Hovedartikel: Fiskeolie med omega-3

Fiskeolie, som indeholder omega-3 fedtsyrer, er et af det mest udbredte og omdiskuterede kosttilskud i Danmark. Der er mange påstande om fiskeolies effekter på vores sundhed – både positive og negative. Jeg vil i denne hovedartikel forklare hvad der er videnskabeligt belæg for, samt rådgive dig i hvad du burde kigge efter, når du er ude og købe fiskeolie. Der kan nemlig være stor forskel på de forskellige produkter.

I tabellen lige herunder kan du se informationer om de meste populære fiskeolie produkter på det danske markedet og sammenligne dem. Der ER forskel på de forskellige omega-3 produkter. Ikke kun i forhold til pris, men også i forhold til mængde af gavnlige fedtsyrer og kvalitetssikring. Du kan læse meget mere om hvad du bør tænke over, når du skal købe dit kosttilskud med omega-3, i denne artikel.

Ønsker du at gå mere i dybden med alt hvad der er værd at vide om fiskeolie og hvilke konsekvenser og effekter det har på vores sundhed, så kan du læse en stor gennemgang herunder – altsammen baseret på videnskabelig forskning.

Sammenligningstabel over danske fiskeolie produkter med omega-3

Produktnavn
Antal kapsler
EPA/DHA per kapsel
EPA+DHA mængde
IFOS certificeret
Pris per gram EPA+DHA
Pris ved forhandler
Myprotein Omega Balance
250 á 1000mg
360mg/240mg
60%
1,9 kr/gram
289 kr ved Myprotein.dk
Purepharma O3
120 á 900mg
417mg/167mg
65%
3,1 kr/gram
219 kr ved Helsebixen.dk
Nordic Naturals Omega-3
180 á 1000mg
330mg/220mg
55%
3,5 kr/gram
349 kr ved Helsehelse.dk
Pikasol Premium
200 á 1000mg
300mg/210mg
51%
2 kr/gram
199 kr ved Helsebixen.dk
Bodylab Omega 3
240 á 500mg
90mg/60mg
30%
1,6 kr/gram
59 kr ved Bodylab.dk
Eskimo 3
250 á 500mg
90mg/60mg
30%
6,4 kr/gram
239 kr ved Helsebixen.dk

 

Hvad er omega-3?

Fiskeolie består primært af omega-3 – eller det burde det i hvert fald. Det er desværre langt fra alle produkter, som har et særligt højt indhold af ren omega-3 i deres fiskeolie. Omega-3 er primært 2 forskellige fedtsyrer, nemlig Eicosapentaenoic Acid (EPA) og Docosahexaenoic Acid (DHA). Det er EPA og DHA, som har positive effekter på vores sundhed.

Omega-3 er det kosttilskud, som jeg grundlæggende vil anbefale alle at tage. Det er uanset om man er fysisk aktiv eller ej. Omega-3 har flere sundhedsfremmende effekter, som jeg vil komme ind på herunder. Men grunden til, at jeg anbefaler at indtage omega-3 som kosttilskud, skyldes at det er svært at spise nok fed fisk hver dag for at få dækket kroppens behov for omega-3 fedtsyrer. Det er derfor svært at få nok EPA og DHA gennem sin normale kost. Denne liste er en fortegnelse over diverse fiskearter og hvor meget EPA og DHA de indeholder per 100g.

Sundhedsfremmende effekter ved omega-3 indtag

Jeg vil i det følgende beskrive de positive effekter det har for vores sundhed at indtage omega-3. Jeg har valgt primært at skrive om de vigtigste indvirkninger, som omega-3 har på kroppen, samt om de, som der er størst videnskabeligt belæg for. Men der forskes jo hele tiden på området og der er blandt andet nogle enkelte studier, som peger i spændende retninger. Nogle af disse har jeg også valgt at tage med, selvom mere forskning kunne være rart for at understøtte resultaterne.

Kognitive forbedringer

Omega-3 har flere positive effekter på vores hjerne og resten af nervesystemets funktioner. Størstedelen af hjernen består af fedt, og der er derfor brug for disse essentielle fedtstoffer for at sikre optimal hjernefunktion. Forskning har påvist at et indtag af omega-3 har positive indvirkninger på depression, ADHD hos børn og folk med bipolar lidelse. Nogle enkelte studier har også vist at det kan forbedre hukommelsen, løfte humør, forebygge demens og kognitiv forfald, samt sænke angst og stress.

Anti-inflammatorisk

Forskningsresultaterne peger faktisk i flere forskellige retninger på dette punkt. Årsagen kan skyldes at der er flere forskellige måder at måle om noget har en anti-inflammatorisk effekt i kroppen. Overordnet set peger forskning stadig på at omega-3 virker anti-inflammatorisk. Omega-3 har blandt andet vist at nedregulere TNF-a, en af flere cytokiner, som er den del af vores immuneforsvar, og som er pro-inflammatorisk.

Blodtryk og kardiovaskulær sundhed

Omega-3 har vist sig at sænke blodtrykket hos personer med højt blodtryk. Derudover forbedrer de essentielle fedtsyrer blodkarenes endotelfunktion, som er et mål for kardiovaskulær sundhed. Blodkarenes evne til at udvide sig bliver simpelthen forbedret, hvilket kan mindske risikoen for at hjertekar sygdomme.

Kolesterol og fedt i blodet

Både EPA og DHA reducerer mængden af fedt (frie triglycerider) i blodet med gennemsnitlig 15 – 30%. Større reduktioner er dog set hos folk med generelt store mængder er frie triglycerider i blodet. Derudover her forskning påvist en mindre øgning af HDL (”det gode kolesterol”) og en mindre reduktion af LDL (”det dårlige kolesterol”) i blodet ved indtagelse af omega-3

Kan et indtag af omega-3 øge muskelmassen?

Umiddelbart vil mit svar være: Ja, indirekte kan det måske. Hvis man kigger på de mange positive effekter omega-3 har på vores helbred, så burde det i hvert fald pege i den retning. Generelt set kan man sige at, jo sundere en krop er, jo bedre er den til at udføre sine funktioner. Men der er faktisk en videnskabelig undersøgelse, som har undersøgt om EPA og DHA har en anabolsk (muskelfremmende) effekt, og svaret er faktisk ja! Undersøgelsen blev foretaget på raske unge og middelaldrende personer, og virker generelt velgennemført. Men hvad der dog springer mig i øjnene er mængden af omega-3, som forsøgspersonerne indtog per dag. Hele 4g af et klinisk omega-3 præparat kaldet Lovaza, som bruges bl.a. til forsøg. Dette svarer til et indtag af 1,860mg EPA og 1,500mg DHA på 1 dag. Ønsker man at indtage omega-3 i disse mængder, vil det være en god ide at få kigget på sit fiskeolie produkt og se hvor meget EPA og DHA det egentlig indeholder. Mange omega-3 tilskud indeholder overraskende lidt. (se videoen ovenover eller læse mere om dette herunder).

Det skal dog gøres klart at undersøgelsen er den eneste, som har fundet at omega-3 kan have en direkte anabolsk effekt. Der mangler flere forsøg, som kan understøtte disse resultater.

Men er fiskeolie ikke råddent?

Nej. For at være kort og præcis. I november 2012 sendte tv-programmet Kontant på DR en udsendelse, som satte spørgsmålstegn ved kvaliteten af kosttilskud med fiskeolie på det danske marked. Denne udsendelse har desværre gjort mange danskere påpasselige, når det kommer til indtagelse fiskeolie med omega-3. DTU Fødevareinstituttet har været ude og svarer på de spørgsmål, som bliver stillet i udsendelsen, og forklarer i denne artikel om hvilken kontrol og kvalitetstests, som fiskeolie bliver udsat for, hvis de skal have lov til at komme på det danske marked. Der er dermed intet at være bange for. Udover kontrollen, stillet af de danske myndigheder, så vælger nogle fiskeolie producenter at blive testet af en uafhængige 3. part. Her er Purepharmas O3 produktet et godt eksempel, da de bliver testet for renhed og friskhed ved det uafhængige laboratorium IFOS (International Fish Oil Standards). Her har det fået 5 stjerner.

Øger kosttilskud med omega-3 risikoen for at udvikle prostatakræft?

Fornyligt blev der i diverse medier rapporteret om en undersøgelse, som havde fundet ud af at omega-3 fedtsyrer gav mænd prostatakræft. Dette er ikke kun uheldigt, men også meget meget misvisende. Fordi det kan simpelthen ikke afgøres ud fra den undersøgelse. Der er nemlig flere ting, som er problematiske ved undersøgelsen. Jeg vil forsøge ikke at gøre dette for tungt og videnskabeligt, så jeg har herunder kort påpeget nogle problemstillinger ved undersøgelsen. Ønsker du at gå mere i dybden og læse om det rent naturvidenskablige, så kan du under kilderne finde 2 engelsksproget artikler, som skriver om dette mere uddybende.

1. Undersøgelsen var et observationsstudie, ikke et eksperimentelt studie, som skulle undersøge om E-vitamin og selen havde en effekt på prostatakræft. Efterfølgende har man så valgt at bruge data fra blodprøverne af deltagerne (som var prostatakræftpatienter) fra undersøgelsen for at undersøge en sammenhæng mellem fedtsyrer og prostatakræft, og sammenligne dem med en gruppe raske personer.

2. Ingen kosttilskud med omega-3 blev givet til deltagerne  i undersøgelsen!

3. Forsøgspersonernes fik taget én prøve for deres indhold af fedtstoffer i blodet. Der var ingen opfølgende prøver. Der blev altså taget blodprøver af nogle personer med prostatakræft. Prøverne viser dermed kun et her-og-nu billede af personer, som allerede har fået konstateret prostatakræft, og af en gruppe raske personer, som de har brugt til at sammenligne med.

4. Undersøgelsen fandt at personer med prostatakræft generelt havde et højere niveau at omega-3 i blodet.

Ud fra de ovenstående punkter, så får du hermed lidt at tænke over: Et indtag af omega-3 får mængden af fedt i blodet til at falde. Et lavt indtag af fedt gennem kosten har vist sig at få DHA i blodet til at stige. Tænk lige over det en gang… Det giver derfor ikke meget mening at sige at et indtag af fiskeolie giver øget risiko for prostatakræft på baggrund af et højt niveau af omega-3 i blodet.  Hvordan forskerne og medierne har kunne sprede et budskab om at kosttilskud med omega-3 øger risikoen for at udvikle prostatakræft på baggrund af denne undersøgelse er mig en komplet gåde. Særligt når der findes et hav af randomiserede og kontrollerede eksperimentelle studier, som med et overvældende flertal viser positive sundhedseffekter ved omega-3.

Der er forskel på omega-3 tilskud

Der findes efterhånden mange forskellige tilskud med fiskeolie og omega-3. Nogle koster 79 kr. i Netto og andre over 400 kr. i Helsemin eller lignende butikker. Nogle er kun med omega-3, mens andre er med omega-3-6-9. Jeg forklarer her hvad du bør går efter og hvad du bør undgå.

Først og fremmest bør du udelukkende gå efter tilskud, som kun indeholder omega-3 og ikke omega-3-6-9.

Hvis du ellers spiser normalt og varieret, så er der ingen grund til at indtage et tilskud af omega-6 og omega-9. Faktisk kan et ekstra indtag af omega-6 være usundt. Forholdet mellem indtagelse af omega-3 og omega-6, en såkaldt ratio, er faktisk en god indikator på vores sundhed på flere områder, som kardiovaskulær sundhed, kræft, inflammation og immuneforsvaret.

Jo større indtaget af omega-6 er i forhold til omega-3, jo større er risikoen for sundhedsmæssige problemer indenfor de førnævnte områder. Omvendt ser man den modsatte effekt, hvis indtaget af omega-3 overgår indtaget af omega-6.

Når du skal købe et fiskeolie produkt, så bør du kigge på varedeklarationen og kigge efter mængden af EPA og DHA i det pågældende produkt.

Mængden af disse to fedtsyrer bør være så højt som muligt. Desværre indeholder mange tilskud kun 30 – 45 % EPA og DHA – tilsammen vel at bemærke! Resten kan være andre fedtstoffer, som olie fra soya (soyalecithin). Det hænger ofte sammen med prisen, men ikke altid! Så selvom prisen på produktet er lavt, så skal du indtage flere kapsler for at få den rette mængde omega-3, og så bliver glasset med kapsler jo hurtigere tømt. Og hvem har lyst til at indtage over 12 kapsler om dagen og få en masse ubrugelige fedtstoffer ind samtidig?

Jeg har afprøvet og kigget på varedeklarationerne på adskillige fiskeolie og omega-3 produkter. Det bedste produkt, som jeg har prøvet, er O3 fra Purepharma. Det har det højeste indhold af EPA og DHA og det har samtidig en lav pris, særligt i forhold til indholdet ren omega-3. Herunder kan du se en tabel, som sammenligner nogle af de mest populære omega-3 produkter på markedet:

Produktnavn
Antal kapsler
EPA/DHA per kapsel
EPA+DHA mængde
IFOS certificeret
Pris per gram EPA+DHA
Pris ved forhandler
Purepharma O3
120 á 900mg
417mg/167mg
65%
3,4 kr/gram
239 kr ved LinusPro.dk
Nordic Naturals Omega-3
180 á 1000mg
330mg/220mg
55%
3,5 kr/gram
349 kr ved Helsehelse.dk
Pikasol Premium
200 á 1000mg
300mg/210mg
51%
2 kr/gram
199 kr ved Helsebixen.dk
Bodylab Omega 3
240 á 500mg
90mg/60mg
30%
0,6 kr/gram
59 kr ved Bodylab.dk
Eskimo 3
250 á 500mg
90mg/60mg
30%
6,4 kr/gram
239 kr ved Helsebixen.dk

Kilder:

Supplement-Goals Reference guide – examine.com

http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2005/report/html/table_g2_adda2.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21501117

http://www.food.dtu.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/Nyhed?id={57183CE7-A804-46D6-AFEF-D7FA7715A040}

http://examine.com/blog/fish-oil-and-your-prostate/

http://www.huffingtonpost.com/dr-jonny-bowden/fish-oil-prostate-cancer_b_3601906.html?utm_hp_ref=tw

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909