Jens Lund skriver i denne artikel om hvordan indtag af alkohol påvirker din træning og sundhed. Der bliver gået i dybden med
emnet og du vil, efter at have læst denne artikel, have et rigtig godt indtryk af hvad alkohol gør ved din krop, både ift. din træning, men også ift. din generelle sundhed. Jeg lærte rigtig meget af at læse artiklen, og det tror jeg også du vil.
Vil du vide lidt mere om hvad alkohol gør ved din krop, inden julebryggen udkommer i morgen? Så læs med videre..
Alkohol: Hvordan påvirker det din træning og sundhed?
Alkohol, som er blevet drukket og nydt langt tilbage i tiden, og som vi i dag er storforbrugere af her i Danmark, er temaet for denne artikel. Vi skal i artiklen se nærmere på, hvordan alkohol påvirker træningen, præstationsevnen, kroppens funktioner samt hvilken rolle indtagelse af alkohol spiller for vores sundhed.
Vi har alle læst avisoverskrifter om, hvordan den danske ungdom drikker sig fra sans og samling alt for ofte og om at alkohol i moderate mængder er sundt for hjerte og kredsløb, men hvordan ser det egentligt ud?
Man mener, at ca. 500.000 danskere drikker for meget, og i gennemsnit bliver der solgt 11,4 liter ren alkohol pr. person over 14 år her i landet. Det er langt fra alle der drikker lige meget, idet det især er de unge mellem 16 og 24 år og de midaldrende mellem 45 og 66 år som har et højt forbrug (1).
Mænd og kvinder anbefales maksimalt at drikke hhv. 21 og 14 ugentlige genstande, mens børn og unge frarådes at indtage alkohol. Og vil man minimere sin risiko for sygdom som følge af alkoholindtagelse bør man, som mand, ikke drikke mere end 14 ugentlige genstande, mens man, som kvinde ikke bør drikke mere end 7 genstande om ugen. Sådan lyder den nye lavrisikogrænse nemlig, som Sundhedsstyrelsen for nylig har offentliggjort. Dertil kommer, at det er markant mere usundt at have hele sit alkoholindtag placeret på få dage f.eks. fredag/lørdag (kaldet binge-drinking), end at sprede det ud over alle ugens dage (1).
Kroppens omsætning af alkohol
Ethanol er et lille molekyle som både er opløseligt i fedt og vand, hvorfor det hurtigt optages i kroppen efter indtagelse, og derefter jævnt fordeler sig i hele kroppens væskefase. Størstedelen af ethanolen bliver i leveren omsat af enzymer til stoffet acetat som derefter kan indgå i kroppens energistofskifte og dannelse af brugbar energi (ATP). Inden ethanol omdannes til acetat, bliver det dog omdannet til acetaldehyd som er giftigt og giver de ubehagelige tømmermænd.
Det er en myte, at fysisk aktivitet øger omsætningen af alkohol i kroppen. Man får altså ikke hurtigere en lavere promille af at løbe en rask tur i forhold til at blive hjemme i sofaen. Dette skyldes, at nedbrydningen af alkohol i leveren foregår med en konstant hastighed på
ca. 0,1 g pr. kg kropsvægt pr. time (2).
Alkohol og træning
Lad os først slå fast, at alkohol ikke forbedrer præstationsevnen (3), men derimod ser ud til at nedsætte den (4). Nogle videnskabelige forsøg har vist, at alkohol påvirker præstationsevnen, mens andre forsøg har vist det modsatte. Man har påvist, at indtagelse af alkohol (0,5 ml pr. kg. kropsvægt) inden en 60 minutters enkelstart på cykel, sænker præstationsevnen og samme resultater har man set i forsøg i forbindelse med løb (4).
De fysiologiske effekter af alkohol:
Som vi så ovenfor, nedbrydes alkohol først til acetaldehyd og derefter til acetat, og man ved, at disse stoffer som dannes under nedbrydningen af alkohol påvirker mange af kroppens organsystemer enten direkte eller indirekte.
Lad os se nærmere på, hvordan alkohol påvirker kroppens fysiologi. Nogle af de nedenstående studier er udført på rotter, og det er vigtigt at understrege, at resultaterne fra disse forsøg ikke automatisk kan overføres til mennesker.
– Alkohol nedsætter musklernes forbrug af glukose og aminosyrer under fysisk arbejde, hvilket hæmmer energiforsyningen (5).
– Der er en sammenhæng mellem kronisk alkoholindtagelse og nedsat tværsnitsareal af muskelfibrene, og man har i rotter vist, at alkohol reducerer muskelmassen (5, 10).
– Forsøg på rotter har vist, at alkohol hæmmer kapillariseringen (antallet af små blodkar) omkring musklerne, hvilket forringer kroppens evne til at levere ilt og næringsstoffer til musklerne (5, 10).
– Akut alkoholindtagelse hæmmer kroppens temperaturregulering samt leverens frigivelse af glukose under arbejde og mindsker derudover udholdenheden under høj-intenst fysisk arbejde (4).
– Der er også en stærk sammenhæng mellem alkoholindtag og udviklingen af skader under fysisk aktivitet (5, 11).
– Akut indtagelse af alkohol påvirker i høj grad vores psykomotoriske evner. Balance, reaktionstid og koordination forringes, hvilket de fleste har oplevet på egen krop. De fleste ved også, at alkohol er et glimrende middel til at hæmme nervøsitet og nedsætte følelsen af smerte (4).
– Alkohol reducerer kroppens testosteron-niveau. I et forsøg indtog 8 mænd alkohol svarende til 1,75 g pr. kg. kropsvægt. For en mand på 80 kg svarer dette til 12 – 14 genstande. Derefter tog man blodprøver for at måle koncentrationen af testosteron, og man fandt ud af, at testosteron-niveauet i kroppen var nedsat i hele 24 timer efter indtagelsen af alkohol, og at niveauet nåede et minimum efter 12 timer (6).
– Akut alkoholindtagelse har en minimal indflydelse på det maksimale iltoptagelse – VO2max (7).
– Alle ved, at man ikke yder optimalt når man har tømmermænd, og videnskabeligt har man vist at tømmermænd reducerer præstationsevnen med 11,4 % (11).
Den anerkendte amerikanske institution American College of Sports Medicine anbefaler idrætsudøvere at holde sig fra alkohol før intensiv træning og konkurrence, og vil man ikke droppe alkoholen helt, bør man undgå at drikke store mængder i 48 timer op til vigtig konkurrence eller træning (7).
Alkohol og vægttræning
Vi har set hvordan indtagelse af alkohol inden fysisk aktivitet påvirker præstationsevnen i løb og cykling, men hvilke rolle spiller alkohol for vægt- og styrketræning?
Noget tyder på, at der desværre ikke er lavet specielt meget forskning på dette område, og det eneste jeg har kunnet finde, er forsøg som har undersøgt, hvorvidt alkohol forværrer det fald i muskelstyrke som sker efter intens excentrisk muskelarbejde.
I et forsøg blev 11 unge mænd sat til at lave hårdt og udmattende excentrisk benarbejde. Dette blev efterfulgt af indtagelse af enten vodka og appelsinjuice eller appelsinjuice alene, og de efterfølgende tre morgener mødte forsøgspersoner op godt og grundigt ømme for at få testet deres styrke og få den sammenlignet med, hvad den var før udførelsen af det udmattende excentriske arbejde. Man fandt, at indtagelse af alkohol efter det udmattende arbejde nedsatte præstationsevnen yderligere under styrkeøvelserne sammenlignet med indtagelsen af appelsinjuice uden vodka (8). Samme resultater fik man også i et andet og nærmest identisk studie udført af de samme forskere (12).
I disse to studier indtog forsøgspersonerne alkohol svarende til 0,8 – 1,0 g pr. kg. kropsvægt, hvilket for en person på 80 kg svarer til 6 genstande.
Samme type forsøg er blevet udført, hvor forsøgspersonerne indtog en mindre mængde alkohol inden træning (0,5 g pr. kg. kropsvægt) svarende til 3-4 genstande for en person på 80 kg. I dette forsøg havde alkoholindtagelsen ikke nogen effekt på styrken de efterfølgende dage (13).
I et fjerde og lignende studie på 10 kvinder undersøgte man bl.a. hvilken effekt indtagelse af alkohol lige inden træning havde på muskelstyrke og -ømhed efter styrketræning, sammenlignet med indtagelse af en ikke-alkoholisk drik. Resultatet viste, at der ikke gjorde nogen forskel, om man drak alkohol eller ikke-alkohol (9).
Det kan diskuteres om disse resultater kan overføres direkte til den almindelige styrketræning som de fleste laver, idet flere faktorer ikke er sammenlignelige med virkeligheden. F.eks. bestod det hårde og udmattende excentriske arbejde af 3 sæts benarbejde med 100 maksimale gentagelser – noget de færreste udfører som en del af deres normale træning. Men studierne antyder selvfølgelig at indtagelse af alkohol efter træningen ikke er optimalt.
Er tung druk skadeligt?
Et massivt og langvarigt alkoholmisbrug kan medføre fedtlever, som er en tilstand der ses hos 80 % af alle alkoholikere, og ophobningen af fedt i leveren skyldes bl.a. at alkohol hæmmer fedtforbrændingen (2).
Indtagelse af store mængder alkohol vil medføre, at tilsvarende store doser af det giftige acetaldehyd ophobes i leveren. Acetaldehyd kan sammenlignes med en terrorist der angriber, dræber og forvolder store skader på dens omgivelser. På samme måde kan acetaldehyd ødelægge vigtige dele inde i cellerne og dermed gøre disse celledele fremmede for immunsystemets skraldemænd. Dette kan i sidste ende føre til inflammation.
Et for kraftigt alkoholindtag påvirker også væskebalancen og optagelsen af næringsstoffer, herunder flere vitaminer. Indtagelse af alkohol får desuden blodkarrene til at udvide sig, hvilket kan have fatale konsekvenser, hvis man uden overtøj trasker spritstiv hjem fra en våd julefrokost. Udvidelsen af blodkarrene medfører nemlig et øget varmetab i kulden.
Er det sundt at drikke moderat?
Tja, når det gælder forebyggelse af hjerte-karsygdomme og type II diabetes så sandsynligvis ja. Men når det gælder kræft er svaret klart nej. Det skal dog understreges, at den positive effekt af et par daglige genstande på type II diabetes og hjerte-karsygdomme især er gældende midaldrende over 45 år, og at et moderat alkoholforbrug øger dødeligheden for personer under 45 år,.
Man taler også om den J-formede kurve som fortæller os, at man lever længere, hvis man drikker 1-2 genstande dagligt, i forhold til helt at holde sig fra alkohol. Igen er det næppe noget man skal bide mærke i som ung.
Noget tyder på, at alkohol har en appetitfremmende effekt og dermed kan medføre, at man spiser mere end hvad godt er, og oveni dette kommer jo det relativt høje energiindhold i alkohol (7 kcal pr. gram). Dog har forskerne ikke fundet nogen entydig sammenhæng mellem indtagelse af alkohol og udviklingen af overvægt (1).
Mht. til kræft så er det godt bevist, at indtagelse af alkohol, også selv i moderate mængder, øger risikoen for især bryst og tyktarmskræft (1).
Konklusion
Vi har i artiklen set, hvordan alkohol nedbrydes samt hvordan alkoholindtagelse i høj grad påvirker kroppens normale fysiologi.
Ønsker du at opbygge muskelmasse, er det klart, at alkohol ikke ligefrem er din ven. Store doser alkohol sænker kroppens testosteron-niveau markant i op til 24 timer, hvilket kan have en enorm negativ effekt på dit træningsudbytte. Derudover har alkohol efter træning næppe positive effekter på styrken. Dertil kommer at alkohol hæmmer fedtforbrændingen og at tømmermandstræning langt fra giver det maksimale udbytte.
For midaldrende personer over 45 år forebygger et moderat indtag af alkohol sandsynligvis hjerte-karsygdomme og type II diabetes, mens al indtagelse af alkohol øger risikoen for bryst- og tyktarmskræft.
Derfor vil det oplagte råd dog være, at man bør minimere sit alkoholindtag så meget som muligt både for træningen og sundhedens skyld. Dog er alkohol en så indgroet del af vores kultur og for mange vil det sandsynligvis have uheldige sociale konsekvenser helt at droppe fester og alkohol.
Vil du læse flere artikler skrevet af Jens Lund, så kan du klikke dig ind på hans egen blog, lige her.
Litteratur
(1) Motions- og ernæringsrådet: Alkohol og livsstilssygdomme, 2007.
(2) Lieberman & Marks: Mark’s basic medical biochemistry, 3. udgave, Lippincott Williams and Wilkins, 2009.
(3) Wilmore, Kennedy & Costill: Physiology of Sport and Exercise, 4. udgave, Human kinetics, 2008.
(4) Suter & Schutz: The effect of exercise, alcohol, or both combined on health and physical performance, Int J Obes(Lond), 2008 Dec;32 Suppl 6S:48 – 52.
(5) El-Sayed et al: Interaction between alcohol and exercise: Physiological and haematological implications, Sports Med 2005; 35(3): 257 – 269.
(6) Välimäki et al: Sex hormones and adrenocortical steroids in men acutely intoxicated with ethanol, Alcohol, 1984 Jan-Feb;1(1):89-93.
(7) ACSM: American College of Sports Medicine Position Statement on The Use of Alcohol in Sports, 1982.
(8) Barnes et al: Acute alcohol consumption aggravates the decline in muscle performance following strenuous eccentric exercise, J Sci Med Sport, 2010 Jan;13(1):189-93.
(9) Clarkson & Reichsman: The effect of ethanol on exercise-induced muscle damage, J Stud Alcohol, 1990;51:19-23.
(10) Vila et al: Effect of chronic ethanol ingestion and exercise training on skeletal muscle in rat, Drug Alcohol Depend, 2001 Sep 1,64(1):27-33.
(11) O’brien & Lyons: Alcohol and the athlete, Sports Med, 2000 Maj;29(5):295-300.
(12) Barnes et al: Post-exercise alcohol ingestion exacerbates eccentric-exercise induced losses in performance, Eur J Appl Physiol, 2010 Mar;108(5):1009-14.
(13) Barnes et al: A low dose alcohol does not impact skeletal muscle performance after exercise-induced muscle damage, Eur J Appl Physiol, 2010 Sep 28.
Artiklen er skrevet af: Navn: Jens Lund– Uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed– Stud.scient i Biokemi på Københavns Universitet– Blogger videnskabeligt om kost, sundhed og kroppens biologi på Sund Science |
37 kommentarer til “Alkohol – Træning og Sundhed?”
Lasse Kjær
Super god og lærerig artikel Jens. Det får helt klart tankerne igang om hvorvidt man burde skære ned på sit alkohold-indtag. Eller i hvert fald moderere det en smule (:
Lasse
Andreas Boye
Rigtig god artikel! Spændende læsning som sætter ord de tanker omkring alkohol og træning, som jeg selv gik og havde.
Det er i hvert fald blevet lettere at lade alkoholen stå, efter at have læst denne artikel.
jakob
super godt.
dog må jeg erklære mig direkte uenig i fakta du kommer med.
her henviser ejg til professor rastlavin samlede værker omkring alkohol og motion.
men ellers godt skrevet uden tastefejl osv.
Jens Lund
Tak skal I have.
Jakob: Vil du ikke være bare en anelse mere specifik? Hvad er det præcist du er uenig i? Og hvem er denne professor og hvad hedder det værk?
Kathrine88
Endelig en ordentligt artikel om alkohol og træning. Avanceret men til at forstå for de fleste. Godt arbejde Jens og Lasse…
Andreas
Hvem er denne rastlavin? Google fandt intet.
Jens Lund
Kathrine: Tak skal du have:)
I skal være velkomne til at stille spørgsmål, hvis noget i artiklen er svært at forstå eller direkte uforståeligt..
jakob
Rastlavin’s article “The use of prior linguistic knowledge in the early stages of L3 acquisition” has been published in the International Review of Applied Linguistics in Language Teaching, Vol. 48, Issue 2/3, p. 159-183. Many AUP students may recognize themselves in the descriptions of multilinguals. The article can be accessed through the library database Communications and Mass Media Complete (EBSCO). Professor Rast also gave a talk at the 21st annual European Second Language Association Conference in Reggio Emilia, Italy in September. Her talk, co-authored with colleagues Marzena Watorek and Heather Hilton of the Université Paris 8, was entitled “Initial processing of morphological marking in second language acquisition.”
Jeppe
Hej Jens.
Jeg vil gerne have et godt resultat ud af min træning, men jeg vil helst heller ikke undvære alkohol fuldstændig. Hvis jeg gerne vil drikke igennem 2 gange månedligt, og jeg gør det fredage hvor jeg ikke træner, og træner derfor heller ikke dagen efter med tømmermænd. Er det så muligt at det ikke kommer til at have den store påvirkning??
Og så hvad med mad efter en aften med masse alkohol? kan jeg spise noget som gør den negative effekt mindre?
Jens Lund
Hej Jeppe.
Det lyder som en fin måde at gøre det på ja.
Mht. mad dagen derpå, så kender jeg ikke til noget som mindsker de negative effekter af alkohol. Ang. tømmermænd så har Jerk Langer skrevet en god artikel
http://www.jerk.dk/toemmermaend.htm
Mathias Hvid
Jeg synes, at når man er ung og vild. Så skal man også have lov til at slå sig lidt løs en gang i mellem.. Men jeg er fuldstændig enig, med hensyn til at man skal holde det på et moderat niveau.. Jeg kører efter princippet 2 gange om måneden.. Så kan man kan selv planægge hvornår det skal blive en ordentlig brandert osv.. Men skide god artikel. Jeg kan virkelig bruge den til noget :).. Keep up the good work!..
Jens Lund
Dejligt at høre, at artiklen er brugbar:)
Lundique
Fin artikel og opsigtvækkende artikel.
Jeg savner dog en mere udførlig og dybdegående forklaring af alkohols nedbrydning. Derudover kunne man med fordel smide stofferne strukturformler ind (acetat, acetaldehyd og ethanol), men der skal selvfølgelig gøres op om hvilket niveau man ønsker artiklen på.
Hvad synes du om Lieberman & Marks: Mark’s basic medical biochemistry, 3. udgave, Lippincott Williams and Wilkins, 2009?
Jens Lund
For de fleste læsere tror jeg næppe det er nogen fordel at artiklen bliver en lektion i biokemi. Ønsker man en dyberegående indsigt kan man læse videre ud fra litteraturlisten, og jeg vil da også gerne uddybe noget, hvis nogen ønsker det. Men læser du ikke noget medicin og teknologi;)
Lieberman og Marks er faktisk rigtig god synes jeg. Den overskueligt opbygget med et lille fint resume/indledning inden hvert kapitel som giver et godt overblik. Jeg har dog ikke læst så meget efter den, da jeg havde biokemi efter Stryers.
Lundique
Jo, jeg læser industriel medicin, og jeg ved godt hvordan alkohol nedbrydes, dog savner jeg bare en mere dybdegående forklaring. Du har ret i, at der er flere, som ikke vil forstå så meget, men der er også folk der vil synes det er interessant, og dermed lærer noget nyt.
Folkene på mit studie, der havde købt Marks’ var meget utilfredse med den, så jeg valgte at købe en biokemi-bog på dansk i stedet, det er en FADL har udgivet til medicinuddannelserne netop i går.
Jens Lund
Selvfølgelig. Man kunne evt. lave ekstra-afsnit som var mere dybdegående.
Ok. Jeg har som sagt ikke læst mere end et par få kapitler i den, men de har været fine synes jeg.
Hvad synes du om den nye danske? Den der tidligere har været på dansk, synes jeg hvertfald ikke har været lettere forstålig end de engelske.
Jeg har svært ved at forestille mig at en lærebog i biokemi på dansk nogensinde kommer op på niveau med f.eks. Stryers Biochemistry eller Lehningers Principles of Biochemistry som jeg ved bruges på meget på det NAT KU.
Michael
Meget god artikel. Men måske kunne man uddybe, hvorfor det skulle være sundt at drikke 1-2 genstande om dagen?
Personligt har jeg valgt at droppe alkohol helt, og hvis jeg endelig drikker, så bliver det højest 1-3 genstande 1 gang om måneden. Jeg kan sagtens have det sjovt, uden at drikke.
Jens Lund
I motions- og ernæringsrådets rapport kan man læse, at den gunstige effekt af alkohol sandsynligvis skyldes flere ting. Hovedfaktoren mens dog at være den øgning af HDL-kolesterol (de partikler der flyder rundt i blodet og som samler overskydende kolesterol op fra blodårene og fører det tilbage til leveren) alkoholen medfører.
Men husk på, at langt størstedelen af de videnskabelige forsøg er lavet på personer over 45-50 år.
Michael
Okay, tak for svaret.
Tror bare stadig, at jeg holder mig fra det så. Det skader vel ikke, hvis man tænker på leveren og hjernen.
Fitness Mads
God artikel.
Jeg hører tit om folk der tager på når de har drukket, da de spiser usundt mad dagen derpå – det problem har jeg slet ikke, da jeg har det lige omvendt. Jeg kan slet ikke spise når jeg er ramt af tømmermænd og det fortsætter tit til anden dagen, så min krop bliver meget hårdt ramt når jeg har drukket alkohol :/
jakob
Hej fitness mads.. ang. mad dagen derpå, vil jeg anbefale: 4-5 bananer godt most ud i sen skål tilsæt 3 rå æg, derpå lidt vanilie(for smagens skyld)og derpå lidt maxim 90% protein(skal være maxim) du rører det sammen og smager det til med sukker…
når du har drukket denne supershake vil du ikke tænke på mad resten af dagen, og du har fået alt det du behøver i løbet af dagen.
Jens Lund
Hej Jakob. Rå æg? De er vel pasteuriserede? Og hvorfor skal det i øvrigt være maxim?
Jeg synes din supershake lyder lige lidt for alternativt, og jeg kan hvertfald garantere, at Mads ved at drikke den langt fra får alt det han behøver i løbet af dagen!
Mads: Hvis jeg har drukket massivt har jeg også meget svært ved at få noget ned dagen efter, og ofte får jeg først et rigtigt måltid om aftenen. Mælk plejer jeg dog at kunne drikke i løbet af dagen, og det er jo bedre end ingenting.
jakob
Hej Jens. allerførst vil jeg takke dig for denne konstruktive feedback.
Rå æg er det eneste der duer når vi taler om tømmermænd, da enzymet i de rå æg virker bedre, de forbliver upåvirket når de bliver blandet med tømmermænds mavesyre.
maxim er pt. den bedste protein udbyder i dk, de har i lang tid været kendt for deres protein som man kan sammenligne med en ferrari.
Ang. hvor meget fitness mads skal spise, vil jeg sige at dette er det perfekte måltid, hverken mere eller mindre, det har jeg erfaret efter et langt bodybouilding liv..
du velkommen til konstruktiv feedback.
Jens Lund
“Rå æg er det eneste der duer når vi taler om tømmermænd, da enzymet i de rå æg virker bedre, de forbliver upåvirket når de bliver blandet med tømmermænds mavesyre.”
Kan du udbybe denne forklaring? Og hvis der er videnskab bag så må du også gerne vise mig den. Rå æg er, for at sige det lige ud, ikke særlig smart at spise. Udover risikoen for salmonella så indeholder rå æg et stof kaldet aviden som hindrer optagelsen af b-vitaminet biotin.
“maxim er pt. den bedste protein udbyder i dk, de har i lang tid været kendt for deres protein som man kan sammenligne med en ferrari.”
Protein er nu engang bare protein – Aminosyrer sat sammen i lange kæder. At noget mærke skulle være bedre end et andet lyder tåbeligt i mine ører. Igen må du gerne forklare. hvorfor det er tilfældet og ikke blot. at det kan sammenlignes med en ferrari:)
Det er fint. at du oplever gode effekter af et sådant måltid, men det beviser jo overhovedet ikke. at det er det bedste dagen derpå. Desuden så vil sådan en “supershake” jo slet ikke dække behovet for mikronæringsstoffer.
Ang. tømmermandsmad så har læge Jerk Langer skrevet en artikel om det: http://jerk.dk/toemmermaend.htm
Jens Lund
* avidin hedder stoffet i rå æg som hindrer optagelsen af biotin.
Henning Kristensen
Spændnede læsning og godt skrevet… og jeg kan ikke lade være med at hæfte mig ved de sidste liner i konklusionen. Det er fint og flot og gå i sølibat og fornægte sig alting under drømmen om at opnå noget ekstraordinært med sin træning og sin kost.
Jeg tror ikke på at det er løsningen, for det er som også nævnes svært i vores kultur, det var nok nemmere hvis man levede i et tempel i TIbet.
Det som jeg ved fra min egen karriere er at jeg har brug for at gå ud, deltage i sociale arrangementer og fyre den af en gang i mellem. Hvis vi ser på det på lang sigt, og det er vi i aller højeste grad nødsaget til når vi taler om naturlig træning uden brug af anabole steroider, så tager det tid, lang tid at nå store resultater, og hvis man skal melde sig ud helt ud af samfundet i flere år for at nå sit absolutte ypperste så kan det måske være ligegyldigt, og ikke mindst meget urealistisk.
Tjek det indlæg jeg skrev tidlgere som svar til en læser her. [dødt link]
BE STRONG – BE NATURAL
Venlig hilsen Henning Kristensen
Benjamin
Ved ikke om denne side stadig kører ).. men: Noget tyder på, at der desværre ikke er lavet specielt meget forskning på dette område, og det eneste jeg har kunnet finde, er forsøg som har undersøgt, hvorvidt alkohol forværrer det fald i muskelstyrke som sker efter intens excentrisk muskelarbejde.
Har da aldrig hørt noget om at excentrisk træning skulle give fald i muskelstyrke? med mindre vi selvføgelig taler om sekundet efter?
Jens
Benjamin. Musklernes evne til at producere kraft falder efter hårtd excentrisk arbejde falder markant, men vender tilbage i løbet af de efterfølgende dage.. Husk på at der jo sker en nedbrydning af musklerne under træningen, mens selve opbygningen sker i restitutionsperioden, hvor de, under de rette omstændigheder, får lov til at blive større og stærkere.
Lasse
Alle de her undersøgelser viser jo kun hvad der sker lige bagefter?
Hvis man nu drikker en fredag, og først begynder og løbe/træne mandag eller tirsdag? Er alt så normalt igen eller hvad?
thomas
Hei jeg tænkte på det samme som lasse =). Og går det hurtigere hvis jeg kun drikker sprut? Og er det max 24-48 timer hvis det er seriøs druk mellem 15-30 genstande er ens forbrænding så tilbage som før man tog på tur =)?? Ellers super god artikel.
Mvh Thomas
Kan man kombinere alkohol, træning og et sundt liv?
[…] Det var mine tips og råd omkring alkohol og fitness. For dem der er mere nysgerrige, fandt desuden en god artikel om emnet her […]
Alkohol og træning - en god kombination?
[…] Det var mine tips og råd omkring alkohol og fitness. For dem der er mere nysgerrige, fandt jeg desuden en god artikel om emnet her […]
Læs om alkohols effekt på din træning og få gode råd. Klik her!
[…] Det var mine tips og råd omkring alkohol og fitness. For dem der er mere nysgerrige, fandt jeg desuden en god artikel om emnet her […]
Chris
http://summer-life-13.blogspot.dk/2013/02/hold-figuren-ogsa-nar-du-drikker.html
Har fundet denne artikel på hvordan man kan minske tabet af muskelmasse når man drikker.
Nikolaj
Fin artikel. Men generelt skal man tage en chill pill. Drik et par øl efter dagens arbejde, hvis du godt kan lide øl og giv den gas i weekenderne! Så længe du generelt set også passer din træning, så går det ikke specielt udover den. Har selv levet sådan i mange år efterhånden, og jeg får en masse godt ud af min træning. Slap af, nyd livet. Peace.
John
Hvis jeg har drukket moderat alkohol, har jeg ved sport dagen efter ofte oplevet at min udholdenhed er væsentligt forøget. Under samtale med kollegaer fortalte andre at de var enige. Så mit spr. er Hvordan det?
Peter Jespersen
Hvis nogen er i tvivl omkring deres forbrug af alkohol eller andre rusmidler kan man tjekke det på https://www.ambulantmisbrugsbehandling.dk/test-dit-forbrug-af-rusmidler/, testen er anonym og består at kun 13 spørgsmål – testen er kun vejlederne…