeg i længere tid havde haft problemer med svag hovedpine og træthed. Jeg havde aldrig selv tænkt over det som et problem, lægen skulle interessere sig for, men min mor fik mig lokket afsted.
Jeg fik fortalt min kære læge om problemet om han fik gang i nogle blodprøver plus en blodtryksmåling. Blodprøvene kunne jeg få svarene på 2 uger efter, når jeg var vendt hjem fra ferie, mens resultatet fra blodtryksmålingen blev leveret samme dag. Den viste at mit blodtryk var meget lavt, hvilket jeg troede var godt. Det virkede heller ikke som om lægen ville give mig anden opfattelse, så jeg kørte hjem igen og tænkte ikke mere over det.
Status
Idag var jeg så tilbage hos lægen for at få svaret fra min blodprøve. Alt var som det skulle være, hvilket jeg også stærkt havde regnet med.
MEN!
– Lægen målte igen idag mit blodtryk og idag kom der andre boller på suppen. Jeg havde et “umådeligt lavt blodtryk”. “Du bliver 110 år gammel, men jeg tror vi har fundet grunden til dine problemer”. Et for lavt blodtryk skulle efter sigende være skyld i let hovedpine i lange perioder, træthed og det at jeg bliver svimmel når jeg rejser mig fra siddende eller liggende position.
Så nu vil han tage 3 andre tests om en uge plus han fik en urinprøve frisk leveret idag! Så må vi se hvad de viser..
I mellemtiden skulle jeg spise en masse salt på min mad, det skulle åbenbart forhøje blodtrykket lidt.
Er der nogle af jer der “lider” af for lavt blodtryk, så smid hellere end gerne en kommentar.
PS. jeg kan desværre ikke informere jer om mit præcise blodtryk. Det fik jeg aldrig at vide :/
67 kommentarer til “Blodtryk – alt du skal vide om din blodtryksmåler og forhøjet eller lavt blodtryk”
Tine
Hej Lasse
Det er interessant at høre om en som har for lavt blodtryk i en tid hvor alle andre kæmper med det modsatte. Er sikker på at du får det klaret i en fart – du er jo både ung og sund og rask! :-)
Ud over salt, har jeg også hørt at salmiaklakrids forhøjer trykket. Det skulle være derfor at den slags slik er forbudt i de fleste lande.
God bedring og jeg abonnerer lige på kommentar RSSen så jeg kan se hvad enden på det hér bliver.
Kh Tine (som ikke aner om mit blodtryk er højt eller lavt – måske man skulle tjekke det..)
AH
Hej Lasse
Mener du virkelig dette her? : “Efter en god gang dødløft bliver jeg faktisk også ekstremt svimmel! Men det føles bare godt” – altså det er gpdt at føle sig svimmel og som om man falder ned eftet træning?
Lasse
Hej AH!
Ja, det jeg mener er at det føles godt at være blive godt svimmel ovenpå en hård omgang dødløft. Det er sikkert ikke særlig sundt fysisk, men psykisk er det bare en bekræftigelse på at det har været hårdt og godt! :) Troede det var meget normalt, men det er åbenbart pga. mit lave blodtryk..
Lasse
Lasse
Hej Tine!
Tak for støtten :D Jeg er også sikker på det ikke bliver noget alvorligt, men som du selv skriver så havde jeg aldrig overvejet at ens blodtryk faktisk kunne blive for lavt!
Det kunne være jeg skulle til at spise noget salmiaklakrids så ;)
God ide lige at abbonere på posten, der kommer i hvert fald en fortsættelse efter næste lægebesøg!
Lasse
kenneth
FØRST, tak for en fed side.
De fleste læger anbefalder faktisk fysisk træning, som kan regulere blodtrykket op til et mere normalt leje.
SÅ LASSE, MÅSKE DU IKKE TRÆNER HÅRDT NOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)
Øget saltindtag øger risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende.
Bindevævsmassage, bade med skiftevis koldt og varmt vand, kaffe, the og mousserende vin er godt og sådan kan man bliver ved.
Jeg har selv lært at leve med det.
Mvh. Kenneth
kenneth
“sådan kan man blive ved” – og det gør jeg så.
…. glemte lige hvidløg, chili, proteiner, jern og masser af vand :-)
Lasse
Hej Kenneth! Tak for det.. Fører du selv log?
Jeg har faktisk godt læst det med at fysisk træning skulle hjælpe, men hvor mange gange er det lige? :) Forestil dig hvor lavt mit blodtryk ville være hvis jeg slet ikke trænede?? :D
“Øget saltindtag øger risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende”
Er det virkelig rigtigt? Det er underligt min læge anbefaler mig det så :/
Men tak for rådene! Dem vil jeg da lige prøve.. Hvordan følger du med i dit blodtryks udvikling? Er du ofte ved lægen eller har du selv sådan et apparat til at måle det?
Lasse
Jens
Hej Kenneth. Du kan ganske roligt stole på din læge når han siger du skal sætte salt indtaget op. Som med alting = Alt med måde.
Du har også en væskebalance der skal harmonere med din saltbalance. Kort sagt kroppen er en stor kemisk process og hvis man tilføjer for meget af en substans, så sker der noget et andet sted (MEGET firkantet sagt) da du jo har et uregelmæssigt blodtryk har din læge anbefalet at forsøge at få det højere op, hvor salt kan være en medhjælper.
“Øget saltindtag øger risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende.”
Arh det vist ikke helt det der står:
“mineralokortikoider (binyrebarkhormon) og øget saltindtag, men denne behandling øger risikoen for forhøjet blodtryk (…)”
Binyrebarkhormon er nøglefaktoren her!
Men ellers er Kenneths råd superb.
Men man har også lov til at tænke selv at man ikke skal spise en teske salt eller drukne havregrynene i salt. Lidt ekstra på pastaen,æggemaden og salmiak lakrids. Hehe har en kollega der er super høj og tynd med samme problem. Hun æder saltlakrids (desværre har det så nogle andre bivirkninger når hun indtager for mange ;) ) Ellers er jeg sikker på det hele nok skal gå. Hvis du bor i en by med Hjerteforeningsbutik kan du få målt blodtrykket der, mener også apoteket har muligheden. Husk nu få oplyst talene. Det er altid godt at følge med. Men som du selv kan læse på dit link så er det nogle gange unge lyder af det “og vokser fra det”
Godt initiativ med bloggen og held og lykke med blodtrykket.
PS: Et normalt blodtryk ligger omkring 120/80 plus minus :)
Kenneth
Jens, du har helt ret.
Lasse, jeg får målt mit blodtrykt hos lægen hver 3 måned.
Mvh. Kenneth
Ps. Jeg har kørt dit træningsprogram 2 SPLIT i 4 uger plus brugt dine kostråd, med gode resultater. Morgen-vægten siger et kilo om ugen. Det er et “SUPER” program…
Lasse
Hej Jens!
Tak for en super kommentar.. Super med nogle gode råd og vil helst sikkert i gang med at måle mit blodtryk regelmæssigt! Så er det meget nemmere at se om det går den rigtige vej ;)
Lasse
Lasse
Til Kenneth:
Det er kanon du har gode resultater med mit program! Spred gerne rygtet ;)
Du burde overveje en log på vores forum http://forum.fitness-blog.dk – Så kan vi andre følge med i din træning og se om du gør noget forkert. På den måde optimeres din træning hele tiden!
Lasse
Anna
Øv… lider også selv af lavt blodtryk. Så kender bestemt godt det med hovedpine og svimmelhed. Jeg har lært at leve med det, men oplever at jeg skal passe på at blodprocenten ikke også dropper – så bliver det rigtig galt… her er ‘jerntilskud’ eller fødevarer med jern i gode: rødvin, røde bøffer etc :-) -… jeg klager ikke :-)
/Anna
Lasse
Hej Anna! tak for kommentaren.. Får du slet ingen piller eller noget af din læge? er det bare noget man skal lære at leve med og så måske formindske lidt med forskellige småting, som salt, rødvin osv? Glæder mig i hvert fald til at hører hvad han siger på torsdag ved lægen..
Lasse
Timi Ea
Hejsa Lasse
Anbefaler at spise nogle poletter hver dag – det hjælper på blodtrykket – har selv prøvet det!
Jeg er født med lavt blodtryk – for lavt – har altid lidt af svimmelhed og har fået mig nogle gavaldige skrammer i tidens løb og kørekort for 5 år ad gangen.
Selv ved motion på indendørs cykel og andre redskaber får jeg sjældent det systoliske tryk over 100.
Holdt med at ryge 12.02.2005 hvor jeg fik for højt blodtryk – virkelig – jeg spiste nok 60 poletter om dagen. Holdt med poletterne for 2 måneder siden og en uge efter fik jeg igen for lavt blodtryk og alle de gamle virkninger af dette – SÅ POLETTER VIRKER.
Hilsen Timi
Lasse
Hej Timi Ea!
Tak for rådet :)
Poletter? – Er det de der runde, flade lakridser? Er lige lidt i tvivl.
Lasse
kim
hej lasse
fedt at læse det her har selv lige forstå fastslået forlavt blodtryk,, såå det er en super hjælp til mig at læse det her….
Lasse
Hej Kim.
Godt du kan bruge indlægget :)
Det er sgu irriterende at rende rundt med, synes du ikke?
Lasse
Gitte Pind
Angående det lave blodtryk: Mit blodtryk er også lavt – har vistnok altid været lavt. I hvert fald har jeg ved begge mine graviditeter fået målt og konstateret lavt blodtryk. I perioder får jeg trang til meget salt og lakrids (evt. en kombination: saltlakrids) – det giver mig mere energi. Nu har jeg testet mig frem til – via kinesiologisk test – at cellesalt 5 og 9 styrker salt- og væskebalance. Det virker for mig. Samtidig forsvandt trangen til salt og lakrids. På meget varme dag kan det dog være fint at supplere med salt og lidt lakrids…
I øvrigt har jeg også haft held med at lægge en rosmaringren i en flaske hvidvin (lad drikken trække en eller flere dage, smagen minder om retsina) – og tage et lille glas til aftensmaden eller i løbet af dagen. Bryder man sig ikke om alkohol, kan man bare lave lidt te på en rosmarinkvist.
God fornøjelse og god bedring med det lave blodtryk.
Lasse
Hej Gitte!
Ja, vi må vidst konstaterer at salt/saltlakrids er vejen til mere energi, hvis man som os lider af lavt blodtryk.
Jeg kan også tydeligt mærke forskellen og det er jo heldigvis ikke særlig svært at få fat i saltlakrids, eller bare salt for den sags skyld :)
Tak for kommentaren!
Lasse
Keld
Jeg har en svigerinde hvis blodtryk er 95/50/60 – hun mener det er ok, men jeg siger det er sygeligt lavt. Har jeg ret eller hvad ? – mit eget er 135/70/47 ! Jeg syn`es godt i kunne nævne nogle måletal i jeres kommentarer, og husk jeres egne apparater måler næsten altid højere end lægens.
Mvh Keld.
Stine
Hey! fedt indlæg for os med lavt blodtryk!,jeg fik selv konstateret for lavt blodtryk kort efter, at jeg havde besvimet to gange indefor kort tid. Jeg har altid salte nødder liggende. Syntes også chili hjælper på svimmelheden, glæder mig til at der kommer nye oplæg..
Mvh. Stine
PS. går ned og køber salte stjerner nu ! mmmmH :)
Stine
Hej! Jeg har også lavt blodtryk men jeg har været til utallige undersøgelser, da det nok ikke er det eneste jeg fejler. Jeg bliver nemlig rigtig dårlig af fysisk anstrengelse så som cykling, rask gåtur og lign. Jeg kan lave yoga og lidt styrketræning, så det gør jeg. Har ikke fået afklaring på hvad jeg fejler. Når jeg får det skidt må jeg sidde stille i minst 1/2 time før det bliver bedre.
Ole Frank
Alle jer med for lavt tryk. Det undrer mig, at I ikke skirver, hvad målingerne af jeres blodtryk faktisk viser.
Det kunne være interessant.
Mit eget ligger på 170/100
Timi Ea
Mit gennemsnit er 97/68/64 og for at få det op, har jeg gennem 4-5 år spist (ikke for mange) poletter. Og det virker sku´…
Hilsen Timi Ea
Timi Ea
Ole Frank … Dit blodtryk er for HØJT …
Normalt siger man 140/90 – så skal man i behandling …
Stine
Hej! Kan ikke huske mit, men fik taget flere målinger over en periode og ved enkelte af dem var det høje tal lige under 100. Så mener jeg det andet lå på 50 -60 stykker.
Ole Frank
TimiEa
Alt for højt – tager en pille dagligt som ingen af jer andre vil tage.
Pia
Hej
Hvorfor har jeg lavt blodtryk? Jeg træner MEGET og føler mig sund og rask!
Nå blodtrykket er lavt vil det så sige at mit hjerte er dårligt til at pumpe blodet ud i kroppen? Og hvad med iltningen af musklerne?
Når man snakker puls er det vel bare hjerteslagene man kan se?
HJÆLP :D
Stine
Hej Pia! Min læge har sagt til mig at min svimmelhed tildels kan skyldes mit lave blodtryk og af det tror jeg at når jeg okser afsted på min cykel, så kan mit blodtryk ikke følge med, så jeg spekulerer i om mit hjerte ikke kan pumpe blod nok til hjernen?
Iben Kristiansen
Hei.. jeg var til læge i dag, fordi jeg ikke kunne få vejret og var virkelig svimmel. Han sagde at unge piger som mig let får for lavt blodtryk…
Lis Kaspersen
Vedr. lavt blodtryk. Har normalt forhøjet blodtryk, og får piller for det. Men jer løber også meget, når jeg løber langt falder mit blodtryk meget, 90/60 så bliver jeg nogen gange rigtig skidt. jeg er så begyndt ikke og tage piller når jeg skal løbe meget langt.
jeg er 65 år
Louise
Hejsa,
jeg lider af en ekstrem træthed, og kan stort set ikke gennemføre et møde eller en forelæsning uden jeg falder i søvn og bliver dårlig.
Er der nogen der ved om det kunne have noget med lavt blodtryk at gøre?
Lasse Kjær
Hej Louise.
Det kan skyldes mange ting, men bestemt også lavt blodtryk. Har du nogensinde fået det tjekket ved lægen?
Da jeg “led” af lavt blodtryk var jeg alvorligt træt allerede ved 12-13 tiden, på trods af at jeg sov 8-9 timer hver nat og spiste korrekt osv. Det skete også ofte at jeg faldt i søvn på de mest mærkelige tidspunkter, som f.eks. når jeg var på toilet i skolen eller på arbejdet :) Det er en meget sjov historie, men det er sgu belastende i længden.
Hvis du spiser sundt og sover nok, så vil jeg nok anbefale dig at få testet dit blodtryk.
Lasse
mette
hej
jeg er en unge pige der kenden til probemet lider selv af for lav blodtrykke også slemt at jeg få medcin for det den dag idag for at få det bare lidt op. men man skal lære at lev med det og spise efter det og spis mad med en del salt og husk at drikke en masse vand
Bts
Mit blodtryk kører modsat i perioder.(og oftest)
Når jeg er i hvile stiger det og arbejde falder det. Eksempel.: 3 målinger viste.
85/56 puls 77–91/60 puls 75 —87/59 puls 74 —Det var efter at jeg var gået stille runde og følt flimren for øjnene. Nu ville jeg provokerer blodtrykket og hoppede 5-6 gange på stedet Så faldt det til 68/48 puls 82.
For 14 dage siden, havde jeg en periode på ca. 14 dage hvor næsten alle målinger var over 140/90.
Jeg er gennem undersøgt.
M..v.h.Bts
Mona Madsen
Nu er det jo ikke i sig selv farligt at have lavt puls. I hvert fald ikke, hvis den lave puls skyldes motion. Ifølge http://www.sundhedslex.dk/lav-puls.htm skyldes bevirker lav puls, at der pumpes mindre blod ud i kroppen, hvilket belaster hjertemusklen mindre. Lav puls er godt, hvis det skyldes motion, men dårligt, hvis det skyldes smerter i brystkassen, træthed, svimmelhed osv. Så bør du tage til lægen
Tina
Lavt blodtryk
Nu har jeg to gange inden for en måned været i forbindelse med div. falck-folk og sygehuse pga. galdestensanfald. Har så ligeledes lige fået fjernet galdeblæreren. MEN….. Alle steder ser de undrende på een og spørger, om det er normalt, at jeg har så lavt et blodtryk? 56 var det på da jeg første gang rejste mig fra sengelejet efter operationen. Sjovt nok spurgte både falck og hjerteambulancen om det samme, da jeg havde det første anfald, men det ser ikke ud til, at nogen tager sig særligt af det. Men nu er jeg begyndt at undre mig. Jeg er ligeledes non-responder når det kommer til træning – og jeg HAR trænet meget – hvor min puls stort set aldrig kommer over 80. Hvad dælen er der galt? hænger det sammen med lavt blodtryk og lav puls? En ting er sikkert…. pas på kolesterol kære venner…. Det er noget af en djævel og galdesten og operationen her er værre end at føde…. så tag KOLESTEROL alvorligt….
knud
Lavt blodtryk er under 110/80. Alt derover indtil 140/90 er tilfredsstillende, medmindre andre komplikationer.
Man bør i tvivlstilfælde altid rådføre sig med sin læge og om nødvendigt gå i behandling. SELVBEHANDLING AF ENHVER ART må frarådes;- der er altfor mange eksempler på fejlbehandling, når folk “går forbi lægen”.
Glem alt om “heksedoktorer” og pas istedet godt på dig, mens du har dig, – BRUG DIN LÆGE.
hhansen
jeg har levet fint hele mit liv med lavt blodtryk -det burde kun være et luksus problem ..men skal og vil du ha det til at stige ..kan jeg anbefale at se feks x-faktor eller paradise hotel , så du kan hidse dig op over hvad vores licens går til af ligegyldigheder ..spisende spegepølsemadder med salt på med øl til . Min datter har osse lavt blodtryk ..det er dog ingen garanti for et langt liv – den ældste i min familie blev 51 –
Britta
Mit Bt.er også meget lavt. 70/50 ved arbejde Nogle gange 80/60. Har ingen gener af det, men både min Far og min søn på 7 år har meget lavt Bt. Jeg er selv 39 år.
iman
hej jeg har lav blodprocent og jeg er 13 år jeg spiser normal og drikker men når jeg rejser mig op nogen gange liver jeg svimmel er det farligt og når jeg mærker mit hjerte med min hånd banker den langsomt? ps jeg bruger vitaminer
Louise
Hej. Jeg er en pige på 19 år og synes det er dejligt med alle de historier og fakta om det hele. Målte selv lige mit blodtryk til 106/73 efter jeg havde stået op et stykke tid, da jeg blev svimmel og fik kold sved. Blev dog bedre da jeg lagde mig. Hvad kan mon få blodtrykket til at falde sådan? Det plejer normalt at ligge på 120/76. Så det dog kun den ene værdi der er faldet, rimelig?
Lis Bennick
Vil du fortælle mig, hvor ligger grænsen for for lavt blodtryk?
mit blodtryk er i øjeblikket 106/56 puls 66
min ven siger det er for lavt. jeg plejer at ligge på 120/70 og får målt det hver 3 måned hos min læge. Jeg får blodtrykspiller med vanddrivende i 100/25
Jeg har det udemærket er ikke svimmel eller fejler ikke noget, min alder er måske interessant 79år.
Belinda
Hej Louise (15. april 2010).
Det kan skyldes SÅ mange ting, at du bliver træt… F.eks. kan jeg næsten ikke holde mig vågen, hvis jeg tager en pille imod høfeber. Jeg havde også nogle år, hvor p-piller gjorde mig rigtigt træt. Selvfølgelig kan lavt blodtryk også give problemer i den retning, men min pointe er, at det kan være mange ting, man ikke lige giver skylden i første omgang.
Mvh.
Belinda.
Belinda
Hej Lis Bennick (8. juli 2012).
Nu er vi jo normale mennesker, der svarer, og altså ikke læger.
Når ens blodtryk er faldet i forhold til hvad der er normalt, kan det jo sagtens være, der ikke er noget unaturligt i det. Som du kan se på flere af indlæggene, er der mange årsager til at folk nogle gange har lavt blodtryk. Måske du har spist mindre salt eller saltlakrids end du plejer på det sidste? ;) Normalt siges der jo, at lavt blodtryk ikke er farligt, modsat forhøjet blodtryk, men når blodtrykket er faldet i forhold til, hvad der er normalt, og du samtidig har den alder, du har, ville jeg måske lige spørge lægen til råds. På http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/blodtryk/blodtryk/lavt-blodtryk-(hypotoni-hypotension)/ står der følgende: “Et lavt blodtryk defineres som et vedvarende systolisk blodtryk (den høje værdi) i hvile på omkring 100-110 mmHg.” Men som du kan se herinde, er der mange, der har et blodtryk på helt ned til f.eks. 70 – dér ville jeg nok begynde at blive bekymret. Men når dit ligger på 106, ville jeg ikke bekymre mig så meget, men selvfølgelig alligevel lige ringe til lægen og spørge om det er noget, du skal tage dig af.
Mvh.
Belinda
Malene
Hej alle
Skønt at sidde og læse alle indlæg, og at man kan nikke genkendende til mange af de ting der bliver skrevet.
Har selv været ved læge i dag og havde rekord lavt blodtryk 80/40 sidst var det 80/59.
Motion/træning har ingen påvirkning på mig, når det gælder det lave blodtryk.
Vil overveje et større indtag af salmiaklakrids…:) ikke det værste at skulle spise.
Mvh malene
Dagmar
Hej alle!
Min blodtryk er 64/45/60 hvad skal jeg gøre ?
mvh.Dagmar
Sandra
Jeg er 21 år gammel, og jeg har lige fået tjekket min blodtry for anden gang, og den er lidt lav.
Jeg er hverken svimmel eller føler mig træt, og har heller ikke hovedpine eller noget.
Men jeg synes at det er lidt bekymrende alligevel, for jeg troede ikke at man kunne få det som ung.
Er der evt. nogle af jer der også har det lidt lavt? hvorfor bliver det overhovedet lavt?
mvh
Sandra
Britta
Lavt Bt. er som udgangspunkt bedre end højt Bt. Man får ikke blodpropper osv. fordi at blodtrykket er lavt som når det er for højt.
Derimod kan det give ufarlige gener i hverdagen som beskrevet. Hovedpine, svimmelhed, dobbeltsyn osv.
Min far har lavt Bt
Jeg ofte ned til 60/50 lidt højere idag 80/60 end tidligere
Mine 2
drenge
80/60
80/55
Den yngste faldt om og fik stor flænge i hagen på skolen, så han harlært at sætte sig ned når han bliver svimmel. Han har dog meget hovedpine for tiden.
Vh. Britta
Hanne
Hej.
Har selv lavt blodtryk, lider dog ikke af svimmelhed men derimod bliver jeg til gengæld meget træt. Hvilket er rigtig irriterende fordi det lige pludselig kommer. Så måske man skulle prøv salmiak lakridser. :-)
heidi
hey allesammen.
jeg er hedder heidi og er 13 år.
jeg ville bare høre om i også får humor skift hele tiden. det er bare fordi hver dag (næsten) når jeg kommer hjem fra skole.
har jeg det vildt dårligt, eller vil bare ikke snakke med NOGEN, og hvis nogen snakker med mig bliver jeg vildt irriteret over det selvom det er sødt sagt
fx. har du haft en god dag, har du lært noget eller skal jeg lave noget mad til dig (for det meste er det min mor eller min søster nogen gange min far der siger det) jeg giver dem bare den kolde skulder eller det der arrhhh andsigt. jeg kan se at de bliver kede af det.
jeg hader mig selv for det. i starten var det kun lidt men nu er det bare værre. jeg græder lidt hver dag (og nej jeg er ikke et tudefjæs ) jeg har ingen kontrolover det længere.
det kan bare være fordi jeg er teenager, men det virker sådan lidt….
p.s. jeg har for lavt blodtyk håber i ved noget om det
:)
=}
Kristian Bradsted
Hej Heidi
Det kan være helt normalt at humøret skifter, særligt når man er i puberteten. Du skriver at du føler at du ingen kontrol har, men selvom det kan føles svært at styre, så er vores egne handlinger og følelser faktisk det eneste her i livet, som vi kan kontrollere. Det er derfor vigtigt at man selv forsøger at gøre noget ved ens eget humør i stedet for at vente på at lykken kommer.
Negativitet avler blot mere negativitet og det kan hurtigt blive en ond spiral, når man går og er sur og føler sig trist til mode. Hvis man forsøger at se det positive i sine omgivelser og i menneskerne omkring en, så vil det også smitte af og komme tilbage til en selv.
Det kan for eksempel være en god ide når man skal sove, at se tilbage på dagen og finde 3 positive ting ved dagen, i stedet for at ligge og bekymre sig ting, som man ikke kan gøre noget ved.
Jeg har lige skrevet en ny artikel omkring hvordan man kan løfte sit humør og forbedre hjernens funktioner. Det kan være at du kan finde lidt hjælp her:
https://fitness-blog.dk/mental-helbred-9190/
Naja
Hej alle sammen :)
Jeg skal prøve at fatte mig i korthed. For to år siden fik jeg en gastic bypass og er gået fra 130 til 76 kg (før jeg blev gravid). Hvilket jeg var meget glad for men jeg har så fået for lavt blodtryk. De viser sig hos mig som svimmelhed, krampeanfald, en gang har jeg oplevet hjerte stop og blev heldig vis genoplevet af en nabo. Jeg kan ikke gå mere end 2-3 km uden det bryder ud/frem. Og jeg starter med at se prikker, så kan jeg ikke styre mine ben og til sidst falder jeg om og mister bevidstheden. Det er nærmest muligt for at være uden opsyn, for der skal ikke meget husarbejde til jeg mister energien eller får et anfald. Jeg har opsøgt læge og en til flere siger at det er utroligt at jeg ikke er død endnu. Sidst jeg fik et anfald var igår,jeg er højgravid med min lille søn og havde termin i fredags. Jeg er blevet skannet for skader på hjernen men de har ikke fundet ud af noget, og jeg har også været til MR og MRG skanninger de viste heller ingen skade. jeg er også blevet undersøgt for epilepsi. så derfor bliver min barsel aflyst til sygemelding. Hvad kan jeg gør for at holde de anfald væk? Jeg savner at kunne gå på legeplads med min store søn og kunne klare alle de små ting som folk tager for givet, jeg er 27 år og det er bare for tidligt.
Kristian Bradsted
Hej Naja
Det er vigtigt at du via din læge kræver at en årsag til dit lave blodtryk bliver fundet.
Arveligt betinget lavt blodtryk kan man mig bekendt ikke gør så meget ved udover at leve og spise sundt, dyrke regelmæssigt motion og forsøge at tage hensyn til fx. ikke at rejse sig for hurtigt osv.
Men dine symptomer lyder for voldsomme til at det blot er arveligt betinget. Derfor bør du tage en snak med din læge og få iværksat nogle undersøgelser for at finde potentielle årsager til det lave blodtryk. Fx. vil en blodprøve kunne vise om du får nok jern og elektrolytter som natrium, calcium kalium og magnesium. Et mangel på et eller flere af disse mineraler kan medføre lavt blodtryk.
Uregelmæssigheder i hormoner, som er med til at regulere blodtrykket, vil du også kunne blive undersøgt for.
Så sørg for at gå til din læge og få iværksat i nogle undersøgelser, som kan finde årsagen.
Jenni
Hejsa!
Jeg lider også af for lavt blodtryk, samt hul i hjertet. Men hullet i hjertet behøver nødvendigvis ingen betydning have. Men mit lave blodtryk er noget jeg ofte får tjekket på hospitalet osv, da jeg går og besvimer forskellige steder. Det er især hvis jeg f.eks. har lavet intens træning. Jeg spiller håndbold, hvilket gør når jeg i en kamp spurter fra den ene ende af banen til den anden og stopper brat op, bliver jeg svimmel og til tider dejser jeg om. Nu har jeg lært når jeg begynder at få det skidt, at det someregel starter med noget hovedpine, svimmelhed, sorten for øjnene osv. Jeg ved nu også, at når jeg dyrker motion så går det ikke jeg bare kommer direkte op i en høj puls og så stopper så den falder hurtigt. Det er vigtigt jeg sænker pulsen langsomt, og at jeg ikke står stille i længere tid ad gangen. Som du nok selv ved, er det vigtigt med massere af drikke og husk at spis! Så snart jeg glemmer at spise en smule, dejser jeg om kort efter. Om det så er i en siddende stilling eller stående, kan min krop ikke klare det. Jeg finder det møg irriterende, da jeg faktisk har givet op på at spille håndbold da det generede mig i stor grad til alle kampene og træningerne. Jeg dog nu i fitness, hvor jeg styrketræner og som konditionstræning bruger jeg crosstraineren og cyklen. Dog kan jeg stadig ikke knokle for hårdt på konditionen, men gør det så meget jeg nu kan. Ellers ruller jeg, hvilket jeg nyder rigtig meget. Af en eller anden grund kan min krop godt håndtere cyklen og crosstraineren (i en vis grad) men jeg kan simpelthen ikke intens træning som løb. Mit har stået på siden jeg var 11-12 år. Men er først blevet værre efter jeg blevet lidt ældre. Jeg håber du finder ud af det!! her var min historie, hvis det er til nogen hjælp ;)
Eva
Hej …
Jeg har lige fået målt mit blod tryk og den øverste sagde kun 100 altså min systolic :). Og jeg viste min far det. Og den nederste sagde 66 altså min puls. Er det en lige nomalt når man er 18 år og aldrig decideret fejlet noget nogensinde. Ud over da jeg var 4 år så troede lægerne på hospitalet og mine forældre at jeg hade falsk strop hoste. Men ud over det har jeg ikke fejlet når MEGET alvorligt. Mvh en Søs ung rask pige på 18 år Eva C. Hansen
Kristian Bradsted
Hej Eva
Hvor og hvordan fik du målt dit blodtryk?
Et systolisk blodtryk på 100 er lavt. Du bør nok få målt dit blodtryk igen for at se om det fortsat er lavt. Hvis du på nogen måde er usikker på dit helbred, så bør du opsøge din læge.
Marianne
Mit blod tryk er vist også lav.. 90/63
may fahmi
hej alle
jeg har næsten altid lavt blodtryk, er det farligt???
jeg få ondt i hoved og bliver svimmel når jeg rejse mig .
jeg har ikke være hos lægen, da jeg tænker at de kan ikke lave noget.
Kristian Bradsted
Hej May
Jeg vil anbefale at du tager til lægen for at få bekræftet at du har lavt blodtryk. Ondt i hovedet og svimmelhed kan også skyldes andet et lav blodtryk.
Du kan læse mere om lavt blodtryk her (link)
Sofie
Hej alle.
Jeg er en pige på 18 år, og var til lægen i går hvor jeg fik målt mit blodtryk til 95, hvilket helt sikkert er i den lave ende.
Lægen sagde man ikke kunne gøre noget ved det, men jeg bliver hele tiden svimmel, og i morges skulle jeg løbe lidt efter min bus, hvilket resulterede i, at da jeg stoppede op, blev jeg SÅ svimmel at mit syn fuldstændig forsvandt og jeg var lige ved at besvime. Sådan har jeg aldrig haft det før! Derudover er jeg meget træt hver dag, og der skal ikke meget til at udmatte mig. Nogle der kender til samme problemer, og måske har nogle råd til, hvad man kan gøre? Og burde jeg kontakte lægen igen, for mine symptomer bliver kun værre og værre?
Mvh Sofie
Stine
Jeg vil opfordre alle til at gå til lægen hvis de har symptomer der hæmmer dem i deres hverdag. Jeg har selv lavt blodtryk og jeg har været ved lægen p.g.a. svimmelhed. Min læge sagde dengang at mit lave blodtryk kunne være en del af forklaringen, fordi at det kræver mere for min krop at få blodtrykket op når jeg er aktiv. Noget jeg synes der har hjulpet har været træning på en crosstrainer, hvor jeg i mit eget tempo har trænet mig op til at kunne få pulsen højere og højere op i længere tid, uden at blive dårlig. Nogle siger også at det hjælper at spise lakrids, hvilket man selvfølgelig ikke må overdrive med, da det ikke er sundt.
Lotte
Hej
Jeg har også altid haft lavt blodtryk ( 102/76 målt i dag ) og døjer også med svimmelhed hvis jeg rejser mig for hurtigt op eller anstrenger mig meget. Jeg føler mig ofte enormt træt og drænet for energi – kan det også skyldes mit lave blodtryk?
Til gengæld så har jeg en meget høj maxpuls ( over 200 ) på trods af at jeg er i god fysisk form og træner regelmæssigt. Løb min seneste halvmaraton for 6 måneder siden og selv da lå min almindelige træningspuls på mellem 180 og 190. Er der nogen som helst sammenhæng mellem lavt blodtryk og høj træningspuls? Min hvilepuls ligger på mellem 55 og 60.
Belaster jeg min krop/hjerte mere end andre med almindeligt blodtryk og træningspuls eller er det bare tilfældigt at det er sådan?
Kathrine
har først opdaget denne “tråd”. Jeg har i det seneste års tid haft problemer med st blive meget dårlig og besvimer, hvis jeg ikke kommer ned at ligge. På et tidspunkt tog jeg mit blodtryk under et sådant “anfald” – det var meget lavt! Laveste måling er 76/56 stigende til 82/61 ved 3 målinger.
Oda Gjørtz
Desværre har jeg også først set denne tråd nu! Jeg kan i den grad følge (forstå) dig, Kathrine.Jeg har ved flere lejligheder målt mit BT (når jeg har fået det så “godt”, at det var muligt). Laveste er målt til 76/58 – mange med systolisk under 100.
Jeg har heller ikke kunnet få en lægelig forklaring udover: “Det er da mærkeligt”
Liselotte Søderlund
Ved for lavt blodtryk 90/50 skal du spise mange små måltider og drikke masser af vand . Det kan hjælpe. Men for lavt blodtryk kan også skyldes en hjertesygdom el lungesygdom , så jeg vil da få det undersøgt hvis der også er andre symptomer
Her
Super spændende læsning, flere punkter jeg ikke viste på forhånd. Jeg var ikke klar over at for stort saltindtag kunne påvirke blodtrykket. Jeg har selv en del salt på maden, så det kunne da være man skulle skrue lidt ned for det.